NAJZDROWSZE MIEJSCE W INTERNECIE

Dieta kapuściana – zasady i jadłospis. Czy jest bezpieczna?

Dieta kapuściana to zdaniem niektórych osób szybki sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów. Trzeba jednak mieć świadomość, że jadłospis stosowany w tej diecie wcale nie jest zdrowy. Natomiast utracone kilogramy to w większości woda, a nie tłuszcz. Dieta kapuściana wiąże się również z ryzykiem wystąpienia efektu jojo.
Dieta kapuściana
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Dieta kapuściana stała się popularna dzięki doniesieniom dotyczącym jej skuteczności w przypadku prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego.
  • Efektem diety kapuścianej jest szybka utrata kilku kilogramów. Trzeba mieć jednak świadomość, że traci się przede wszystkim wodę, a nie tłuszcz.
  • Dieta obarczona jest wysokim ryzykiem efektu jojo. To sposób odżywiania ubogi w składniki odżywcze.
Spis treści

Jakie zasady diety kapuścianej?

Wśród diet jednoskładnikowych jednym z popularniejszych typów jest dieta kapuściana, uważana za dietę niezbilansowaną ze względu na dominację jednego składnika w tym sposobie odżywiania i niedoborze takich składników jak białko czy tłuszcz. Inna nazwa tej diety to dieta prezydencka, ponieważ stała się popularna dzięki Aleksandrowi Kwaśniewskiemu.

Niektórzy określają ją nieco błędnie również dietą Kwaśniewskiego. Może to prowadzić do nieporozumień i mylenia diety z inną. Sposobem na zrzucenie kilogramów jest także tzw. dieta optymalna dra Jana Kwaśniewskiego i to właśnie określenie „dieta Kwaśniewskiego” kojarzyć się powinno z tą metodą odchudzania, a nie z dietą kapuścianą.

Teoretycznie dieta pomaga pozbyć się nadmiaru kilogramów, nawet tym osobom, którym trudno schudnąć. Jednakże trzeba mieć świadomość, że w wyniku jej stosowania traci się głównie wodę z organizmu, a nie tłuszcz. Sukces jest więc pozorny.

Na czym polega dieta kapuściana? Dieta trwa 7 dni. Podstawowym składnikiem – jak sama jej nazwa wskazuje – jest kapusta. Popularność tej diety opiera się przede wszystkim na tym, że osoba, która z jej wykorzystaniem zrzuca zbędne kilogramy, pozostaje syta.

Dzieje się tak, ponieważ za każdym razem, gdy odchudzająca się osoba poczuje głód, może zjeść porcję zupy. Taki posiłek urozmaica się warzywami (wykluczając te strąkowe), świeżymi owocami, produktami mlecznymi, mięsem, ryżem oraz chlebem. Niezbędne jest również przyjmowanie przynajmniej 2 litrów wody niegazowanej dziennie.

Jak stosować dietę kapuścianą? Przede wszystkim dobrze zapoznaj się z opublikowanym poniżej menu. Pamiętaj również o prawidłowym przyrządzeniu zupy, opartej na takich składnikach jak główka kapusty, zielona papryka, cebule, seler naciowy, pomidory oraz przyprawy, np. chilli, czosnek i pieprz.

Jak przetrwać na diecie kapuścianej?

Trzeba liczyć się z tym, że dieta kapuściana może być uciążliwa. Przede wszystkim przeszkadzać może jej monotonność. W trakcie diety jedzenie proponowanych pokarmów może znudzić się do tego stopnia, że wiele osób zrezygnuje całkowicie z jedzenia. 

Co więcej, niektóre osoby nie lubią smaku kapusty, głównego składnika diety, przez co trudno im przejść na taki sposób odżywiania.

Jak wytrwać na takiej diecie? Zwróć uwagę, jak długo można stosować dietę kapuścianą. Okazuje się, że dieta kapuściana trwa tylko 7 dni. Gdy uświadomisz sobie, że to jedynie tydzień, będzie Ci znaczne łatwiej. Skreślaj kolejne dni w kalendarzu. Jeżeli nie masz ochoty na konkretny posiłek, po prostu go pomiń.

