Syrop glukozowo-fruktozowy - czym jest i gdzie się znajduje?

Syrop glukozowo - fruktozowy

Autor

Dominika Rusek

Wydaje ci się, że nie jesz słodyczy, więc unikasz sztucznych substancji słodzących? Nic bardziej mylnego. Syrop glukozowo- fruktozowy występuje również w ketchupie, sokach, pieczywie oraz wędlinach. Dlatego bardzo ważne jest sprawdzanie składu każdego produktu, który znajdziemy na etykiecie.

Konsumpcja cukrów nieustannie wzrasta, gdyż syntetyczne słodziki dodawane są do wielu produktów codziennego użytku. Przyczynia się do powstania wielu chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca, a także próchnica zębów. W produkcji żywności coraz chętniej stosowany jest tańszy zamiennik cukru, czyli syrop glukozowo-fruktozowy oznaczany jako HFCS.

Syrop glukozowo fruktozowy – czym właściwie jest?

Jest to oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór 55% fruktozy, 42% glukozy i 3% innych cukrów. Wytwarza się go z kukurydzy, a właściwie ze skrobi kukurydzianej, dlatego nazywany jest także wysokofruktozowym syropem kukurydzianym. Jest efektem szeregu działań przetwarzania żywności, a nie naturalnym produktem. Inne słodziki otrzymywane są z trzciny cukrowej lub buraka cukrowego.

Syrop zdobył popularność dzięki niskiej cenie wytwarzania, a także lepszymi właściwościami fizycznymi niż sacharoza:

  • Mniej się krystalizuje
  • Łatwiej się rozcieńcza do oczekiwanego stężenia
  • Zapewnia lepszą wilgotność
  • Wygodniej transportuje i przechowuje

Glukoza, fruktoza, sacharoza – czym się różnią?

  • Glukoza jest głównym źródłem energii w naszym organizmie. Poprzez krwioobieg dostarczana jest do wszystkich komórek. Aby mogła zostać wykorzystana potrzebna jest insulina wytwarzana przez trzustkę.
  • Fruktoza jest cukrem zawartym w owocach i warzywach. Trawiona jest tylko przez wątrobę, dlatego jest bardziej „tucząca” niż glukoza. Zbyt duże jej spożywanie może prowadzić do otyłości. Producenci żywności często dodają ją do napojów owocowych.
  • Sacharoza otrzymywana jest z buraków cukrowych oraz trzciny cukrowej. Jest to po prostu cukier stołowy, którym na co dzień słodzimy herbatę.  Składa się z glukozy i fruktozy w stosunku 1:1.

Syrop fruktozowo – glukozowy a cukier

Nie ma znaczącej różnicy w słodkości i kaloryczności cukru oraz HFCS. Rozbieżność w składzie tych substancji słodzących wpływa na odmienny sposób ich metabolizowania w organizmie. Poprzez to, iż w syropie jest większa zawartość fruktozy, obciążana jest wątroba, odpowiedzialna za jej trawienie. Długotrwałe spożywanie HFCS powoduje wzrost stężenia lipiproteiny o bardzo małej gęstości, która odpowiedzialna za transport tłuszczu do tkanki tłuszczowej, a także podwyższenie ilość trójglicerydów, co finalnie może prowadzić do stłuszczenia wątroby.

Syrop fruktozowo-glukozowy – gdzie występuje?

  • Soki i napoje, również gazowane
  • Napoje izotoniczne i energetyczne
  • Słodkie alkohole
  • Syropy do rozcieńczania z wodą
  • Jogurty, serki, desery mleczne
  • Ketchupy, musztardy oraz gotowe sosy
  • Marynaty
  • Dżemy
  • Owoce kandyzowane
  • Lody
  • Słodycze
  • Pieczywo z długim terminem przydatności do spożycia
  • Wyroby piekarnicze
  • Wędliny
  • Konserwy (zarówno mięsne, jak i rybne)
  • Zalewy do ogórków oraz śledzi
  • Syropy kupowane w aptece

Syrop glukozowo-fruktozowy – szkodliwość dla zdrowia

Nadmierne spożywanie żywności z syropem fruktozowo – glukozowym jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Może być przyczyną chorób takich jak:

  • Otyłość – spożywanie nadmiernej ilości fruktozy może prowadzić do nieprawidłowości związanej z odczuwaniem głodu i sytości
  • Dna moczanowa – w wyniku przemian fruktozy w organizmie powstanie kwas moczowy, który może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych, a także dny moczanowej.
  • Cukrzyca – spożywanie syropu sprzyja insulinooporności, co prowadzi do cukrzycy typu II. Ponadto należy pamiętać, iż diabetykom nie zaleca się stosowania fruktozy jako zamiennika tradycyjnego cukru. 
  • Niealkoholowe stłuszczenie wątroby – zwiększona synteza tłuszczów w wątrobie związana ze spożywaniem HFCS  może skutkować stłuszczeniem wątroby i marskością.
  • Nowotwory – są najpoważniejszym z zagrożeń. Najczęściej występują nowotwory trzustki ze względu na zaburzenia insulinooporności, a także wątroby.

Sprawdź czym jest cukrzyca oraz dna moczanowa

Czytaj także:

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA