Jakie właściwości lecznicze ma bluszczyk kurdybanek? Sprawdź jego liczne zastosowanie

Dzięki działaniu przeciwzapalnemu, ściągającemu, odtruwającemu, przeciwbiegunkowemu oraz żółciopędnemu bluszczyk kurdybanek pozytywnie wpływa na problemy trawienne. Ponadto roślina ta stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, a także pobudza regenerację błony śluzowej przewodu pokarmowego. Bluszczyk może również leczyć drogi oddechowe, ponieważ ma działanie wykrztuśne, bakteriobójcze i przeciwastmatyczne.
  • Bluszczyk kurdybanek ma wiele właściwości leczniczych. Działa m.in. przeciwzapalnie, oczyszczająco, żółciopędnie i ściągająco.
  • Można przygotować z niego napar, spożywać na surowo, dodawać do potraw lub sięgnąć po miód z kurdybanka.
  • Bluszczyk jest powszechnie rosnącą rośliną w Polsce. Należy jednak uważać, aby przy zbiorach nie pomylić go z jasnotą różową lub bluszczem.
SPRAWDŹ TEŻ: Zioła na wątrobę - ostropest, dziurawiec i mniszek lekarski
Spis treści

Co to jest bluszczyk kurdybanek?

Surowcem zielarskim bluszczyku pospolitego jest ziele (Herba Glechomae, syn. Herba Hederae terrestris). Inne nazwy tej rośliny: bluszczyk ziemnybluszczyk pospolityobłożnik.

Roślina ta jest łatwo dostępna, ponieważ powszechnie występuje w Polsce. Surowiec bluszczyku pospolitego zawiera związki biologicznie czynne, takie jak:

  • flawonoidy,
  • saponiny,
  • glechomina (substancja goryczkowa),
  • garbniki (ok. 7%),
  • olejek eteryczny,
  • cholina,
  • kwasy organiczne
  • sole mineralne.

Warto też dodać, że bluszczyk kurdybanek jest rośliną miododajną. Miód z kurdybanka ma charakterystyczną, jasnożółtą barwę.

Jak wygląda kurdybanek?

Bluszczyk kurdybanek jest niewielką rośliną zielną o wysokości 10-20 cm, która łatwo się zakorzenia.

Charakteryzuje się płożącą, rozgałęzioną łodygą. Jego liście są zimotrwałe, sercowato okrągłe lub nerkowate z karbowanym brzegiem. Mają długość od 1-3 cm. Od kwietnia do czerwca roślinę zdobią niebieskofioletowe, drobne kwiaty.

Najlepiej rośnie na żyznych i wilgotnych terenach. Powinno się go hodować z dala od innych roślin ozdobnych, gdyż przez jego ekspansywność może okazać się uciążliwym chwastem.

Z czym można pomylić bluszczyk kurdybanek?

Kurdybanek jest często mylony z bluszczem oraz jasnotą różową. Niestety obie rośliny mają właściwości toksyczne i nie nadają się do spożywania.

Jak zatem uniknąć pomyłki? Należy pamiętać, że bluszcz jest rośliną pnącą, a kurdybanek płożącą. Z kolei jasnota choć ma podobne kwiaty, znaczenie różni się liśćmi – są  zdecydowanie większe, przypominające pokrzywę.

Właściwości lecznicze bluszczyku kurdybanka

Zawartość garbników w surowcu bluszczyku zapewnia jego przeciwzapalne, ściągające i przeciwbiegunkowe działanie na błony śluzowe układu pokarmowego. Odwary i napary z tej rośliny łagodzą stany zapalne i nieżytowe przewodu pokarmowego, a ponadto pobudzają wydzielanie soków trawiennych, stymulując tym samym trawienie i przemianę materii. Preparaty z bluszczykiem mogą więc być stosowane do zwiększenia łaknienia.

Zażywanie leków zawierających ziele bluszczyku pospolitego przyczynia się do neutralizacji i wydalenia z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn. Ponadto odwary i napary z surowca tej rośliny stymulują wątrobę do sekrecji żółci. Zapobiegają one w ten sposób zastojom żółci w pęcherzyku i powstawaniu kamieni żółciowych.

Ciekawostką jest fakt, że żółć wytwarzana podczas leczenia bluszczykiem kurdybankiem zawiera duże ilości kwasu chenodeoksycholowego, który hamuje tworzenie się kamieni cholesterolowych i ułatwiają ich rozpuszczanie.

