
Spis treści
- Syrop glukozowo fruktozowy – czym właściwie jest?
- Glukoza, fruktoza, sacharoza – czym się różnią?
- Syrop fruktozowo – glukozowy a cukier
- Syrop fruktozowo-glukozowy – gdzie występuje?
- Syrop glukozowo-fruktozowy – szkodliwość dla zdrowia
Konsumpcja cukrów nieustannie wzrasta, gdyż syntetyczne słodziki dodawane są do wielu produktów codziennego użytku. Przyczynia się do powstania wielu chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca, a także próchnica zębów. W produkcji żywności coraz chętniej stosowany jest tańszy zamiennik cukru, czyli syrop glukozowo-fruktozowy oznaczany jako HFCS.
Syrop glukozowo fruktozowy – czym właściwie jest?
Jest to oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór 55% fruktozy, 42% glukozy i 3% innych cukrów. Wytwarza się go z kukurydzy, a właściwie ze skrobi kukurydzianej, dlatego nazywany jest także wysokofruktozowym syropem kukurydzianym. Jest efektem szeregu działań przetwarzania żywności, a nie naturalnym produktem. Inne słodziki otrzymywane są z trzciny cukrowej lub buraka cukrowego.
Syrop zdobył popularność dzięki niskiej cenie wytwarzania, a także lepszymi właściwościami fizycznymi niż sacharoza:
- Mniej się krystalizuje
- Łatwiej się rozcieńcza do oczekiwanego stężenia
- Zapewnia lepszą wilgotność
- Wygodniej transportuje i przechowuje
Glukoza, fruktoza, sacharoza – czym się różnią?
- Glukoza jest głównym źródłem energii w naszym organizmie. Poprzez krwioobieg dostarczana jest do wszystkich komórek. Aby mogła zostać wykorzystana potrzebna jest insulina wytwarzana przez trzustkę.
- Fruktoza jest cukrem zawartym w owocach i warzywach. Trawiona jest tylko przez wątrobę, dlatego jest bardziej „tucząca” niż glukoza. Zbyt duże jej spożywanie może prowadzić do otyłości. Producenci żywności często dodają ją do napojów owocowych.
- Sacharoza otrzymywana jest z buraków cukrowych oraz trzciny cukrowej. Jest to po prostu cukier stołowy, którym na co dzień słodzimy herbatę. Składa się z glukozy i fruktozy w stosunku 1:1.
Syrop fruktozowo – glukozowy a cukier
Nie ma znaczącej różnicy w słodkości i kaloryczności cukru oraz HFCS. Rozbieżność w składzie tych substancji słodzących wpływa na odmienny sposób ich metabolizowania w organizmie. Poprzez to, iż w syropie jest większa zawartość fruktozy, obciążana jest wątroba, odpowiedzialna za jej trawienie. Długotrwałe spożywanie HFCS powoduje wzrost stężenia lipiproteiny o bardzo małej gęstości, która odpowiedzialna za transport tłuszczu do tkanki tłuszczowej, a także podwyższenie ilość trójglicerydów, co finalnie może prowadzić do stłuszczenia wątroby.
Syrop fruktozowo-glukozowy – gdzie występuje?
- Soki i napoje, również gazowane
- Napoje izotoniczne i energetyczne
- Słodkie alkohole
- Syropy do rozcieńczania z wodą
- Jogurty, serki, desery mleczne
- Ketchupy, musztardy oraz gotowe sosy
- Marynaty
- Dżemy
- Owoce kandyzowane
- Lody
- Słodycze
- Pieczywo z długim terminem przydatności do spożycia
- Wyroby piekarnicze
- Wędliny
- Konserwy (zarówno mięsne, jak i rybne)
- Zalewy do ogórków oraz śledzi
- Syropy kupowane w aptece
Syrop glukozowo-fruktozowy – szkodliwość dla zdrowia
Nadmierne spożywanie żywności z syropem fruktozowo – glukozowym jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Może być przyczyną chorób takich jak:
- Otyłość – spożywanie nadmiernej ilości fruktozy może prowadzić do nieprawidłowości związanej z odczuwaniem głodu i sytości
- Dna moczanowa – w wyniku przemian fruktozy w organizmie powstanie kwas moczowy, który może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych, a także dny moczanowej.
- Cukrzyca – spożywanie syropu sprzyja insulinooporności, co prowadzi do cukrzycy typu II. Ponadto należy pamiętać, iż diabetykom nie zaleca się stosowania fruktozy jako zamiennika tradycyjnego cukru.
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby – zwiększona synteza tłuszczów w wątrobie związana ze spożywaniem HFCS może skutkować stłuszczeniem wątroby i marskością.
- Nowotwory – są najpoważniejszym z zagrożeń. Najczęściej występują nowotwory trzustki ze względu na zaburzenia insulinooporności, a także wątroby.
Sprawdź czym jest cukrzyca oraz dna moczanowa
Czytaj także:
- Ukryty cukier. 7 produktów, których powinieneś unikać
- Jak przestać jeść słodycze?
- Naukowcy potwierdzają – od cukru można się uzależnić
Oceń artykuł
(liczba ocen 18)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!