Jako surowiec zielarski borówki brusznicy wykorzystuje się dojrzałe owoce (Fructus Vitis-idaeae) oraz żywo zielone liście (Folium Vitis-idaeae). Ta miododajna roślina jest powszechnie spotykana w Polsce, więc surowce pozyskuje się z naturalnych środowisk.
Owoce oraz liście zawierają wiele takich samych składników biologicznie czynnych. Najważniejsze z nich to: garbniki (w liściach: ok. 12%, mieszanina pochodnych pirokatechiny i pirogalolu), kwasy organiczne (w liściach: kwas chinowy; w owocach: kwas jabłkowy i benzoesowy). Ponadto w liściach znajdują się: flawonoidy (m.in. izokwercyna, arbutyna, hiperozyd i hydrochinon) i sole mineralne. Owoce zawierają się takie związki, jak: antocyjany, cukry, pektyny, witaminy (wit. A, P, C).
Właściwości lecznicze
Preparaty zawierające borówkę brusznicę są stosowane do zwalczania bólu przy kurczach pęcherza i przy oddawaniu moczu. Wywary z liści tej rośliny mają działanie moczopędne i odkażające na drogi układu moczowego.
Ponadto nieznacznie zwiększają ilość dobową wydalanego moczu, przy jednoczesnym wzroście stężeń usuwanych z organizmu jonów chloru i sodu, a także zbędnych produktów przemiany materii. Dzięki wymienionym właściwością borówka brusznica jest powszechnie stosowana przy zakażeniu i zapaleniu dróg moczowych.
Wyciągi z borówki brusznicy są bardzo skutecznym lekarstwem na biegunki, zaburzenia trawienia, wzdęcia oraz nieżyty żołądkowo-jelitowe. Ponadto niszczą drobnoustroje, wzmacniają ściany małych naczyń krwionośnych oraz działają przeciwzapalnie. Wodne wyciągi z liści borówki brusznicy powodują długotrwałe, łagodne działanie ściągające na błony śluzowe dróg przewodu pokarmowego.
Preparaty zawierające surowce tej rośliny są stosowane do leczenia mało nasilonych biegunek.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Przygotowanie preperatów z borówki
Gotowe preparaty z borówki możemy kupić w sklepach lub przygotować je samodzielnie. Jeśli chcemy zrobić z rośliny wywar, do niewielkiego garnuszka należy wsypać łyżkę liści borówki brusznicy i zalać je szklanką gorącej wody, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 min na wolnym ogniu.
Potem całość należy odstawić na ok 10 min i odcedzić. Gotowy wywar pije się 1/3-1/2 szklanki 2-3 razy dziennie.
Należy pamiętać, aby przestrzegać zaleceń stosowania preparatów zawierających brusznicę, ponieważ przedawkowanie może powodować objawy przewlekłego zatrucia hydrochinonem. Mogą pojawić się również bóle żołądka, zaparcia, nudności, wymioty, kurcze, stany pobudzenia oraz niedokrwistość hemolityczna.
Ponadto garbniki, które zawarte są w surowcach borówki, mogą powodować podrażnienia żołądka i zaparcia. Preparaty, które zawierają tę roślinę, są zakazane dla osób chorujących na kamicę nerkową.