Bluszczyk pospolity ma zastosowanie nie tylko w leczeniu chorób związanych z przewodem pokarmowym, ale może być także wykorzystywany w innych dolegliwościach. W formie płukanek stosuje się go przy astmie, stanach zapalnych jamy ustnej i gardła oraz innych chorobach dróg oddechowych. Dzieła też regenerująco na drogi moczowe.

Zewnętrznie odwary z ziela bluszczyku wykorzystuje się do przemywania skóry przy świądzie, trądziku pospolitym i innych zmianach skórnych. Te działania wiązane są ze zdolnościami przeciwzapalnymi, łagodzącymi i stymulującymi regenerację skóry i błon śluzowych. Preparaty zawierające bluszczyk używane są też do smarowania ran, oparzeń oraz jako dodatek do kąpieli w kuracjach przeciwreumatycznych.

Kurdybanek na odchudzanie

Kurdybanek może wspierać również odchudzanie. Dzięki właściwościom stymulującym wydzielanie soków trawiennych przyśpiesza przemianę materii. Dodatkowo działa diuretycznie, wspierając pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Należy jednak pamiętać, że zioło to może być jedynie dodatkiem do zrównoważonej diety oraz odpowiednio dobranej aktywności fizycznej.

Bluszczyk kurdybanek na surowo

Bluszczyk kurdybanek ma szerokie zastosowanie kulinarne. Można go jeść na surowo, podobnie jak natkę pietruszki. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek, kanapek, zup, a także past i twarożków. Z powodzeniem można go dodać również do mięs, omletów czy jajecznicy. Wystarczy go dokładnie umyć i posiekać.

Jak pić kurdybanek? Przepis

W medycynie ludowej już od dawna uważa się, że okłady z wyciągu tej rośliny zapobiegają zakażeniom i przyspieszają gojenie się ran. Zastosowanie odwaru to poprawienie procesów trawiennych.

Jak parzyć kurdybanek? Aby przygotować napar, należy do niewielkiego garnuszka wsypać 1 łyżkę ziela, zalać 1- 1,5 szklanki ciepłej wody i całość doprowadzić do wrzenia. Następnie zawartość garnuszka należy gotować na niewielkim ogniu i pod przykryciem jeszcze przez ok. 5 minut. Całość trzeba odstawić na ok. 10 minut, a później odcedzić.

Tak przygotowany odwar należy pić 2-3 razy dziennie po pól szklanki, 30 minut przed posiłkiem.

Jak zbierać bluszczyk kurdybanek?

Bluszczyk zbierany jest w okresie kwitnienia, czyli od kwietnia do czerwca. Pozyskiwanym surowcem są górne części pędów. Najwięcej substancji aktywnych będą miały rośliny zebrane z nasłonecznionych miejsc. Można je rozpoznać po zdecydowanie ciemniejszym kolorze liści.

Po zbiorze rośliny można spożywać są na surowo luz przejść do suszenia. Proces ten powinien zachodzić w temperaturze pokojowej. Wysuszone ziele bluszczyka można przechowywać w ciemnym i suchym miejscu przed okres 1 roku.  

Czytaj również

Bibliografia

  • T. Traczyk: Rośliny lasu liściastego. Warszawa: PZWS, 1959.
  • Cz. Bańkowski, J. Serwatka: Pożyteczne chwasty. Warszawa: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1977, s. 18‒19.
  • M. Gorzkowska, Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować, wyd. Bosz. 2013, ISBN: 978-83-757-6195-5
  • Ożarowski A. Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich. Warszawa, 1982.
Więcej z kateogrii: Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dolegliwości żołądkowe. Co stosować na ból brzucha?
Przeczytaj artykuł
Jak działa jaskółcze ziele na brodawki różnego pochodzenia?
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Dolegliwości żołądkowe. Co stosować na ból brzucha?
Jak działa jaskółcze ziele na brodawki różnego pochodzenia?
Zioła na nadciśnienie. Które najlepiej stosować?
Jaskółcze ziele na kurzajki - właściwości. Jak stosować?
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?

Przychodnia online dla Ciebie

Szybka konsultacja lekarska online przez telefon.

Zacznij leczenie, przedłuż receptę na przyjmowane leki - szybko i bez kolejek.

Wybierz konsultację

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Ból owulacyjny - ile trwa i jak go załagodzić?
Dieta ketogeniczna – na czym polega? Zasady i jadłospis
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?

Reklama