Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠

Domowy sok pomidorowy – pikantny i z przyprawami. Przepis

Domowy sok pomidorowy to zbiór najlepszych witamin i minerałów. Można przyrządzać go na wiele sposobów. Wystarczy jedna szklanka soku dziennie, aby dostarczyć odpowiednią ilość jak najlepszych odżywczych składników. Pomidory i jego przetwory już od dawna traktowane są jako ważny element diety, wspomagający prawidłowe funkcjonowanie każdego organizmu. Warto z tego korzystać przez cały rok.
Sok pomidorowy w słoiczkach
źródło:123RF
Spis treści

Sok z pomidorów, przygotowywany w domowym zaciszu, to energia i zdrowie na cały dzień. Można przyrządzać go bezpośrednio do natychmiastowego spożycia, można także pasteryzować, aby starczył na dłużej. Bez względu na postać i sposób przygotowania jest on zawsze naturalnym bogactwem witamin i minerałów. Domowy sok wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, kostnego i krwionośnego.

Pachnące latem pomidory można zatrzymać w słoiku na cały rok pod postacią soku. A przetworzony pomidor zawiera o wiele więcej niektórych substancji niż świeży produkt. Cały organizm czerpie ogromne „pomidorowe” korzyści, przyjmując jednocześnie tak niewiele kalorii. 

Domowy sok pomidorowy

Domowy sok pomidorowy powstaje z obranych, pokrojonych i zmiksowanych pomidorów. Muszą być one jeszcze gotowane, odpowiednio doprawione i pasteryzowane, jeśli sok ma służyć przez cały rok. Co sprawia, że ten domowy produkt jest tak ważny dla organizmu?

Oto główne zalety domowego soku pomidorowego:

  • zawartość luteiny i beta karotenu chroni oczy,
  • witaminy i minerały skutecznie walczą ze stanami zapalnymi organizmu,
  • witamina K i wapń wzmacniają kości i zęby,
  • likopen walczy z powstającymi wolnymi rodnikami i stanowi naturalny antyoksydant,
  •  enzymy sprzyjają prawidłowemu krążeniu krwi,
  • stymuluje pracę jelit i przeciwdziała zaparciom,
  • przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczów,
  • chroni przed infekcjami i przeziębieniami, dzięki zawartości witaminy C,
  • reguluje poziom cholesterolu dzięki dużej zawartości błonnika. 

Sok pomidorowy to zdrowy element diety. Nie zawiera środków chemicznych, a to w dzisiejszych czasach ogromna zaleta. Systematycznie spożywany obniża ciśnienie i zapobiega nowotworom, a także reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową.

Osoby, które przyjmują leki moczopędne powinny pić sok z pomidorów, aby zdecydowanie zmniejszać utratę potasu z organizmu.

Reklama

Jak zrobić sok z pomidorów?

Przyrządzenie soku ze świeżych pomidorów jest łatwe, szybkie i przyjemne. Unoszący się pomidorowy zapach zawsze przypomina lato i wakacje. Pomidory nie tylko nadają się do sosów, zup czy sałatek. W postaci soku są idealnym dopełnieniem każdej diety.

Warto wykorzystać i w ten sposób ich bogactwo. Aby rozpocząć „produkcję” soku pomidorowego należy zakupić soczyste i miękkie pomidory. Ilość zależy od chęci i możliwości kupującego. 

Jak zrobić domowy sok pomidorowy krok po kroku? Oto przepis:

  • umyć i sparzyć wrzątkiem pomidory,
  • dokładnie obrać ze skórki,
  • wyciąć wszystkie „twarde” elementy,
  • pokroić na ćwiartki,
  • przełożyć do garnka i zalać wodą,
  • gotować na delikatnym ogniu przez 45 minut,
  • po zagotowaniu ostudzić,
  • zmiksować blenderem lub w sokowirówce (albo przetrzeć przez sitko),
  • doprawić do smaku według własnych preferencji,
  • przelać do słoików lub butelek.

Tak przygotowany sok nadaje się już do wypicia. Aby zachować go na dłużej, trzeba poddać go pasteryzacji. Na czym polega ten proces? Jest bardzo prosty i możliwy do wykonania w domowych warunkach. 

Aby rozpocząć proces pasteryzacji soku należy:

  • przygotować duży garnek i wyłożyć go ściereczką,
  •  słoiki z przygotowanymi sokami ułożyć do góry dnem,
  •  zalać słoiki wodą do ¾ ich wysokości,
  • gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, 
  • po zagotowaniu przechowywać w suchym miejscu.

Prawidłowo przygotowany i spasteryzowany domowy sok pomidorowy idealnie spełnia wszystkie swoje właściwości (odżywcze i zdrowotne) przez całą zimę.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Sok pomidorowy z przyprawami 

Każdy sok pomidorowy, niezależnie od dodatków, to witaminowo - potasowa bomba. Warto zadbać, aby była także smaczny i odpowiadał oczekiwaniom przygotowującego. Dodatkowe przyprawy dodają smaku i aromatu. Baza takiego soku jest taka sama, jak przy tradycyjnej postaci. Doprawianie jest ostatnim elementem, ale bardzo znaczącym. Domowy sok pomidorowyma nie tylko zdrowo odżywiać, ale także spełniać walory smakowe. 

Oto przykłady przypraw, które zmienią i jednocześnie urozmaicą smak soku z pomidorów:

  • tradycyjna sól - w niewielkiej ilości, aby zapewnić nerkom prawidłową pracę, odpowiednio poprawiać ciśnienie krwi i nie uszkadzać śluzówki,
  • ziarna pieprzu czarnego - pobudzają produkcję soków żołądkowych i tym samym przyspieszają trawienie, działają również odkażająco i przeciwzapalnie,
  • imbir - działa antybakteryjnie i łagodzi stany zapalne dróg oddechowych,
  • goździki - posiadają właściwości znieczulające i odświeżające,
  • słodka papryka - ze zbawiennym wpływem na oczy,
  • gałka muszkatołowa - poprawiatrawienie i zapobiega wrzodom żołądka, 
  • cynamon - sprawdzony środek na odchudzanie, cellulit i trądzik,
  • bazylia - skutecznie zapobiega skurczom żołądka i poprawia procesy trawienne, pobudza wydzielanie soków żołądkowych.

Każdy może doprawiać sok pomidorowy przyprawami, według własnych upodobań. Eksperymentowanie w tym przypadku jest wskazane i można stwarzać niepowtarzalne nowe smaki soków z pomidorów.

Reklama

Domowy sok pomidorowy pikantny

Domowy pikantny sok pomidorowyidealnie sprawdza się w chłodniejsze dni i rozgrzewa wyziębiony  organizm. Wystarczy tylko tradycyjny sok doprawić pikantnymi przyprawami, a rozgrzewający i zdrowy napój jest gotowy. Bardzo często seler, dodany do pomidorów nadaje sokowi orzeźwiający i odrobinę pikantny smak.

Do przygotowania można wykorzystać seler bulwiasty, kawałek korzenia selera lub łodygi selera naciowego.

Pokrojony i zmiksowany seler należy dodać do pomidorów przed ich ugotowaniem i łącznie doprowadzić do wrzenia. Wiele właściwości odżywczych posiada także sok pomidorowy z chili. Ta przyprawa to źródło A, C oraz B, a także cynku.

Wszystkie substancje, które są zawarte w chili posiadają właściwości przeciwbólowe. Niektórzy twierdzą, iż chili stymuluje powstawanie endorfin, a więc pośrednio odpowiada za dobry nastrój. Wystarczy do ugotowanych i przecedzonych pomidorów dodać przyprawę. 

Dla osób, które lubią bardzo pikantne potrawy można przygotować sok pomidorowy, połączony z kilkoma przyprawami:

  • selerem naciowym (2 łodygi),
  • chili,
  • czarnym pieprzem,
  • zmieloną czerwoną papryką,
  • sokiem z cytryny.

Odpowiednio przygotowany pikantny sok pomidorowy pozytywnie wpływa na zdrowie, rozgrzewa i dodaje energii na cały dzień.  

Czytaj również

Bibliografia

  • Z. Zdrojewicz, E. Pachura, P. Pachura „Działanie lecznicze owoców pomidora zwyczajnego”, Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, 2016 r.,
  • E. Gwóźdź, P. Gębczyński „Prozdrowotne właściwości owoców pomidora i jego przetworów”, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów, Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, 2015 r.
Jolanta Woźniak
Artykuł napisany przez
Jolanta Woźniak
Absolwentka Prawa na Uniwersytecie Łódzkim. Pierwsze doświadczenie zawodowe zdobywała, jako pracownik Działu Penitencjarnego i Organizacyjno-Prawnego w Areszcie Śledczym w Łodzi. Od 2004 roku Zastępca Prezesa i Członek Zarządu w Miejskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Od kilku lat copywriterka, głównie w tematyce prawnej, ale i medycznej i parentingowej. Prywatnie miłośniczka dobrego kina.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?
Bób w misce
Ile czosnku dziennie?
Dzienna dawka czosnku
Warzywa dla cukrzyka - jakie wybrać, a jakich unikać?
Warzywa dozwolone w diecie cukrzycowej
Podobne artykuły
Ugotowany młody bób w miseczce
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Sałatka z selerem naciowym
Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki
Czy ziemniaki mają gluten
Czy ziemniaki zawierają gluten?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam

Reklama


Jak często robić regenerację włosów?
Sprawdź!