Po jakim czasie widoczne są efekty diety kapuścianej?

Zastanawiasz się, ile można schudnąć na diecie kapuścianej? Zdaniem Urszuli Paszek, dietetyka dyplomowanego, a także dr n. med. Dominiki Wnęk, dietetyka, autorek publikacji „Dieta kapuściana (prezydencka)”, dostępnej na łamach „Medycyny Praktycznej” dieta kapuściana pozwala zrzucić od 3 do 6 kg. Pomimo tego, że efekty diety kapuścianej są dostrzegalne już po tygodniu, to jednak bardzo łatwo wrócić do starej wagi, a nawet mieć efekt jojo.

Aby utrzymać wagę, po 7 dniach diety kapuścianej trzeba przejść na inną, niskotłuszczową dietę, np. dietę 1200 kcal.

Wiesz już, ile się chudnie na diecie kapuścianej, teraz sprawdź, jak wygląda typowe menu.

Jadłospis w diecie kapuścianej

Szukasz jadłospisu w diecie kapuścianej na cały tydzień? Oto przykładowa propozycja.

W dzień pierwszy na śniadanie zjedz zupę kapuścianą. Na drugie śniadanie zjedz warzywa, np. pomidora, brokuły czy kalafior. Teraz czas na obiad. Ponownie sięgnij po zupę kapuścianą. Na kolację zjedz owoce, np. jabłka czy pomarańcze.

W drugi dzień na śniadanie zjedz warzywa. Natomiast na drugie śniadanie sięgnij po owoce, a na obiad po zupę kapuścianą. W ramach kolacji spożyj 2 ziemniaki w mundurkach.

Trzeci dzień w jadłospisie diety kapuścianej obfituje w takie potrawy jak:

  • na śniadanie – zupa kapuściana,
  • na drugie śniadanie – owoce,
  • na obiad – warzywa,
  • na kolację – mniejszą porcję zupy kapuścianej.

W czwartym dniu zjedz na śniadanie zupę kapuścianą, na kolejny posiłek 2 banany. Z kolei na obiad spożyj warzywa, a na kolację wypij 2 szklanki odtłuszczonego mleka.

Piątego dnia przygotuj na pierwszy posiłek zupę kapuścianą, na drugi posiłek zjedz owoce. W ramach obiadu sięgnij po 20 dag chudego mięsa, a na kolację po 6 pomidorów. W przedostatni dzień diety, zaserwuj na śniadanie zupę kapuścianą, na drugie śniadanie sok owocowy, na obiad 200 g mięsa chudego, a na kolację warzywa. W siódmy dzień spożyj zupę kapuścianą, na II śniadanie sok owocowo-warzywny, na obiad zjedz kaszę z warzywami, a na kolację zupę kapuścianą.

Dieta kapuściana zakłada jadłospis na 7 dni. W tym czasie nie należy jeść warzyw strączkowych, a także całkowicie wykluczyć alkohol i czerwone mięso. Podczas diety nie zapomnij również o stałym nawadnianiu organizmu. Pamiętaj również, aby banany jeść tylko wtedy, gdy pozwala na to jadłospis. W pozostałe dni sięgaj po inne owoce.

Przepis na zupę kapuścianą

Podstawą, na której bazuje dieta, jest zupa kapuściana. Aby wykonać to danie przygotuj takie składniki jak:

  • główka kapusty włoskiej,
  • 5 pomidorów,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka czerwona,
  • 3 duże cebule,
  • 2 gałązki selera naciowego,
  • 3 litry wody,
  • pieprz, czosnek, chilli.

Oto przepis na zupę kapuścianą na odchudzanie. Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Następnie sparz pomidory i obierz je ze skórki. Teraz czas na pokrojenie warzyw w kostkę. W kolejnym kroku wylej łyżkę oliwy na patelnię i sparz wszystkie warzywa, poza cebulą. Na koniec dodaj cebulę. Całość przełóż do garnka, a potem zalej wodą i ugotuj. Dopraw do smaku wskazanymi w przepisie przyprawami, takimi jak pieprz, czosnek oraz chilli. Pamiętaj, że do potrawy nie wolno dodawać soli.

Zupa kapuściana to źródło wielu cennych składników odżywczych. Okazuje się, że zawiera sporo witaminy C, potasu czy błonnika.

Opinie o diecie kapuścianej - jakie są pozytywne i negatywne?

Wiele osób, które podejmuje walkę o piękną sylwetkę, zastanawia się, czy dieta kapuściana jest zdrowa. Pierwszym zarzutem jest to, że ze względu na to, że nie jest odpowiednio zbilansowana, przyczynia się do budowania złych nawyków żywieniowych, a także prowadzi do niedoborów w organizmie, m.in. wielu składników odżywczych. Warto wymienić tu chociażby:

  • wapń – restrykcje związane z wykluczaniem produktów nabiałowych z diety powodują znaczne zmniejszenie spożywanego wapnia. Pierwiastek jest niezbędny do właściwego funkcjonowania mięśni, serca, układu nerwowego, a także układu kostnego czy prawidłowego krzepnięcia krwi.
  • żelazo – na tej diecie obserwuje się także deficyt spożywanego żelaza. Natomiast to dostarczane w warzywach, jest gorzej przyswajalne. Należy pamiętać, że konsekwencją niedoboru żelaza może być niedokrwistość.
  • białko – z tego powodu, że na diecie białkowe produkty jedzone są jedynie w piątym oraz w szóstym dniu, obserwuje się deficyt białka w jadłospisie.
  • tłuszcze – taka dieta zawiera niezwykle mało tłuszczów, przez co utrudnione jest wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, D, E i K. Dodatkowo deficyt tłuszczów w diecie może zwiększać ryzyko powstawania kamieni w woreczku żółciowym.

Trzeba pamiętać, że jednorazowe zastosowanie diety kapuścianej  z reguły nie wiąże się poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Mogą one jednak pojawić się u osób, które cierpią na różne choroby czy niedobory składników odżywczych albo u osób często korzystających z tej metody odchudzania. Powtarzanie tej diety jest szkodliwe.

Dieta kapuściana – z powodu niskoenergetyczności – może prowadzić do pogorszenia koncentracji oraz złego samopoczucia.

Z wyżej wymienionych powodów na detoks kapuściany nie powinny decydować się osoby  z:

  • zaburzeniami odżywiania,
  • chorobami tarczycy, a także:
  • dzieci,
  • nastolatki,
  • osoby starsze,
  • kobiety w ciąży.

Opinie dietetyków o diecie kapuścianej, dostępne w Internecie, dotyczą przede wszystkim tego, że dieta jest monotonna, niezdrowa i kształtuje niewłaściwe nawyki żywieniowe. Zwraca się też uwagę na duże ryzyko efektu jojo – piszą o tym np. na łamach „Medycyny Praktycznej” Urszula Paszek, dietetyk dyplomowany, jak również dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk.

Warto zwrócić uwagę również na ewentualne skutki uboczne stosowania tego modelu żywienia. Dieta kapuściana może powodować m.in.:

  • gazy - dieta kapuściana opiera się na ciężkostrawnej kapuście, która może wywołać tego rodzaju dolegliwości;
  • senność - ze względu na monotonię w menu, dieta może prowadzić do znużenia i zmęczenia;
  • wzdęty brzuch - dieta kapuściana wiąże się z nadmiernym spożywaniem produktów wzdymających, co wiąże się z ryzykiem wzdęć;
  • krótkotrwałą anemię - źle zbilansowany jadłospis to ryzyko niedoboru wielu substancji odżywczych, w tym np. żelaza, taki system odżywiania może prowadzić do czasowej anemii;
  • spadki glikemii - z tego powodu jest niezwykle niebezpieczna dla osób z cukrzycą.

Dieta kapuściana ma także pewne zalety. Można tu wymienić chociażby łatwość przyrządzania posiłków, oszczędność czasową związaną z ich przygotowywaniem, a także brak konieczności ponoszenia ogromnych kosztów finansowych tego rodzaju diety.

Biorąc pod uwagę jej monotonię, ewidentnym plusem jest krótki, zaledwie siedmiodniowy, czas trwania diety. Ze względu na to, że jest lekkostrawna, dobrze odciąża układ pokarmowy, stanowiąc tym samym dobre rozwiązanie w walce z zaparciami. Dieta kapuściana pomaga organizmowi radzić sobie ze skutkami nadmiernego zakwaszenia.

Warto jednak rozważyć, czy powyższe zalety przewyższają wady tego sposobu na zrzucenie kilku kilogramów.

Dieta kapuściana w tabletkach

Dla wielu osób smak kapusty i monotonia diety jest nie do przyjęcia, dlatego stawiają na alternatywne rozwiązanie, jakim jest dieta kapuściana w kapsułkach. Dzięki temu jadłospis nie musi być tak restrykcyjny  i jednostajny, jak w przypadku klasycznej diety. Według producentów takich środków, dieta kapuściana w formie tabletki pozwala na stosowanie zbilansowanej diety, co przekłada się na lepszą kondycję psychofizyczną organizmu.

Zwykle takie kapsułki zawierają koncentraty z kapusty, a także z innych warzyw, np. cebuli, papryki czy liści pietruszki. W ich składzie znajdują się również witaminy z grupy B. Czy jednak takie kapsułki rzeczywiście odchudzają? Można mieć co do tego pewne wątpliwości.

Trzeba z dystansem podchodzić do takiej formy odchudzania i mieć świadomość, że nic nie zastąpi zdrowych posiłków o odpowiedniej kaloryczności, aktywności fizycznej i dbałości o swoje zdrowie. Czasem trudno zrzucić kilogramy, ponieważ winne są temu różne choroby i zaburzenia w organizmie, dlatego, gdy masz trudność, by schudnąć, najpierw udaj się do lekarza i zrób badania, a dopiero potem podejmij decyzję, czy chcesz przejść na restrykcyjną dietę.

Podczas stosowania klasycznej diety kapuścianej poleca się suplementacją witaminowo-minerałową, ze względu na niedobór składników odżywczych w diecie. Aby mieć pewność, że dieta kapuściana nie okaże się szkodliwa dla organizmu, warto skonsultować się z dietetykiem albo lekarzem.

Czytaj również

Bibliografia

  • U. Paszek, dr n. med. D. Wnęk, Dieta kapuściana, Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_alternatywne/63669,dieta-kapusciana-prezydencka, [dostęp: 30.03.2022].
  • L. Kłosiewicz-Latoszek, W. B. Szostak, Kontrowersje wokół diet odchudzających, Postępy Nauk Medycznych, t. XXIV, nr 9, 2011, http://www.pnmedycznych.pl/wp-content/uploads/2014/09/pnm_2011_790_794.pdf, [dostęp: 30.03.2022].
  • Dr n. med. R. Drabczyk, Hipokalcemia, Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl/pacjent/objawy/176020,hipokalcemia, [dostęp: 30.03.2022].
  • J. Reguła, Charakterystyka i ocena wybranych diet alternatywnych, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2013, tom 4, nr 3, 115–121, 2013 Via Medica ISSN 2081–2450.
Katarzyna Augustyniak-Woźnica
Artykuł napisany przez
Katarzyna Augustyniak-Woźnica
Dziennikarka, przyszła prawniczka. Autorka wielu publikacji o tematyce społeczno-kulturalnej, marketingowej, prawniczej, kulinarnej, medycznej i dziecięcej. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Jagiellońskim i studentka prawa na Uniwersytecie Opolskim. Prywatnie opiekunka kotki Kici.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis i efekty
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj artykuł
Dieta przy łuszczycy - co jeść i czego unikać?
Przeczytaj artykuł
Dieta norweska - efekty i jadłospis. Czy działa?
Produkty z diety norweskiej
Podobne artykuły
Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis i efekty
Dieta przy łuszczycy - co jeść i czego unikać?
Dieta norweska - efekty i jadłospis. Czy działa?
Dieta zupowa - przepisy. Jakie są zasady i efekty?
Dieta ketogeniczna a cholesterol – podnosi czy obniża jego poziom?

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Budzenie się w nocy: częste, o jednej godzinie. Co oznacza?
Prężenie się niemowlaka - podczas karmienia i snu. Co robić?
Trądzik neuropatyczny - jak wygląda? Objawy i leczenie
Hiperwentylacja - co to jest? Jak oddychać i jak leczyć?

Reklama