Dieta kapuściana - jadłospis, zasady, efekty

dieta kapuściana

Autor

Olga Szymkowiak

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Dieta kapuściana, zwana też prezydencką, umożliwia pozbycie się zbędnych kilogramów w bardzo krótkim czasie. Jej podstawą jest zupa kapuściana, którą można jeść bez żadnych ograniczeń. Jak dokładnie wygląda słynna dieta i jak długo można ją stosować?

Spis treści

Dieta kapuściana zyskała popularność dzięki Aleksandrowi Kwaśniewskiemu,  dlatego często nazywa się ją także „prezydencką” czy po prostu „Kwaśniewskiego”. Nie należy mylić jej jednak z zasadami żywienia optymalnego, opracowanymi przez doktora Jana Kwaśniewskiego – są to dwa różne sposoby na zrzucenie wagi. Największą zaletą diety kapuścianej jest fakt, iż osoba odchudzająca się przez cały czas pozostaje syta. Dzieje się tak, ponieważ za każdym razem, gdy poczuje głód, może zjeść porcję zupy. Posiłek ten urozmaicany jest dodatkowo niewielką ilością świeżych owoców (z wyłączeniem bananów), warzyw (oprócz strąkowych), produktów mlecznych, chudego mięsa i ryżu. Należy pamiętać także o piciu co najmniej dwóch litrów wody niegazowanej dziennie. Całkowicie zabronione jest za to spożywanie alkoholu, cukru, tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa.

Efekty diety kapuścianej

Dieta kapuściana reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza jelita i działa moczopędnie. Powinno się ją stosować maksymalnie przez 7 dni. Później warto przejść na inną, niskokaloryczną dietę, np. 1000 lub 1500 kalorii. Choć perspektywa jedzenia przez tydzień tej samej zupy może wydawać się mało atrakcyjna, efekty wynagradzają żywieniową monotonię – w czasie trwania diety można schudnąć nawet 5 kilogramów!

Zupa kapuściana - przepis

Składniki: główka kapusty włoskiej, 5 pomidorów, papryka zielona, papryka czerwona, 2 gałązki selera naciowego, 3 duże cebule, 3 litry wody, kostka bulionu, liść laurowy, pieprz, kminek, majeranek

Przygotowanie: kapustę poszatkować i wrzucić do garnka. Dodać przyprawy i bulion w kostce, całość zalać wodą i gotować 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie pomidory obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i również  pokroić w kostkę. Selera i cebulę pokroić w drobne plasterki. Warzywa dodać do zupy i gotować kolejne 15 minut na małym ogniu.

Dieta kapuściana – przykładowy jadłospis

Dzień 1:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie – warzywa (np. pomidor, brokuły, kalafior)
  • obiad – zupa kapuściana
  • kolacja – owoce (np. jabłka, pomarańcze, truskawki)

Dzień 2:

  • śniadanie – warzywa
  • drugie śniadanie – owoce
  • obiad – zupa kapuściana
  • kolacja – 2 ziemniaki w mundurkach z masłem

Dzień 3:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie – owoce
  • obiad – warzywa
  • kolacja – mała porcja zupy kapuścianej

Dzień 4:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie – 2 banany
  • obiad – warzywa
  • kolacja – 2 szklanki odtłuszczonego mleka

Dzień 5:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie: owoce
  • obiad – 200 g chudego mięsa
  • kolacja – 6 pomidorów

Dzień 6:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie – sok owocowy
  • obiad – 200 g chudego mięsa
  • kolacja – warzywa

Dzień 7:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie – sok owocowo-warzywny
  • obiad – brązowy ryż/kasza z warzywami
  • kolacja – zupa kapuściana

Zobacz też: