Najzdrowsze miejsce w internecie

Zioła na cukrzycę - czy naturalne leki pomagają w jej leczeniu?

Morwa biała, kozieradka pospolita, ziele rutwicy to tylko niektóre zioła obniżające cukier we krwi. Napary nie powinny być jedynym lekarstwem dla osób borykających się z wysokim poziomem cukru we krwi, natomiast warto włączyć je w diety osób chorych na cukrzycę i nie tylko.
Morwa biała obniża cukier
źródło:123RF
W skrócie
  • Zioła mają niezwykłe zdolności lecznicze. Niektóre są w stanie obniżyć cukier.
  • Zioła w różny sposób obniżają poziom cukru. Jedne są bardziej skutecznie, inne mniej.
  • Przed stosowaniem ziół na cukrzycę należy skonsultować się z lekarzem.
SPRAWDŹ TEŻ: Cukrzyca - przyczyny i objawy. Jak leczyć?
Spis treści

Jakie zioła wybrać na cukrzycę - które obniżają cukier?

Zioła mogą być skutecznym wspomaganiem leczenia cukrzycy, zwłaszcza typu 2. W przypadku cukrzycy typu 1 nie stosuje się ziół. Jest ona uwarunkowana immunologicznie, zatem w przeciwieństwie do typu 2. organizm uniemożliwia produkowanie insuliny. Takim osobom zioła mogłyby za bardzo obniżyć cukier.

Zdecydowanie zioła dla cukrzyków powinny być dobrane przez lekarza diabetologa i wprowadzane równolegle z terapią lekami przeciwcukrzycowymi i insuliną. Zioła dla cukrzyka mogą być albowiem niczym naturalne leki.

Warto przypomnieć, że cukrzyca jest chorobą, której istotą jest zaburzenie gospodarki węglowodanowej i nadmierne gromadzenie się cukru we krwi. Dochodzi do tego wskutek nieprawidłowego działania lub wydzielania insuliny przez komórki beta trzustki.

Zioła obniżające poziom cukru w przebiegu cukrzycy są wskazane w przypadku jej drugiego typu 2, czyli tej spowodowanej czynnikami środowiskowymi: otyłością, niehigienicznym trybem życia czy mające podłoże genetyczne. 

Wśród ziół i roślin obniżających cukier najczęściej wymienia się:

  • morwę białą,
  • kozieradkę,
  • ziele rutwicy,
  • owoce jałowca,
  • pokrzywę,
  • owocnię fasoli,
  • lucernę siewną,
  • czosnek,
  • liść aloesu, 
  • kora cynamonowca,
  • liście poziomki,
  • korzeń żeń-szenia,
  • czarne jagody (leśne);

Niestety jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie: jak obniżyć poziom cukru we krwi szybko, nie znajdziesz jej tutaj. Jedynym sposobem w takiej sytuacji jest użycie insuliny. Zioła działają wspomagająco i zyskują na sile z czasem, jeśli spożywa się je regularnie.

Morwa biała na cukrzycę

Nie bez powodu morwa biała znalazła się na czele ziół obniżających cukier. Morwa biała wykazuje właściwości lecznicze (przeciwgorączkowe, obniżające cukier, zmniejszające anemię i obfite krwawienia), a także odchudzające. Sięgają po nią głownie osoby, które zastanawiają się, jak obniżyć poziom cukru we krwi.

Morwa biała zawiera alkaloid DNJ, który opóźnia rozkład obecnej w jedzeniu skrobi na tzw. cukry proste. Poziom cukru we krwi po spożytym posiłku nie wzrasta gwałtownie. Z tego też powodu liście morwy białej wykorzystywane są w preparatach wspierających odchudzanie.

Po napary lub soki z morwy białej powinni sięgać również ci, których inne wyniki również nie są zadowalające. Wyciąg z tej rośliny korzystnie wpływa na obniżenie poziomu trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu. Co ciekawe, ekstrakty z morwy znano już w początkach medycyny chińskiej i traktowano jako środki przeciwzapalne o lekkim działaniu przeciwbólowym.

Kozieradka pospolita na cukrzycę

Nasiona kozieradki bardzo dobrze komponują się z wszelkimi rodzajami serów. Swoje właściwości obniżania poziomu cukru we krwi zawdzięczają związkom fenolowym i flawanoidom. Te zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę i zmniejszają wchłanianie cukrów. Po posiłku nie obesrwuje się szybkiego wzrostu glukozy.

Sproszkowane nasiona kozieradki używane regularnie polepszają tolerancję glukozy i pomagają w zmniejszeniu poziomu insuliny w surowicy. Za hipoglikemiczne właściwości kozieradki odpowiadają: trygonelina i kumaryna.

Ziele rutwicy i pokrzywa na cukrzycę

Z kolei rutwica obniża poziom cukru we krwi za pomocą flawonoidów. Zawiera sole chromu, które są odpowiedzialne za regulację metabolizmu węglowodanów. Ziele rutwicy ma w sobie także pochodne guanidyny, galeginy i hydroksy-4-galegina. Związki te spowalniają syntezę glukagonu, który wpływa na uwalnianie glukozy z glikogenu.

Pokrzywa raczej kojarzy się z ziołem, regulującym pracę układu moczowego, a także wspomagającego porost włosów i wzmacniającego paznokcie. Jednak eliminuje również emisję enzymów trzustkowych, co również ma znaczenie w terapii cukrzycy

Cynamon a cukrzyca

Niezwykłe właściwości lecznicze wykazuje także przyprawa, którą jest cynamon. Ma on wpływ na obniżenie glukozy we krwi, jednocześnie nie zmieniając stężenia hemoglobiny glikowanej. Substancje czynne cynamonu zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę oraz pełnią rolę mimetyku insuliny.

Indyjskie zioła na obniżenie cukru

Wyróżnia się przede wszystkim Gurmar. To pnącze, które w Indiach używane jest od wielu lat przez jego właściwości lecznicze. Używany jest nie tylko wśród cukrzyków, ale także przy leczeniu malarii, a nawet po ugryzieniu węża.

Gurmar określany jest jako "niszczyciel cukru". Liście tego pnącza są źródłem kwasu gymneminowego, który jest glikozydem, a więc blokuje receptory smaku słodkiego i obniża poziom cukru we krwi. Ponadto w Gurmarze znajdują się ślady chromu, potasu, wapnia, kwasu hydroksycytrynowego, kwercetyny i kemferolu.

Gurmar można dostać w postaci tabletek czy kapsułek, które przyjmuje się trzy razy dziennie bądź suszu, zalewajac je wrzątkiem i pijąc niczym herbatę.

Zdrowym osobom pomaga kontrolować apetyt, co skutkuje obniżeniem masy ciała, a cukrzykom pomaga kontrolować cukier we krwi.

Innym ziołem o podobnym działaniu jest Karela, czyli tzw. "gorzki melon". Reguluje on funkcjonowanie wszystkich organów i poziom cukru we krwi.

Obydwa zioła są uważane za skuteczne w łagodzeniu dolgeliwości cukrzycowych. Pozwalają one w miarę szybko obniżyć cukier domowym sposobem.

Stosowana przy cukrzycy jest często także herbatka ajurwedyjska, która zawiera miks ziół tybetańskich: cymbopogon citratus, tinospora cordifolia, gymnema sylvestre, leucas cephalotes, syzygium cumini, swertia chirata, ocimum sanctum. Stymuluje ona wytwarzanie insuliny w trzustce.

Co jeszcze zbija cukier?

Owoce jałowca bogate są w: flawonoidy, sole mineralne, leukoantocjany, garbniki katechinowe oraz seskwiterpeny. Największą korzyść z ich spożycia mogą odnieść diabetycy, gdyż surowiec ten zmniejsza znacznie poziom glikemii.

Owocnica fasoli również obniża poziom cukru we krwi. Jej właściwości mogą być korzystne zwłaszcza w początkowym etapie choroby. Strąk fasoli może być uzupełnieniem innych leków przciwcukrzycowych. Surowiec ten stosowany jest także w leczeniu obrzęków, chorobach nerek i kamicy moczowej, gdyż przejawia działanie moczopędne.

Lucerna siewna natomiast wykorzystywana jest w leczeniu chorób naczyń krwionośnych, miażdżycy oraz cukrzycy (początkowe stadium). Podczas jej spożywania nalezy zachować ostrożność, gdyż niestosowanie się zaleceń może wywołać z czasem hipoglikemie.

W czosnku natomiast znaleźć można aliksyna i wanadyl, które odpowiadają za obniżenie poziomu cukru we krwi. Jest polecany on zarówno dla chorych na cukrzycę typu 1. jak i 2.

Sok z aloesu pije się często w ramach diety oczyszczającej. Aloes natomiast, zwłaszcza czysty ekstrakt z liści, ma właściwości obniżające cukier we krwi. Należy jednak uważać przy używaniu go w taki sposób, gdyż wymaga on odpowiedniego oczyszczenia, by był bezpieczny do spożycia.

Poziomki polecane sa dla diabetyków, gdyż posiadają niski indeks glikemiczny, jednak nie tylko owoc w tym przypadku jest zdrowy. Napar z liści poziomki jest niezwykle korzystny dla zdrowia ze względu na zawartość garbników, a także oligomerów, flawonoidów, kwasu chlorogenowego, cynamonowego i kawowego.

Pomaga on leczyć biegunki, stany zapalne, a także obniża poziom cukru we krwi. Poziomki stosować można również w prewencji cukrzycy.

Żeń-szeń natomiast bardzo dobrze stabilizuje poziom glukozy. Jest on zalecany głównie dla osób chorych na cukrzycę, jednak ci ze skłonnościami do hiperglikemii powinny go unikać.

Jagody podobnie jak poziomki dzięki niskiemu ineksowi glikemicznemu są świetnym owocem dla diabetyków, gdyż nie podwyższają poziomu cukru, a wręcz go obniżają. Dodatkowo zawierają duże ilości witamin A, C i E, błonnika, cynku, selenu i żelaza, a także wysokie stężenie antocyjanów (przeciwutleniaczy).

Ziołowe mieszanki na cukrzycę

W poszukiwaniu produktów naturalnych, można również sięgnąć po gotowe herbatki w fixach, będące mieszankami ziół korzystnie wpływającymi na poziom cukru we krwi. 

Pamiętaj! Zioła mogą łagodnie obniżyć poziom cukru, ale nigdy nie zastąpią leków przepisanych przez diabetologa. Nie wolno samowolnie modyfikować terapii cukrzycy, gdyż może to doprowadzić do poważnych powikłań, a nawet do śmierci. Przed ich stosowaniem również zaleca się konsultację z lekarzem.

Cukrzyca ciążowa a zioła

Problem cukrzycy ciążowej, czyli czasowego zaburzenia poziomu cukru we krwi dotyczy wielu kobiet spodziewających się potomstwa. Jednak stosowanie ziół obniżających poziom cukru we krwi w ciąży należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem prowadzącym

Zdecydowanie odradzana w ciąży jest m.in. morwa biała, która jest jednym z najpopularniejszych ziół obniżających cukier. Należy pamiętać, że wszelkie próby samozwańczego leczenia się w ciąży mogą przynieść dużo więcej szkody niż pożytku i nawet z pozoru niewinne działania, mogą niekorzystnie wpływać na rozwój i zdrowie płodu. Przed przyjmowaniem jakichkolwiek substacji i ziół na w ciąży, należy skonsultować się z lekarzem.

Czytaj również

Bibliografia

  • Yeh G.Y., Eisenberg D.M., Kaptchuk T.J., Phillips R.S. Systematic review of herbs and dietary supplements for glycemic control in diabetes. Diabetes Care 2003; 26: 1277–1294.
  • Czech A., Cypryk K., Czupryniak L. i wsp. Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2011. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Diabetologia Praktyczna 2011; 11 (supl. A): A1-A48.
  • Howard M.E., White N.D. Potential benefits of cinnamon in type 2 diabetes. American Journal of Lifestyle Medicine 2013; 7: 123–126.
  • E. Rutkowska, A. Smutkiewicz, M. Han-Marek, Zioła w terapii wspomagającej leczenie cukrzycy, Borgis, Postępy Fitoterapii 3/2006, s. 155-162.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Zdrowie
Przeczytaj artykuł
Koronawirus a cukrzyca. Czy SARS-CoV-2 zagraża diabetykom?
Pacjent z cukrzycą
Przeczytaj artykuł
Poziom cukru - jaki jest prawidłowy? Normy i wyniki
Badanie poziomu cukru
Przeczytaj artykuł
Glukoza u dziecka – jakie są normy? Prawidłowy poziom cukru
Pomiar glukozy u dzieci
Podobne artykuły
Cukrzyca typu 3 - przyczyny, objawy i leczenie. Jaka dieta?
Stan przedcukrzycowy - objawy i dieta. Czy może się cofnąć?
Nietolerancja glukozy: objawy i dieta. Czy można wyleczyć?
Diabetolog: czym się zajmuje i co leczy? Na NFZ i prywatnie

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama