
Spis treści
Dieta kapuściana zyskała popularność dzięki Aleksandrowi Kwaśniewskiemu, dlatego często nazywa się ją także „prezydencką” czy po prostu „Kwaśniewskiego”. Nie należy mylić jej jednak z zasadami żywienia optymalnego, opracowanymi przez doktora Jana Kwaśniewskiego – są to dwa różne sposoby na zrzucenie wagi. Największą zaletą diety kapuścianej jest fakt, iż osoba odchudzająca się przez cały czas pozostaje syta.
Dzieje się tak, ponieważ za każdym razem, gdy poczuje głód, może zjeść porcję zupy. Posiłek ten urozmaicany jest dodatkowo niewielką ilością świeżych owoców (z wyłączeniem bananów), warzyw (oprócz strąkowych), produktów mlecznych, chudego mięsa i ryżu. Należy pamiętać także o piciu co najmniej dwóch litrów wody niegazowanej dziennie. Całkowicie zabronione jest za to spożywanie alkoholu, cukru, tłuszczów zwierzęcych i czerwonego mięsa.
Efekty diety kapuścianej
Dieta kapuściana reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza jelita i działa moczopędnie. Powinno się ją stosować maksymalnie przez 7 dni. Później warto przejść na inną, niskokaloryczną dietę, np. 1000 lub 1500 kalorii. Choć perspektywa jedzenia przez tydzień tej samej zupy może wydawać się mało atrakcyjna, efekty wynagradzają żywieniową monotonię – w czasie trwania diety można schudnąć nawet 5 kilogramów!
Zupa kapuściana - przepis
Składniki: główka kapusty włoskiej, 5 pomidorów, papryka zielona, papryka czerwona, 2 gałązki selera naciowego, 3 duże cebule, 3 litry wody, kostka bulionu, liść laurowy, pieprz, kminek, majeranek
Przygotowanie: kapustę poszatkować i wrzucić do garnka. Dodać przyprawy i bulion w kostce, całość zalać wodą i gotować 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie pomidory obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i również pokroić w kostkę. Selera i cebulę pokroić w drobne plasterki. Warzywa dodać do zupy i gotować kolejne 15 minut na małym ogniu.
Dieta kapuściana – przykładowy jadłospis
Dzień 1:
- śniadanie – zupa kapuściana
- drugie śniadanie – warzywa (np. pomidor, brokuły, kalafior)
- obiad – zupa kapuściana
- kolacja – owoce (np. jabłka, pomarańcze, truskawki)
Dzień 2:
- śniadanie – warzywa
- drugie śniadanie – owoce
- obiad – zupa kapuściana
- kolacja – 2 ziemniaki w mundurkach z masłem
Dzień 3:
- śniadanie – zupa kapuściana
- drugie śniadanie – owoce
- obiad – warzywa
- kolacja – mała porcja zupy kapuścianej
Dzień 4:
- śniadanie – zupa kapuściana
- drugie śniadanie – 2 banany
- obiad – warzywa
- kolacja – 2 szklanki odtłuszczonego mleka
Dzień 5:
- śniadanie – zupa kapuściana
- drugie śniadanie: owoce
- obiad – 200 g chudego mięsa
- kolacja – 6 pomidorów
Dzień 6:
- śniadanie – zupa kapuściana
- drugie śniadanie – sok owocowy
- obiad – 200 g chudego mięsa
- kolacja – warzywa
Dzień 7:
- śniadanie – zupa kapuściana
- drugie śniadanie – sok owocowo-warzywny
- obiad – brązowy ryż/kasza z warzywami
- kolacja – zupa kapuściana
Oceń artykuł
(liczba ocen 73)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!