
Spis treści
Dieta kopenhaska opiera się na jedzeniu trzech posiłków dziennie. Obiad należy zjeść w godz. 12-14, a kolację przed godz. 18. Z jadłospisu wykluczamy zupełnie produkty zbożowe, alkohol i słodycze. Przepisy są proste, a przygotowanie potraw nie zajmuje zbyt dużo czasu. Nie istnieją żadne zamienniki jadłospisu diety kopenhaskiej, a wypicie małej lampki wina czy zjedzenie tylko jednego ciastka powoduje jej automatyczne przerwanie i niepowodzenie.
Podczas stosowania diety, powinno się pić co najmniej 1,5 litra niegazowanej wody mineralnej. Po jej zakończeniu warto pozostać przy niskokalorycznym menu, a produkty zbożowe wprowadzać powoli i w małych ilościach – to pozwoli na uniknięcie efektu jojo. Dietę kopenhaską można powtórzyć dopiero po upływie dwóch lat.
Efekty diety kopenhaskiej
Ze względu na niską kaloryczność diety kopenhaskiej(dziennie zjada się około 500-600 kalorii), nie jest ona przeznaczona dla każdego. Zrezygnować z niej powinni sportowcy i osoby pracujące fizycznie, a także osoby z nadciśnieniem, chorobami nerek i układu pokarmowego. Stosowanie diety wiąże się z utratą około 5-7 kilogramów, choć są tacy, którzy chudną więcej. Mimo tego, iż efekty diety kopenhaskiej są obiecujące, nie należy jej przedłużać – może to doprowadzić do znacznych niedoborów niezbędnych do życia witamin i minerałów.
Dokładny jadłospis
Istnieje tylko jeden wzorcowy jadłospis diety kopenhaskiej. Menu jest dość monotonne, dlatego potrawy warto doprawiać ziołami – sól jest zabroniona. Do kawy można dodatkowo dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu. Prezentujemy dokładny jadłospis diety kopenhaskiej.
Dieta kopenhaska: dzień 1. i 8.
- śniadanie: kubek kawy z kostką cukru
- obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor
- kolacja: befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
Dieta kopenhaska: dzień 2. i 9.
- śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru
- obiad: befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, owoc
- kolacja: plaster chudej szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego
Dieta kopenhaska: dzień 3. i 10.
- śniadanie: kubek kawy z kostką cukru, grzanka
- obiad: szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, świeży owoc
- kolacja: 2 jajka na twardo, plaster szynki, 5 liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny
Dieta kopenhaska: dzień 4. i 11.
- śniadanie: kubek kawy z kostką cukru
- obiad: jajko na twardo, tarta marchewka, małe opakowanie twarożku
- kolacja: 1/2 szklanki kompotu, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego
Dieta kopenhaska: dzień 5. i 12.
- śniadanie: duża tarta marchewka z cytryną
- obiad: 300 g chudej ryby gotowanej na parze
- kolacja: befsztyk wołowy, 5 liści sałaty
Dieta kopenhaska: dzień 6. i 13.
- śniadanie: kubek kawy z kostką cukru, grzanka
- obiad: cały kurczak gotowany, 5 liści sałaty z olejem i cytryną
- kolacja: 2 jajka na twardo, duża marchew
Dieta kopenhaska: dzień 7.
- śniadanie: herbata
- obiad: kawałek chudego mięsa z grilla, owoc
- kolacja: nic
Zobacz też:
Oceń artykuł
(liczba ocen 20)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!