
Spis treści
Dieta Daniela swoją nazwę zawdzięcza Biblii, a dokładnie księdze proroka Daniela. Napisano w niej, że jedzenie warzyw i owoców oraz picie wody uzdrawia i odmładza organizm. Podstawę postu Daniela stanowią potrawy przygotowywane z warzyw – zupy, gulasze i surówki – a także soki owocowe. Dieta powinna trwać maksymalnie 40 dni i można powtórzyć ją dopiero po roku przerwy. W pierwszych dniach postu istnieje ryzyko pogorszenia samopoczucia. Dzieje się tak dlatego, że złogi zalegające w organizmie ponownie wracają do krwiobiegu. Kryzys mija po kilku dniach.
Dieta nie dla każdego
Ze względu na ostry charakter diety, nie powinny stosować jej osoby z cukrzycą typu I, nadczynnością tarczycy i nowotworami, dzieci i młodzież w okresie dojrzewania oraz kobiety w ciąży. Mimo, że post Daniela może trwać nawet 40 dni, najlepiej stosować go przez tydzień – to wystarczy, aby oczyścić organizm i dodać mu sił witalnych. Dłuższe poszczenie może skończyć się niedoborami witamin i składników mineralnych, a – ze względu na nadmiar błonnika – także biegunkami. Osoby, które chcą zastosować dietę w jej pełnym wymiarze, powinny odpowiednio przygotować do tego organizm. Wówczas należy już kilka dni wcześniej zrezygnować z mięsa, alkoholu i smażonych, ciężkich potraw.
Efekty diety Daniela
Podstawowym celem diety Daniela jest zainicjowanie procesu trawienia wewnętrznego. Pod wpływem postu organizm zaczyna trawić to, co już wcześniej odłożył, a więc tkankę tłuszczową, toksyny i metale ciężkie. W wyniku tego procesu można schudnąć nawet 3-4 kilogramy tygodniowo. By uniknąć efektu jo-jo, po zakończeniu postu należy wprowadzać kolejne produkty do codziennego menu powoli. Dieta stosowana już przez 7-10 dni pozwala uporać się z przemęczeniem, nerwowością i niską odpornością. Jej dłuższe stosowanie wywiera pozytywny wpływ także na otyłość, hipercholesterolemię i owrzodzenia.
Post Daniela – co jeść?
W trakcie diety Daniela można jeść warzywa i owoce: kapustę, chrzan, buraki, marchew, selera, rzodkiewki, pora, czosnek, sałatę, pomidory, dynię, kalafiora, paprykę, cukinię, warzywa kiszone, ogórki, grejpfruty, jabłka, cytryny i zioła. Spożywamy je na surowo, krótko dusimy lub gotujemy. Ograniczamy spożycie soli, a surówek nie doprawiamy majonezem ani oliwą, a jedynie świeżymi ziołami. Oprócz produktów zbożowych, nabiału i mięsa, zabronione są także ziemniaki i rośliny strączkowe. Nie można pić kawy, mocnej herbaty i alkoholu. Dozwolone napoje to woda i niesłodzone soki owocowe i warzywne, najlepiej świeżo wyciskane.
Post Daniela – jadłospis
Przykładowy jadłospis na jeden dzień diety Daniela.
- Śniadanie: surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka, świeżo wyciskany sok z marchwi, grejpfrut
- Przekąska: szaszłyk z gotowanych warzyw – brokułów, cukinii i papryki
- Obiad: zupa pomidorowa, surówka z selera, rzodkiewki i cebuli
- Kolacja: sok z marchwi i buraka, pieczone jabłko, garść jagód
Zobacz też:
Oceń artykuł
(liczba ocen 18)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!