Żurawina – dobra na zapalenie pęcherza i nadciśnienie

Żurawina – dobra na zapalenie pęcherza i nadciśnienie
Jest zalecana na wszystkie choroby układu moczowego, nerek i pęcherza. Wzmacnia też odporność, pomaga w nadciśnieniu i obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega próchnicy oraz chorobom dziąseł. Mowa o żurawinie.

Właściwości lecznicze żurawiny znane są od pokoleń. Ludzie zbierali ją na mokradłach, dziko rosnącą. Jej krzaki można rozpoznać po podłużnych liściach, z wierzchu zielonych, pod spodem szarych. Zebrana żurawina prawie w ogóle się nie psuje, można przechowywać ją w lodówce przez kilka tygodni. Oczywiście, nie każdy może pozwolić sobie na zbiór żurawiny własnoręcznie. Na szczęście można ją kupić na bazarach i targowiskach w całym kraju. Powinniśmy kupić ją teraz, kiedy jesienna aura sprzyja infekcjom.

Czytaj też: Nalewka z żurawiny – jak przygotować żurawinówkę?

Jak jeść żurawinę?

Najzdrowsza jest świeża. Ale ponieważ jest bardzo cierpka, trudno zmusić się do zjedzenia tak kwaśnych koralików. Dlatego surowe, pokrojone na połówki owoce żurawiny mieszamy z garścią szpinaku, awokado, czerwoną cebulą, doprawiamy sosem vinegret. Surową żurawiną można także posypać cukrem, ale jeśli i w takiej formie nam nie smakuje, jest na to inny sposób - około pół kilograma żurawiny zasypujemy miałkim cukrem i króciutko gotujemy (około 5 minut, tylko do momentu, aż koraliki pękną). Do takiej żurawiny można dodać płatki migdałowe, kakao, syrop klonowy czy cynamon. Pamiętajmy, aby do gotowania żurawiny nie używać naczyń ze stali lub ocynkowanej miedzi. Niszczą cenne wartości owoców.

Jak suszyć domowym sposobem?

Żurawinę zakupioną teraz na bazarku można doskonale suszyć. Suszone owoce można dodać do sosów mięsnych, herbaty, porannej owsianki. Świeżą żurawinę należy równomiernie rozłożyć na blaszce do pieczenie. Ustaw piecyk na dość niskiej temperaturze (około 40 - 50 stopni C). Suszymy przy otwartych drzwiczkach przez 4 -5 godzin. Co godzinę musimy przemieszać owoce drewnianą łyżką. To idealna i zdrowa przekąska dla wszystkich.

Przepis na żurawinę: Jabłka pieczone z żurawiną

  • 4 jabłka, najlepiej renety
  • 4 łyżeczki konfitury własnej roboty z żurawiny
  • 4 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki syropu klonowego
  • płatki migdałowe

Jabłka umyć, odciąć sam czubek, nożem wydrążyć gniazda nasienne. Miód wymieszać z żurawiną i płatkami migdałowymi, napełnić wydrążone jabłka. Ułożyć na blaszce do pieczenie. Piec około 45 minut. Przed podaniem polać syropem klonowym.

Czytaj też: Zapalenie pęcherza u mężczyzn - przyczyny, objawy i leczenie

Ewa Pol

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA