Domowy sok pomidorowy – pikantny i z przyprawami. Przepis

Domowy sok pomidorowy to zbiór najlepszych witamin i minerałów. Można przyrządzać go na wiele sposobów. Wystarczy jedna szklanka soku dziennie, aby dostarczyć odpowiednią ilość jak najlepszych odżywczych składników. Pomidory i jego przetwory już od dawna traktowane są jako ważny element diety, wspomagający prawidłowe funkcjonowanie każdego organizmu. Warto z tego korzystać przez cały rok.
Sok pomidorowy w słoiczkach
źródło:123RF

Spis treści

Sok z pomidorów, przygotowywany w domowym zaciszu, to energia i zdrowie na cały dzień. Można przyrządzać go bezpośrednio do natychmiastowego spożycia, można także pasteryzować, aby starczył na dłużej. Bez względu na postać i sposób przygotowania jest on zawsze naturalnym bogactwem witamin i minerałów. Domowy sok wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, kostnego i krwionośnego.

Pachnące latem pomidory można zatrzymać w słoiku na cały rok pod postacią soku. A przetworzony pomidor zawiera o wiele więcej niektórych substancji niż świeży produkt. Cały organizm czerpie ogromne „pomidorowe” korzyści, przyjmując jednocześnie tak niewiele kalorii. 

Domowy sok pomidorowy

Domowy sok pomidorowy powstaje z obranych, pokrojonych i zmiksowanych pomidorów. Muszą być one jeszcze gotowane, odpowiednio doprawione i pasteryzowane, jeśli sok ma służyć przez cały rok. Co sprawia, że ten domowy produkt jest tak ważny dla organizmu?

Oto główne zalety domowego soku pomidorowego:

  • zawartość luteiny i beta karotenu chroni oczy,
  • witaminy i minerały skutecznie walczą ze stanami zapalnymi organizmu,
  • witamina K i wapń wzmacniają kości i zęby,
  • likopen walczy z powstającymi wolnymi rodnikami i stanowi naturalny antyoksydant,
  •  enzymy sprzyjają prawidłowemu krążeniu krwi,
  • stymuluje pracę jelit i przeciwdziała zaparciom,
  • przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczów,
  • chroni przed infekcjami i przeziębieniami, dzięki zawartości witaminy C,
  • reguluje poziom cholesterolu dzięki dużej zawartości błonnika. 

Sok pomidorowy to zdrowy element diety. Nie zawiera środków chemicznych, a to w dzisiejszych czasach ogromna zaleta. Systematycznie spożywany obniża ciśnienie i zapobiega nowotworom, a także reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Osoby, które przyjmują leki moczopędne powinny pić sok z pomidorów, aby zdecydowanie zmniejszać utratę potasu z organizmu.

Jak zrobić sok z pomidorów?

Przyrządzenie soku ze świeżych pomidorów jest łatwe, szybkie i przyjemne. Unoszący się pomidorowy zapach zawsze przypomina lato i wakacje. Pomidory nie tylko nadają się do sosów, zup czy sałatek. W postaci soku są idealnym dopełnieniem każdej diety. Warto wykorzystać i w ten sposób ich bogactwo. Aby rozpocząć „produkcję” soku pomidorowego należy zakupić soczyste i miękkie pomidory. Ilość zależy od chęci i możliwości kupującego. 

Jak zrobić domowy sok pomidorowy krok po kroku? Oto przepis:

  • umyć i sparzyć wrzątkiem pomidory,
  • dokładnie obrać ze skórki,
  • wyciąć wszystkie „twarde” elementy,
  • pokroić na ćwiartki,
  • przełożyć do garnka i zalać wodą,
  • gotować na delikatnym ogniu przez 45 minut,
  • po zagotowaniu ostudzić,
  • zmiksować blenderem lub w sokowirówce (albo przetrzeć przez sitko),
  • doprawić do smaku według własnych preferencji,
  • przelać do słoików lub butelek.

Tak przygotowany sok nadaje się już do wypicia. Aby zachować go na dłużej, trzeba poddać go pasteryzacji. Na czym polega ten proces? Jest bardzo prosty i możliwy do wykonania w domowych warunkach. 

Aby rozpocząć proces pasteryzacji soku należy:

  • przygotować duży garnek i wyłożyć go ściereczką,
  •  słoiki z przygotowanymi sokami ułożyć do góry dnem,
  •  zalać słoiki wodą do ¾ ich wysokości,
  • gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, 
  • po zagotowaniu przechowywać w suchym miejscu.

Prawidłowo przygotowany i spasteryzowany domowy sok pomidorowy idealnie spełnia wszystkie swoje właściwości (odżywcze i zdrowotne) przez całą zimę. 

Reklama

Sok pomidorowy z przyprawami 

Każdy sok pomidorowy, niezależnie od dodatków, to witaminowo - potasowa bomba. Warto zadbać, aby była także smaczny i odpowiadał oczekiwaniom przygotowującego. Dodatkowe przyprawy dodają smaku i aromatu. Baza takiego soku jest taka sama, jak przy tradycyjnej postaci. Doprawianie jest ostatnim elementem, ale bardzo znaczącym. Domowy sok pomidorowyma nie tylko zdrowo odżywiać, ale także spełniać walory smakowe. 

Oto przykłady przypraw, które zmienią i jednocześnie urozmaicą smak soku z pomidorów:

●      tradycyjna sól- w niewielkiej ilości, aby zapewnić nerkom prawidłową pracę, odpowiednio poprawiać ciśnienie krwi i nie uszkadzać śluzówki,

●      ziarna pieprzu czarnego- pobudzają produkcję soków żołądkowych i tym samym przyspieszają trawienie, działają również odkażająco i przeciwzapalnie,

●      imbir- działa antybakteryjnie i łagodzi stany zapalne dróg oddechowych,

●      goździki- posiadają właściwości znieczulające i odświeżające,

●      słodka papryka- ze zbawiennym wpływem na oczy,

●      gałka muszkatołowa - poprawiatrawienie i zapobiega wrzodom żołądka, 

●      cynamon- sprawdzony środek na odchudzanie, cellulit i trądzik,

●      bazylia- skutecznie zapobiega skurczom żołądka i poprawia procesy trawienne, pobudza wydzielanie soków żołądkowych.

Każdy może doprawiać sok pomidorowy przyprawami, według własnych upodobań. Eksperymentowanie w tym przypadku jest wskazane i można stwarzać niepowtarzalne nowe smaki soków z pomidorów.

Domowy sok pomidorowy pikantny

Domowy pikantny sok pomidorowyidealnie sprawdza się w chłodniejsze dni i rozgrzewa wyziębiony  organizm. Wystarczy tylko tradycyjny sok doprawić pikantnymi przyprawami, a rozgrzewający i zdrowy napój jest gotowy. Bardzo często seler, dodany do pomidorów nadaje sokowi orzeźwiający i odrobinę pikantny smak. Do przygotowania można wykorzystać seler bulwiasty, kawałek korzenia selera lub łodygi selera naciowego.

Pokrojony i zmiksowany seler należy dodać do pomidorów przed ich ugotowaniem i łącznie doprowadzić do wrzenia. Wiele właściwości odżywczych posiada także sok pomidorowy z chili. Ta przyprawa to źródło A, C oraz B, a także cynku. Wszystkie substancje, które są zawarte w chili posiadają właściwości przeciwbólowe. Niektórzy twierdzą, iż chili stymuluje powstawanie endorfin, a więc pośrednio odpowiada za dobry nastrój. Wystarczy do ugotowanych i przecedzonych pomidorów dodać przyprawę. 

Dla osób, które lubią bardzo pikantne potrawy można przygotować sok pomidorowy, połączony z kilkoma przyprawami:

  • selerem naciowym (2 łodygi),
  •  chili,
  • czarnym pieprzem,
  • zmieloną czerwoną papryką,
  • sokiem z cytryny.

Odpowiednio przygotowany pikantny sok pomidorowy pozytywnie wpływa na zdrowie, rozgrzewa i dodaje energii na cały dzień.  

Czytaj też:

Bibliografia

  • Z. Zdrojewicz, E. Pachura, P. Pachura „Działanie lecznicze owoców pomidora zwyczajnego”, Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, 2016 r.,
  • E. Gwóźdź, P. Gębczyński „Prozdrowotne właściwości owoców pomidora i jego przetworów”, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów, Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, 2015 r.

Oceń artykuł

(liczba ocen 4)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

Powyższy artykuł prezentuje treści informacyjne i został opracowany wyłącznie przez redakcję serwisu. Artykuł zawiera informacje o wybranych produktach dostępnych w internetowym Sklepie Medme.pl i ma charakter autopromocyjny Sklepu Medme.pl Wybór prezentowanych produktów lub kategorii produktów został dokonany w sposób rzetelny, wyłącznie przez redakcję serwisu.