Syrop glukozowo-fruktozowy - czym jest i gdzie się znajduje?

Wydaje ci się, że nie jesz słodyczy, więc unikasz sztucznych substancji słodzących? Nic bardziej mylnego. Syrop glukozowo- fruktozowy występuje również w ketchupie, sokach, pieczywie oraz wędlinach. Dlatego bardzo ważne jest sprawdzanie składu każdego produktu, który znajdziemy na etykiecie.
Syrop glukozowo - fruktozowy
Źródło: 123RF

Spis treści

Konsumpcja cukrów nieustannie wzrasta, gdyż syntetyczne słodziki dodawane są do wielu produktów codziennego użytku. Przyczynia się do powstania wielu chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca, a także próchnica zębów. W produkcji żywności coraz chętniej stosowany jest tańszy zamiennik cukru, czyli syrop glukozowo-fruktozowy oznaczany jako HFCS.

Syrop glukozowo fruktozowy – czym właściwie jest?

Jest to oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór 55% fruktozy, 42% glukozy i 3% innych cukrów. Wytwarza się go z kukurydzy, a właściwie ze skrobi kukurydzianej, dlatego nazywany jest także wysokofruktozowym syropem kukurydzianym. Jest efektem szeregu działań przetwarzania żywności, a nie naturalnym produktem. Inne słodziki otrzymywane są z trzciny cukrowej lub buraka cukrowego.

Syrop zdobył popularność dzięki niskiej cenie wytwarzania, a także lepszymi właściwościami fizycznymi niż sacharoza:

  • Mniej się krystalizuje
  • Łatwiej się rozcieńcza do oczekiwanego stężenia
  • Zapewnia lepszą wilgotność
  • Wygodniej transportuje i przechowuje

Glukoza, fruktoza, sacharoza – czym się różnią?

  • Glukoza jest głównym źródłem energii w naszym organizmie. Poprzez krwioobieg dostarczana jest do wszystkich komórek. Aby mogła zostać wykorzystana potrzebna jest insulina wytwarzana przez trzustkę.
  • Fruktoza jest cukrem zawartym w owocach i warzywach. Trawiona jest tylko przez wątrobę, dlatego jest bardziej „tucząca” niż glukoza. Zbyt duże jej spożywanie może prowadzić do otyłości. Producenci żywności często dodają ją do napojów owocowych.
  • Sacharoza otrzymywana jest z buraków cukrowych oraz trzciny cukrowej. Jest to po prostu cukier stołowy, którym na co dzień słodzimy herbatę.  Składa się z glukozy i fruktozy w stosunku 1:1.

Reklama

Syrop fruktozowo – glukozowy a cukier

Nie ma znaczącej różnicy w słodkości i kaloryczności cukru oraz HFCS. Rozbieżność w składzie tych substancji słodzących wpływa na odmienny sposób ich metabolizowania w organizmie. Poprzez to, iż w syropie jest większa zawartość fruktozy, obciążana jest wątroba, odpowiedzialna za jej trawienie. Długotrwałe spożywanie HFCS powoduje wzrost stężenia lipiproteiny o bardzo małej gęstości, która odpowiedzialna za transport tłuszczu do tkanki tłuszczowej, a także podwyższenie ilość trójglicerydów, co finalnie może prowadzić do stłuszczenia wątroby.

Syrop fruktozowo-glukozowy – gdzie występuje?

  • Soki i napoje, również gazowane
  • Napoje izotoniczne i energetyczne
  • Słodkie alkohole
  • Syropy do rozcieńczania z wodą
  • Jogurty, serki, desery mleczne
  • Ketchupy, musztardy oraz gotowe sosy
  • Marynaty
  • Dżemy
  • Owoce kandyzowane
  • Lody
  • Słodycze
  • Pieczywo z długim terminem przydatności do spożycia
  • Wyroby piekarnicze
  • Wędliny
  • Konserwy (zarówno mięsne, jak i rybne)
  • Zalewy do ogórków oraz śledzi
  • Syropy kupowane w aptece

Reklama

Syrop glukozowo-fruktozowy – szkodliwość dla zdrowia

Nadmierne spożywanie żywności z syropem fruktozowo – glukozowym jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Może być przyczyną chorób takich jak:

  • Otyłość – spożywanie nadmiernej ilości fruktozy może prowadzić do nieprawidłowości związanej z odczuwaniem głodu i sytości
  • Dna moczanowa – w wyniku przemian fruktozy w organizmie powstanie kwas moczowy, który może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych, a także dny moczanowej.
  • Cukrzyca – spożywanie syropu sprzyja insulinooporności, co prowadzi do cukrzycy typu II. Ponadto należy pamiętać, iż diabetykom nie zaleca się stosowania fruktozy jako zamiennika tradycyjnego cukru. 
  • Niealkoholowe stłuszczenie wątroby – zwiększona synteza tłuszczów w wątrobie związana ze spożywaniem HFCS  może skutkować stłuszczeniem wątroby i marskością.
  • Nowotwory – są najpoważniejszym z zagrożeń. Najczęściej występują nowotwory trzustki ze względu na zaburzenia insulinooporności, a także wątroby.

Sprawdź czym jest cukrzyca oraz dna moczanowa

Czytaj także:

Oceń artykuł

(liczba ocen 16)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!