Rzeżucha, cytryna, czosnek - na katar i przeziębienie

Jesień - czas katarów i niekończących się infekcji. Kłopotliwych, denerwujących i komplikujących codzienne życie. Jak z nimi walczyć? Zamiast od razu sięgać po drogie specyfiki polecane przez wszechobecne reklamy, spróbujmy rozprawić się z dolegliwościami domowym sposobem. Na przykład przy pomocy rzeżuchy, cytryny i czosnku.
Rzeżucha, cytryna i czosnek leżące na stole
Źródło: 123RF

Spis treści

O wielu leczniczych właściwościach każdego z tych produktów można pisać dużo i obszernie. Dziś skupmy się na tym, jakie usługi mogą oddać zakatarzonemu i przeziębionemu człowiekowi. Jak się okazuje, wszystkie trzy mają to, czego potrzeba choremu w takiej sytuacji - dostarczają witamin i mikroelementów oraz działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie.

Rzeżucha nie tylko na Wielkanoc

W Niemczech przeprowadzono badania, które potwierdziły wysoką skuteczność rzeżuchy przy leczeniu przeziębień. Roślina ta zawiera ogromne ilości witamin oraz mikroelementów - m.in. jod i siarkę, dlatego na początku wzrostu trochę "niemiło" pachnie. Jednak w smaku, ze swoją specyficzną goryczką, może zadowolić najbardziej wybredne podniebienia. Świetnie się sprawdza jako dodatek do potraw: sałatek, surówek, zup czy sosów. Rzeżucha, wysiana w domu, nadaje się do jedzenia już po kilku dniach. Odpowiednią ilość wystarczy obciąć nożyczkami i posypać nią kanapkę z wędliną, jajkiem lub samym masłem. To niemiecki sposób na przeziębienie.

Cytrynowa dezynfekcja

Picie soku z cytryny to z kolei francuski sposób na pozbycie się kataru. Regularnie pita lemoniada sporządzona z co najmniej czterech cytryn dziennie może sprawić, że już nazajutrz katar przestanie nękać tak dokuczliwie. Drugim skutecznym, choć intrygującym sposobem jest... zakrapianie soku z cytryny do nosa, dokładnie tak samo, jak się to robi w przypadku kropli kupionych w aptece. Cytryna zawiera nie tylko duże ilości witaminy C, ale również cenne substancje antybakteryjne i dezynfekujące, których działanie bardzo szybko przynosi efekty.

Reklama

Nalewka z czosnku

A teraz recepta z rodzimego podwórka. Gdy dopadnie nas katar, dobrze jest pić kilka razy dziennie gorącą herbatę z cytryną i łyżką stołową pewnej nalewki, którą można samodzielnie przyrządzić z naszego czosnku. Jej przygotowanie jest trochę uciążliwe, ale działanie zbawienne. Bierzemy 20 ząbków czosnku, obieramy, po czym siekamy na drobniutkie kawałki - to właśnie ta część "uciążliwa" pracy, przy której porządnie sobie popłaczemy, ale przy okazji oczyścimy woreczki łzowe. Tak przygotowany czosnek zalewamy 200 ml spirytusu o mocy 95 procent. Słoik odstawiamy nie zakręcony, lecz przykryty szmatką, w ciemne miejsce na około tydzień. Odcedzamy, i tak przygotowaną nalewkę pijemy z herbatą - profilaktycznie raz dziennie wieczorem, leczniczo 4-5 razy w ciągu dnia.

Poznaj właściwości i przepis na: Syrop z czosnku

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

16736
Pytanie: Co jest dla Ciebie priorytetem przy wyborze środków chłonnych?

  Skuteczność wchłaniania moczu

  Ochrona przed nieprzyjemnym zapachem

  Idealne dopasowanie

  Wygoda stosowania

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

<-- popup -->