Zaburzenia psychiczne mogą być zaraźliwe wśród młodzieży 😦 Dowiedz się więcej!
Zaburzenia psychiczne mogą być zaraźliwe wśród młodzieży 😦 Dowiedz się więcej!
Zaburzenia psychiczne mogą być zaraźliwe wśród młodzieży 😦 Dowiedz się więcej!

Jak przestać jeść słodycze? Porady dietetyka

Słodycze często stanowią główną przeszkodę w odchudzaniu – większość lubi je jeść i to nie w małych ilościach. Rygorystyczne postanowienia "zerwania ze smakołykami” zazwyczaj nie przynoszą jednak efektów, a w rezultacie nawet kończą się słodką ucztą dla kubków smakowych. Zatem, jak przestać jeść słodycze? A może lepiej zmniejszyć ich spożywanie i nauczyć się szukać zdrowszych alternatyw?
Słodycze
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Dlaczego trudno przestać jeść słodycze?

Na początek warto odpowiedzieć sobie na pytanie, właściwie dlaczego tak trudno przestać jeść słodycze? Najczęstszą przeszkodą w eliminacji słodyczy z diety jest rola, jaką pełnią w codziennym życiu. Dla większości jest to szybka nagroda po ciężkim dniu pracy czy sposób na rozładowanie złości.

Nawyk sięgania po coś słodkiego w chwilach znużenia często kształtowany jest od małego. Mówi się o zjedzeniu lodów czy czekolady na pocieszenie. W ten sposób organizm uczy się, że słodki smak może rozładować wewnętrzne napięcie.

Inną kwestią są czynniki kulturowe i środowiskowe. Większości ważnych wydarzeń, świąt i uroczystości towarzyszą tradycyjne słodkie wypieki – tort urodzinowy, babka Wielkanocna, Mazurek czy piernik. Ponadto w dzieciństwie dobre stopnie również świętowane są pójściem np. na lody czy nagradzane dużą czekoladą.

Kolejnym powodem są także niskokaloryczne i/lub źle zbilansowane diety. Gdy dostarczamy zbyt małej liczby kalorii, która nie wystarcza na pokrycie wydatków energetycznych związanych z funkcjami życiowymi (takimi jak praca serca czy utrzymanie stałej temperatury ciała), organizm zaczyna się o nie dopominać.

Słodycze składają się głównie z tłuszczów oraz cukru i w małej objętości mogą dostarczyć sporej dawki kilokalorii, przez co są tak “świetną” metodą na szybkie zaspokojenie głodu.

Dlatego przy restrykcjach kalorycznych pojawi się ochota na coś słodkiego, a nie np. na grillowaną rybę z warzywami. Słodycze w takiej sytuacji „opłacają się” lepiej pod kątem szybkiego wykorzystania ich do uzupełnienia energii.

Reklama

Jak przestać jeść słodycze?

Większość postanowień dotyczących eliminacji słodkości wiąże się z chęcią utraty zbędnych kilogramów czy poprawą kondycji cery oraz włosów. Wyzwania typu 30 dni bez cukru zazwyczaj kończą się tak samo (powrotem do starych nawyków) i uczą podejścia zero-jedynkowego – wszystko albo nic. Po okresie rygoru często pojawia się świętowanie sukcesu w towarzystwie dużej ilości słodyczy, co z kolei oznacza prawdopodobny szybki powrót na stare tory. Słodkie produkty będą pojawiać się w menu, ale nie powinny mieć nad nim kontroli.

Jak nie jeść słodyczy? Warto nauczyć się jak włączyć je do codziennego jadłospisu, jeść je wtedy, kiedy naprawdę ma się na nie ochotę i świadomie delektować się 2-3 ciastkami czy porcją lodów, a nie zjadać wszystko, co ma się pod ręką. W kształtowaniu dobrych nawyków pomoże aplikacja dietetyczna. W jej ramach dostaniesz odpowiednio zbilansowany plan dopasowany do Twoich potrzeb i przyzwyczajeń smakowych, a dzięki temu krok po kroku wyeliminujesz niezdrowe przekąski, zastępując je ich zdrowszą alternatywą.

Niezależnie od tego czy korzysta się ze wsparcia, czy decyduje się działać na własną rękę, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach:

  1. Zmniejszenie ilości pokus w swoim otoczeniu – pewne przysłowie mówi: „czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal”. Jeżeli nie ma słodyczy na wyciągnięcie ręki to nieświadomie się po nie nie sięgnie. Należy pozbyć się zapasów słodkości z domowej szafki i z szuflady w pracy. Mając słodkie przekąski blisko siebie zazwyczaj trudniej kontrolować zjadane ilości.
     
  2. Planowanie swojego menu – przygotowanie posiłków na cały dzień zmniejsza ryzyko, że w chwili głodu zacznie się poszukiwać przekąski. Regularnie spożywane posiłki wpływają także na unormowanie poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie zmniejszają chęć sięgania po słodkości.
     
  3. Przygotowanie zdrowej alternatywy – jeżeli zachodzi potrzeba słodkiego smaku, lepiej sięgnąć po naturalnie słodkie produkty, np. owoce (zwłaszcza sezonowe), owoce suszone, czy własnoręcznie przygotowane łakocie. Domowe wypieki można słodzić daktylami, bananami, stewią czy erytrolem. Przygotowując samodzielnie słodkości dokładnie wiadomo co się w nich znajduje, a nic nie smakuje lepiej niż domowe ciasto.
     
  4. Świadomość – jeżeli chwyta się za słodką przekąskę, należy robić to świadomie, a nie pod wpływem emocji. Warto zastanowić się w jakich sytuacjach zdarza się sięgać po słodycze. W takiej sytuacji należy zatrzymać się na chwilę i skupić na tym, co się czuje. Zmęczenie? Poirytowanie? Stres? Może jest inny sposób, aby poradzić sobie z tą sytuacja np. krótki spacer, dobra książka albo telefon do kogoś bliskiego.
     
  5. Małe grzeszki – słodycze mogą pojawić się w diecie redukcyjnej, trzeba tylko wiedzieć, jak to zrobić, by nie przekroczyć zaplanowanego bilansu energetycznego. Najlepszym rozwiązaniem będzie wkomponowanie ich raz na jakiś czas w formie podwieczorku lub przekąski po treningu.
     
  6. Kupowanie pojedynczych porcji – jeżeli najdzie ochota na coś słodkiego to warto kupić sobie jednego batonika czy loda. Jeżeli zakupi się całe opakowanie ciastek to istnieje duże ryzyko, że zostanie zjedzone całe. Ważne jest również, by nie jeść słodkości w drodze ze sklepu, ale w domu i z pełną świadomością.

Jak przestać jeść cukier?

Warto zacząć od ograniczenia cukru białego, który jest dodawany najczęściej np. do posłodzenia herbaty czy kawy.

Cukier ukryty, znajdujący się w żywności (słodyczach, napojach, płatkach śniadaniowych czy sosach), może widnieć na etykiecie pod wieloma nazwami:

Robiąc zakupy, warto świadomie podejść do wyboru asortymentu i przed włożeniem produktu do koszyka spojrzeć na jego skład. Jeśli cukier znajdzie się na początku wymienianych substancji, warto poszukać innego produktu, gdzie tego składnika nie będzie lub będzie go zdecydowanie mniej.

Reklama

Jak przestać jeść słodycze i chudnąć?

Słodycze to skoncentrowane źródło tłuszczów nasyconych oraz cukru. Przez to właśnie spożyte nawet w małej ilości dostarczają dużo więcej kalorii niż naturalne i nieprzetworzone produkty spożywcze. Co więcej, połączenie cukru prostego wraz z tłuszczem sprawia, że słodycze smakują i się do nich z chęcią powraca.

Często pierwszym zaleceniem dietetycznym jest ograniczenie spożycia słodyczy, szczególnie w przypadku osób, które pochłaniają ich duże ilości. Obecność słodkich przekąsek w codziennym menu sprawia, że o przekroczenie swojego zapotrzebowania energetycznego nietrudno.

Dlatego ich ograniczenie może być pierwszym krokiem do efektywnej redukcji masy ciała. Warto jednak stopniowo zmniejszać ilość słodkich przekąsek i jednocześnie szukać ich zdrowszych zamienników. Ale uwaga, nie zawsze fit ciasto będzie miało mniej kalorii niż jego tradycyjny odpowiednik.

Zazwyczaj zdrowe wypieki charakteryzują się mniejszą ilością cukru prostego i posiadają więcej błonnika, który przede wszystkim wydłuża sytość. Oczywiście nie znaczy to jednak, że można je spożywać bez ograniczeń.

Reklama

Przepisy na zdrowe wypieki

Gryczano – czekoladowe batoniki

Składniki:

  • Gryka ekspandowana – 1 ½  szklanki
  • Mleko migdałowe - 2 łyżki
  • Czekolada gorzka – 25 g
  • Miód pszczeli – 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj miód oraz mleko.
  2. Zdejmij naczynie z czekoladą z garnka i dodaj ekspandowane ziarno, a następnie dobrze wymieszaj.
  3. Przełóż masę do naczynia wyłożonego folią aluminiową i dociśnij. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

* Wybieraj czekoladę o zawartości min. 70% kakao.

Kulki morelowo-orzechowe z sezamem

Składniki:

  • Morele suszone - 4 sztuki
  • Orzechy nerkowca – 15 g
  • Sezam biały, nasiona – 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Suszone owoce i orzechy zalej wrzątkiem i mocz przez 10 minut.
  2. Do misy blendera włóż odsączone składniki i zblenduj.
  3. Z przygotowanej masy uformuj kulki i obtocz w sezamie.

* Staraj się wybierać niesiarkowane suszone owoce.

Reklama

Jak szybko przestać jeść słodycze?

Co zrobić, żeby nie jeść słodyczy? Najszybszym krokiem do przestania lub ograniczenia spożywania słodyczy będzie uświadomienie sobie, że nie są one produktem zakazanym. Jeżeli ktoś miał w zwyczaju codzienne jedzenie tego typu przekąsek to należy zacząć ograniczać je stopniowo.

Rezygnacja ze słodkości z dnia na dzień może zakończyć się frustracją i w gorszym momencie powrotem do starych zwyczajów. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie rozpoczęcie od zmniejszenia ilości słodyczy w diecie, a następnie ograniczenie ilości dni, w których się one pojawiają. Trzeba nauczyć się jedzenia słodyczy wtedy, kiedy naprawdę ma się na nie ochotę, a nie wtedy, kiedy pojawiają się one w naszym otoczeniu. Kiedy pojawia się ochota na słodkie warto rozważyć zdrowsze alternatywy – owoce świeże i suszone czy zdrowe batoniki na bazie daktyli.

Warto pamiętać także, że z nieustannymi pokusami boryka się niemal każdy. Sęk w tym, żeby moment zwątpienia nie wywołał lawiny dietetycznych błędów. Dlatego warto sięgać po wsparcie ekspertów. Dziś pomoc dietetyka nie musi jednak oznaczać comiesięcznych spotkań. Na rynku dostępne są świetnie przygotowane aplikacje dietetyczne.

W ramach subskrypcji otrzymuje się dietę dobraną do stylu życia i umiejętności kulinarnych. Dodatkowo istnieje możliwość nieograniczonego kontaktu z wyspecjalizowanymi i doświadczonymi dietetykami oraz tysiące przepisów na zdrowe i smaczne dania na wyciagnięcie ręki.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj również
dietetyk Kamila Kasprzak
Autoryzacja medyczna
dietetyk Kamila Kasprzak
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Gorzki posmak w ustach
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jakie funkcje Twojego CGM są dla Ciebie najważniejsze?
Touchcare CGM