Nowy sklep

już ON-LINE

Helicobacter pylori – czym jest? Objawy, leczenie, test

Bakteria Helicobacter pylori
Źródło: 123RF
Helicobacter pylori jest groźną bakterią atakującą system pokarmowy. Bardzo często przebiega w sposób bezobjawowy, czyniąc spustoszenie w żołądku, czy dwunastnicy. Jeśli się pojawiają, objawami helicobacter pylori są m.in. bóle brzucha, nudności, biegunka, czy zgaga. Leczenie helicobacter pylori opiera się głównie na podawaniu choremu antybiotyków.
 

Helicobacter pylori – czym jest?

Helicobacter pylori to niebezpieczna bakteria bytująca w układzie pokarmowym człowieka. Najczęściej na swoje „pastwisko” wybiera żołądek i dwunastnicę. Jednak może też występować na powierzchni zębów oraz w kale.

Bakteria helicobacter wyglądem przypomina pofałdowany wałeczek, zakończony witkami, które ułatwiają jej dostanie się do wnętrza błon śluzowych żołądka.

Ten rodzaj bakterii to dość świeży „wynalazek” australijskich naukowców (Marshalla i Warrena), którzy wyodrębnili ją w 1982 roku. Wiąże się ją ze stanami zapalnymi systemu pokarmowego (np. zanikowe zapalenie żołądka, zapalenie dwunastnicy, choroba Menetriera), chorobą wrzodową żołądka oraz dwunastnicy, a nawet z nowotworem żołądka (w szczególności chłoniakiem typu MALT).

Niestety, helicobacter po dotarciu do ustroju, często nie daje żadnych objawów.

Sprawdź: Czarny stolec - co oznacza w ciąży i po alkoholu? Leczenie

Bakteria helicobacter pylori – jak można się zarazić?

Nie trudno o zakażenie helicobacter pylori. Jak się zarazić? Wystarczy kontakt ze śliną lub kałem, w którym występuje bakteria.

Zarażenie helicobacter pylori najczęściej następuje w wieku dziecięcym. Do czynników, które szczególnie predysponują do „złapania” bakterii należą kiepskie warunki socjalne (np. dzielenie małego pomieszczenia z wieloma osobami), mieszkanie w rozwijającym się państwie, czy przynależność do ciemnej rasy. Szacuje się, że około 80 procent osób dorosłych jest nosicielem helicobactera.

Bakterii helicobacter nie odstrasza kwaśne środowisko żołądka. To za sprawą ureazy, czynnika, który rozkłada mocznik do amoniaku i dwutlenku węgla, zmieniając PH żołądka z kwaśnego na zasadowy.

Z pewnością trudniej osiedlić się tej bakterii, jeśli człowiek przestrzega podstawowych zasad higieny (częste mycie rąk oraz zębów) oraz dba o właściwą dietę.

Helicobacter pylori – objawy

Objawy zakażenia helicobacter pylori mogą, jednak wcale nie muszą występować. W praktyce często zakażenie długo przebiega bezobjawowo. Symptomami, na które należy zwrócić uwagę, są m.in.:

  • ból brzucha (szczególnie w górnym odcinku – w nadbrzuszu),
  • brak łaknienia,
  • mdłości,
  • niestrawność oraz wzdęcia,
  • zgaga,
  • biegunka,
  • gorączka,
  • złe samopoczucie.

W sytuacji bezobjawowego przebiegu helicobacter pylori potwierdzeniem jej występowania w organizmie jest wynik testu laboratoryjnego lub badania endoskopowego, bądź gastrologicznego. Skuteczny test na helicobacter pylori to np. test oddechowy z mocznikiem, czy test, który oznacza antygen bakterii w kale, bądź też test serologiczny z krwi.

Helicobacter pylori – leczenie

W zależności od postawionej przez lekarza diagnozy, wprowadza się odpowiednie leczenie. Jeśli helicobacter pylori wywołała jakieś schorzenie w ustroju, stosuje się także kurację eliminującą tę chorobę.

Leczenie helicobacter pylori zazwyczaj opiera się na antybiotykoterapii (leczenie przeciwbakteryjne polegające na jednoczesnym wprowadzeniu dwóch antybiotyków do kuracji) oraz na stosowaniu preparatów zmniejszających kwasowość soku żołądkowego. Zaleca się ponadto przyjmowanie probiotyków, które wspierają odbudowę pożytecznej flory bakteryjnej oraz działają wspomagająco na układ odpornościowy.

Zobacz też: Trupi jad (ptomainy) - czym jest? Czy jest niebezpieczny?

Helicobacter pylori – dieta

Oprócz leczenia farmakologicznego bardzo istotna jest dieta przy helicobacter pylori. Powinna być ona obfita w witaminę C, E oraz tzw. antyoksydanty. Posiłki powinny być jedzone dość często (tzn. w odstępach ok 2-3 godzin), regularnie (by nie dopuścić do wygłodzenia ani do przejedzenia), lecz nie należy nakładać sobie na talerz zbyt dużo jedzenia.

Potrawy przygotowywane dla osoby zakażonej helicobacter pylori powinny być gotowane w wodzie lub na parze, duszone lub pieczone w folii. Dania smażone, pikantne, wędzone i marynowane powinny być odstawione.

Ważne jest także systematyczne przyjmowanie płynów między posiłkami (najlepiej wody mineralnej, herbaty z rumianku lub dziurawca, soku żurawinowego, czy słabej herbaty zielonej – serwowanych w niezbyt wysokiej temperaturze). Kawę, mocną herbatę, napoje gazowane oraz alkohol należy wykluczyć z jadłospisu.

Produkty spożywcze, szczególnie zalecane przy zakażeniu helicobacter pylori, to m.in.: masło, jaja, mleko, czosnek, ryby, cynamon, orzechy włoskie, brokuły, chude mięso i wędliny (zwłaszcza z drobiu), siemię lniane, kasza manna, olej roślinny i natka pietruszki. 

Oceń artykuł

(liczba ocen 26)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA