Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗

Kasza jęczmienna: właściwości i cena. Ile ma kalorii? Dieta

Kasza jęczmienna: bardzo zdrowa, a po ugotowaniu – małokaloryczna. Idealna, jeśli chcemy zgubić kilka zbędnych kilogramów albo obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Zobacz, czym różni się kasza jęczmienna perłowa od innych rodzajów, jakie są ich właściwości, zastosowanie oraz cena.
Kasza jęczmienna na drewnianej łyżce
źródło:123RF
Spis treści

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna wyrabiana jest z ziaren jęczmienia zwyczajnego – jednego z najstarszych zbóż na świecie, znanego od 10 tysięcy lat, obecnie wykorzystywanego do produkcji pokarmu dla ludzi, pasz dla zwierząt oraz słomy.

Jeśli chodzi o pierwsze z zastosowań, z ziaren jęczmienia robi się nie tylko kaszę, ale też słód stosowany przy ważeniu piwa, a także kawę zbożową.

Kasza jęczmienna uchodzi za niezwykle zdrową alternatywę dla ryżu, makaronów, a przede wszystkim ziemniaków. Produkt ten charakteryzuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego, wartościowych aminokwasów oraz substancji mineralnych i witamin, dzięki czemu znajduje liczne zastosowania prozdrowotne. 

Uważa się, że kasza jęczmienna:

  • sprzyja odchudzaniu,
  • zapobiega zaparciom,
  • wspiera procesy metaboliczne,
  • pomaga kontrolować poziom cholesterolu we krwi,
  • chroni przed stresem oksydacyjnym.

Jedyną poważną wadą kaszy jęczmiennej jest zawartość glutenu. To białko roślinne występujące w kilku gatunkach zbóż, którego nietolerancja u części osób może doprowadzić do bardzo poważnych zaburzeń trawienia, uszkodzeń jelit i innych niepożądanych konsekwencji. 

Reklama

Kasza jęczmienna perłowa pęczak, wiejska

Kasza jęczmienna występuje w wielu odmianach o zróżnicowanej wartości odżywczej i właściwościach prozdrowotnych. 

W zależności od sposobu obróbki ziaren jęczmienia, wyróżnić można takie produkty, jak:

  • kasza jęczmienna perłowa –w trakcie obróbki ziarna są łamane i poddane polerowaniu,
  • kasza jęczmienna pęczak – jest to kasza z całych ziaren jęczmienia, pozbawionych jedynie łusek,
  • kasza pęczak obtaczany – także wytwarzana z całych ziaren pozbawionych łusek, dodatkowo obtaczanych i polerowanych,
  • kasza jęczmienna wiejska – otrzymuje się ją oczyszczonego, obłuszczonego, pokrojonego ziarna; jest niepolerowana.

Która z nich jest najlepsza? Którą warto wybrać? W Polsce największą popularnością cieszy się kasza perłowa, dietetycy nie mają jednak dziś wątpliwości, że najwięcej korzyści dla zdrowia przynosi spożywanie kaszy pęczak (mimo, że przed laty podchodzono do niej z pewnym lekceważeniem).

Uznaniem cieszy się również gruba kasza jęczmienna, a także ta z pełnych ziaren. 

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Właściwości kaszy jęczmiennej

Odżywcze właściwości kaszy jęczmiennej różnią się w zależności od jej odmiany. Analiza porównawcza na podstawie danych USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Releasepotwierdza, że najbardziej wartościowa jest kasza pęczak, która charakteryzuje się przede wszystkim bardzo wysoką zawartością błonnika (wartości w przeliczeniu na 100 procent suchej masy produktu):

 

Perłowa

Pęczak

Wiejska

Kalorie

347 kcal

354 kcal

343 kcal

Białka

6,9 g

12,5 g

10,5 g

Węglowodany

75,0 g

73,5 g

66,2  g

Błonnik

6,2 g

17,3 g

9,2 g

Tłuszcze

2,2  g

2,3 g

2,1 g

Dodatkowo należy wiedzieć, że kasze jęczmienne zawierają duże ilości substancji mineralnych, w tym magnezu, fosforu, cynku, selenu, manganu i miedzi, a także witamin z grupy B oraz A, E i K.

Reklama

Ile kalorii ma kasza jęczmienna po ugotowaniu?

Ile kalorii ma kasza jęczmienna po ugotowaniu? Znacznie mniej, niż na sucho. Po nasiąknięciu wodą, zwiększa ona swoją objętość dwu- trzykrotnie, tracąc zarazem na kaloryczności, a także zawartości poszczególnych składników odżywczych w przeliczeniu na 100 gramów. 

Przykładowo, kasza perłowa, która w stanie suchym dostarcza 347 kcal/100 g, po ugotowaniu ma zaledwie 109 kilokalorii. Także ilość białek, węglowodanów oraz tłuszczów spada mniej więcej trzykrotnie. Rośnie za to indeks glikemiczny, co jest złą wiadomością dla cukrzyków.

W wielu opracowaniach podaje się, że kasza jęczmienna, zwłaszcza pęczak, ma bardzo niski indeks glikemiczny, równy 25. Jednak po ugotowaniu wzrasta on do poziomu średniego, co wiąże się ze znaczącym wzrostem stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku, jakże niebezpiecznym dla diabetyków. 

Reklama

Dania z kaszy jęczmiennej

Kasza jęczmienna zazwyczaj podawana jest jako jedna z części składowych tradycyjnego obiadu, do mięsa i warzyw. Można jednak przyrządzić z niej także samoistne potrawy. 

Typowe dania z kaszy jęczmiennej to:

  • kotlety, zrazy, gołąbki,
  • krupnik, zupa gulaszowa,
  • zapiekanka warzywna (np. z bakłażanem),
  • pierogi.

Jak więc widać, kasza jęczmienna służy przede wszystkim do formowania farszu , często będąc przy tym mieszaną z jajami, mąką, warzywami, serem, grzybami etc. Wielość kulinarnych zastosowań jej, walory smakowe, odżywcze i prozdrowotne sprawiły, że jest dziś zdecydowanie najczęściej wybieraną kaszą przez polskich konsumentów.

Reklama

Cena kaszy jęczmiennej

Cena kaszy jęczmiennej jest relatywnie niska. Produkt ten sprzedawany jest w opakowaniach kilogramowych za około 2,5 – 5 złotych, a także w foliowych saszetkach (opakowania 4 x 100 gramów w cenie ok. 2-3 złotych). 

Kasza jęczmienna jest przy tym łatwo dostępna, bez problemu kupimy ją w supermarketach, dyskontach, osiedlowych sklepach spożywczych, czasem nawet niewielkich warzywniakach. Produkty tego typu, często pochodzące z niewielkich upraw ekologicznych, dostępne też są w sklepach z tak zwaną zdrową żywnością. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Anna Wirkijowska, Zbigniew Rzedzicki, Aldona Sobota, Emilia Sykut-Domańska, Piotr Zarzycki, Katarzyna Bartoszek, Ewelina Kuzawińska, Jęczmień w żywieniu człowieka, Polish Journal of Agronomy 2016, 25
  • http://www.ilewazy.pl
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Danie z płatków orkiszowych
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?
Danie z makaronem vermicelli
Podobne artykuły
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Danie z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Reklama


Jak odżywić skórę od wewnątrz?
Dowiedz się!