ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗

Dieta przy Helicobacter pylori - co jeść? Przykładowe menu

Dieta przy Helicobacter Pylori u większości zakażonych powinna opierać się na zasadach zdrowego żywienia. Osoba zakażona powinna zadbać o wysoką wartość odżywczą swojej diety oraz włączyć do jadłospisu produkty o działaniu przeciwzapalnym oraz bakteriobójczym.
Dieta przy Helicobacter pylori
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Jaka dieta przy Helicobacter?

Helicobacter pylori jest bakterią powszechnie występującą. Infekcja dotyka ponad 50% populacji świata. Większość osób zakażonych tą bakterią nie wykazuje żadnych objawów. Obecnie nie ma również sztywnych zaleceń dotyczących dietoterapii tych chorych.

Dla większości zakażonych rekomenduje się przestrzeganie zasad zdrowego żywienia. Jednakże, są pewne produkty, które mogą zmniejszyć ryzyko zakażenia między innymi dlatego, że wykazują działanie bakteriobójcze.

Mianowicie dieta na Helikobakter powinna uwzględniać:

  • dużą ilość różnokolorowych warzyw i owoców, które dostarczają antyoksydantów zmniejszających stan zapalny;
  • warzywa krzyżowe np. brokuł, kalafior, kapusta, brukselka, kalarepa, ponieważ zawierają substancje, które hamują rozwój i namnażanie się bakterii;
  • oleje roślinne oraz ryby, które należą do ważnych źródła niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT);
  • produkty mleczne, ponieważ należą do źródeł probiotyków. Ich regularne spożywanie może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka zakażenia;
  • zioła i przyprawy, które wykazują działanie przeciwzaplane lub bakteriobójcze np. cynamon, imbir, czosnek, kurkuma;

Dieta przy Helicobacter w momencie nasilenia objawów dyspeptycznych powinna mieć charakter diety łatwostrawnej. Ograniczeniu powinny ulec produkty zawierające duże ilości błonnika pokarmowego, powodujące wzdęcia oraz te, które przyczyniają się do nadmiernego wydzielania soków trawiennych (czyli między innymi produkty i potrawy ostre lub tłuste).

Dieta powinna bazować na produktach zbożowych oczyszczonych, gotowanych warzywach i owocach np. w formie musu lub przecieru, chudym mięsie i rybach, niskotłuszczowych produktach mlecznych. Zaleca się eliminację smażenia oraz zastąpienie go gotowaniem, gotowaniem na parze czy pieczeniem w foli.

Reklama

Przykładowa dieta przy Helicobacter pylori

Przykładowa dieta przy helicobacter pylori powinna być jak najbardziej różnorodna. Każdy posiłek powinno wzbogacać się o produkty zawierające substancje przeciwzapalne lub bakteriobójcze.

Na śniadanie bardzo dobrze sprawdzą się owsianki czy jaglanki z orzechami oraz owocami jagodowymi. Na drugie śniadanie lub podwieczorek warto sięgać po kolorowe koktajle lub nabiał np. jogurt, maślankę lub kefir z dodatkiem owoców lub orzechów.

Bardzo dobrym pomysłem na danie obiadowe będzie pieczona ryba z dodatkiem kaszy oraz warzyw krzyżowych np. brokułem. Natomiast posiłek kolacyjny może składać się z kanapek posmarowanych pastą warzywną lub sałatki z dodatkiem pieczonego kalafiora w kurkumie.

Ze względu na związek diety bogatej w sól, a ryzykiem rozwoju raka żołądka, dieta przy Helicobacter Pylori powinna ograniczać żywność przetworzoną, fast foody oraz słone przekąski. Istotne jest również ograniczenie dosalania potraw.

Zamiast tego jadłospis powinien uwzględniać przeróżne zioła i przyprawy, które nie tylko nadadzą unikatowy smak i aromat potrawie, ale również wykazują działanie bakteriobójcze.

Przykładowy jadłospis przy Helicobacter pylori

Poniższy przykładowy jadłospis przy Helicobacter Pylori jest skierowany do osób, które chcą zapobiec wystąpieniu zakażenia lub gdy infekcja przebiega bezobjawowo. W momencie wystąpienia objawów z przewodu pokarmowego dieta przy bakterii Helicobacter powinna ulec modyfikacji.

Jadłospis wtedy należy dostosować indywidualnie, w zależności od występujących dolegliwości.

Jaglanka na mleku z malinami, orzechami laskowymi i kakao

Składniki:

  • kasza jaglana – 5 łyżek
  • mleko spożywcze 2% tłuszczu – 1 szklanka
  • kakao – 1 łyżeczka
  • maliny – 3 łyżki
  • orzechy laskowe – 6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę w mleku z kakao przez około 15-20 minut i przełóż do miseczki.
  2. Owoce dodaj do kaszy.
  3. Następnie dodaj posiekane orzechy i wymieszaj wszystkie składniki.

Koktajl z mango i kurkumy:

Składniki:

  • Mleko spożywcze 2% tłuszczu – ¾ szklanki
  • Mango – ½ sztuki
  • Masło orzechowe - 1 łyżeczka
  • Kardamon mielony -2 szczypty
  • Kurkuma – 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Owoc obierz i pokrój.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.

Potrawka z indykiem, brokułem, pieczarkami i kaszą gryczaną

Składniki:

  • Kasza gryczana sucha – 5 łyżek
  • Indyk, mięso z piersi bez skóry – 150
  • Brokuł – 1 szklanka
  • Pieczarki – 5 sztuk
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Jogurt naturalny – 3 łyżki
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Koper świeży – 2 łyżki
  • Orzechy włoskie – 1 łyżka
  • Sól, pieprz, chili mielone

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
  2. Mięso umyj, osusz i pokrój.
  3. Brokuł umyj i podziel na różyczki.
  4. Pieczarki umyj, obierz i pokrój.
  5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem smaż mięso, aż się zarumieni. Następnie odłóż je na osobny talerz.
  6. Na patelnię wrzuć pieczarki i podsmaż, a następnie dodaj brokuły, przyprawy, odrobinę wody i duś pod przykryciem przez około 5-8 minut.
  7. Pod koniec dodaj sok z cytryny, kaszę, mięso, sól, pieprz i wymieszaj.
  8. Przygotuj sos mieszając jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami i posiekanym koperkiem.
  9. Gotowe danie przełóż na talerz, polej sosem i posyp orzechami.

Jogurt z żurawiną suszoną i sezamem

Składniki:

  • Jogurt naturalny – ¾ szklanki
  • Żurawina – 2 łyżeczki
  • Sezam biały, nasiona – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce.

Pasta z awokado, pomidora i czerwonej cebuli

Składniki:

  • Chleb żytni, razowy – 2 sztuki
  • Awokado - ½ sztuki
  • Pomidor – ½ sztuki
  • Cebula czerwona – ¼ sztuki
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Pietruszka, natka świeża – 1 łyżka
  • Sól, Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora sparz i obierz ze skórki.
  2. Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i rozgnieć widelcem.
  3. Pomidora, obraną cebulę oraz natkę pietruszki posiekaj i dodaj do awokado.
  4. Dodaj sok z cytryny oraz przyprawy i wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Pieczywo posmaruj pastą.

Reklama

Dieta na Helicobacter u dzieci

Dieta przy leczeniu Helicobcter u dzieci powinna opierać się na tych samych zasadach co u osób dorosłych. Konsystencja potraw i dobór produktów powinien być dostosowany do wieku dziecka. Ważne, aby wraz z dietą dostarczana była odpowiednia ilość kilokalorii.

Jeżeli ze względu na objawy ze strony przewodu pokarmowego dziecko odmawia spożywania posiłków lub je zbyt mało to należy udać się na konsultację do dietetyka. Zbyt długo stosowana dieta niskokaloryczna u dzieci zwiększa ryzyko niedoborów pokarmowych, a także może wpłynąć na rozwój dziecka.

Z pomocą w prowadzeniu prozdrowotnych zmian wychodzą naprzeciw nowoczesne rozwiązania dietetyczne. Wśród kilkunastu rodzajów diet aplikacja oferuje również dietę DASH, którą każdy może dostosować do swoich indywidualnych potrzeb. Ponadto w ramach abonamentu otrzymuje się nieograniczony kontakt z dietetykiem.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Bibliografia

  • Bartnik W., Celińska-Cedro D., Dzieniszewski J.: Wytyczne Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii dotyczące diagnostyki i leczenia zakażenia Helicobacter pylori. Gastroenterologia Praktyczna, 2/2014.
  • Tomas M., Pietrzak W., Nowak R.: Substancje pochodzenia naturalnego w walce z zakażeniami Helicobacter pylori. Postępy Fitoterapii 1/2012.
  • Haley K, Gaddy J.: Nutrition and Helicobacter pylori: Host Diet and Nutritional Immunity Influence Bacterial Virulence and Disease Outcome. Gastroenterology Research and Practice 2016.
Karina Białek
Artykuł napisany przez
Karina Białek
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Od najmłodszych lat eksperymentuje w kuchni i poszukuje niebanalnych połączeń. Obecnie uwielbia wertować książki kucharskie w poszukiwaniu ciekawych pomysłów na zdrowsze wersje tradycyjnych dań. Dietetyka i żywienie człowieka to jej pasja, dlatego ciągle stara się poszerzać swoją wiedzę w tym temacie. Pracując w Akademii Kulinarnej oraz cateringach dietetycznych, zdobyła wiedzę jak prawidłowo komponować posiłek, by był odżywczy i apetyczny. Wierzy, że zdrowa dieta może być smaczna i różnorodna.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Dieta nerkowa - co jeść, a czego unikać? Jadłospis na chore nerki
Faszerowana papryka
Śniadania z awokado – pomysły na zdrowe przepisy
Kanapka z awokado
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – jadłospis
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - co jeść? Jadłospis
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!