Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Syrop na kaszel w ciąży - czy jest bezpieczny dla dziecka? Jaki warto wybrać?

Syrop na kaszel to jeden z częściej potrzebnych w ciąży preparatów. Infekcje dróg oddechowych są powszechne, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, a podczas ciąży nie wszystkie środki lecznicze mogą być bezpiecznie stosowane. Jaki syrop można wówczas przyjmować? Czy lepiej kupić go w aptece, czy sporządzić samodzielnie?
Kobieta w ciąży pijąca syrop
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Klasyczne syropy o działaniu przeciwkaszlowym lub wykrztuśnym mogą nie być całkowicie bezpieczne w czasie ciąży. Zaleca się raczej stosowanie domowych mikstur na bazie naturalnych składników, chyba, że lekarz zaleci inaczej.
  • Syropy naturalne w większości działają nie tylko na kaszel, ale podnoszą ogólną odporność i niwelują objawy przeziębienia. Są to np. syrop z cebuli czy sosny, które łagodzą ból gardła i wzmacniają organizm.
  • Podobnie, jak w przypadku wszelkich środków, tak i stosowanie syropów na kaszel należy zawsze konsultować z lekarzem. Nawet niektóre naturalne substancje w czasie ciąży mogą nie być w pełni bezpieczne.
SPRAWDŹ TEŻ: Jak leczyć kaszel w ciąży? Sprawdź!
Spis treści

Reklama

Czy można stosować syrop na kaszel w ciąży?

Kaszel jest naturalnym odruchem i reakcją organizmu na podrażnienie błony śluzowej dróg oddechowych. Jednym z najczęstszych rodzajów kaszlu jest kaszel towarzyszący infekcji. Może być on suchy, czyli bezproduktywny lub mokry - gdy w drogach oddechowych gromadzi się wydzielina i zostaje ona odkrztuszana.

Tematem, który budzi wiele wątpliwości i niepokojów jest kaszel w ciąży. Przyszłe mamy boją się, że sam silny odruch kaszlu może zaszkodzić dziecku, ponadto w czasie ciąży ograniczone są możliwości leczenia, ponieważ wiele substancji leczniczych nie jest w pełni bezpieczna dla rozwijającego się w macicy płodu.

Najpowszechniej na kaszel stosowany jest lek w formie syropu (wykrztuśny lub hamujący odruch kaszlu, w zależności od jego rodzaju). Czy jednak w ciąży również można go przyjmować? Niestety wiele dostępnych w aptekach bez recepty syropów na kaszel nie jest zalecanych dla kobiet w ciąży. Niektóre dopuszczają możliwość stosowania w II lub III trymestrze, ale wyłącznie po konsultacji z lekarzem (jeśli uzna on leczenie za bezwzględnie konieczne), inne przez cały okres ciąży są niezalecane lub wręcz zakazane.

Co zatem stosować na kaszel dla ciężarnych, skoro syropów z takimi substancjami jak lewodropropizyna czy cytrynian butamiratu należy wówczas unikać? Najlepiej jest stosować środki nawilżające śluzówkę i przyspieszające jej regenerację.

Kaszel bywa objawem przeziębienia utrzymującym się najdłużej, jednak sam jego odruch nie jest dla dziecka szkodliwy i warto zachować cierpliwość. Co do bezpieczeństwa stosowanych środków, zależy ono od składu i działania preparatów.

Czy można stosować syrop na kaszel przy karmieniu piersią?

Z karmieniem piersią jest podobnie, jak z ciążą - przyjmowane przez matkę substancje przedostają się do mleka i tym samym mogą zaszkodzić dziecku, dlatego wiele z nich w tym czasie nie jest zalecanych.

Syropy na kaszel działające wykrztuśnie lub przeciwkaszlowo także nie są zalecane dla matek karmiących. W ulotkach wielu tego rodzaju środków zawarte jest ostrzeżenie, że podczas karmienia piersią preparatu nie należy stosować ze względów bezpieczeństwa. Chodzi tu oczywiście o bezpieczeństwo dziecka, które dopiero się rozwija, a jego organizm nie jest jeszcze odporny i nie radzi sobie z przetwarzaniem niektórych związków chemicznych.

W aptekach dostać można syropy dla matek karmiących piersią, jednak nie będą to typowe syropy na kaszel hamujące odruch kaszlu lub rozrzedzające zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę. Jak działają tego rodzaju preparaty?

Reklama

Jak działa syrop na kaszel w ciąży?

Typowy syrop wykrztuśny lub przeciwkaszlowy nie jest zalecany dla kobiet w ciąży. Jaki zatem syrop na kaszel suchy lub mokry może stosować ciężarna?

Odpowiedź zależy w dużej mierze od przyczyny pojawiających się objawów. Na kaszel towarzyszący infekcji najlepiej stosować syrop wspomagający ogólną odporność organizmu, która w okresie ciąży może być osłabiona.

Leki takie jak syrop na przeziębienie, podnoszące poziom witamin i minerałów wspierających procesy odpornościowe w ciąży działają również przeciwkaszlowo, niwelując przykry objaw i skracając czas jego utrzymywania się.

Syropy tego rodzaju nie tylko wspomagają pozbywanie się kaszlu suchego lub mokrego, ale działają wspierająco na gardło, niwelują nieżyt nosa i zmniejszają ryzyko nawrotów infekcji. Działają więc bardziej ogólnie i z reguły oparte są o składniki naturalnego pochodzenia.

Reklama

Jaki syrop na kaszel w ciąży?

Jeśli chodzi o typowy syrop przeciwkaszlowy lub rozrzedzający wydzielinę, dla kobiet w ciąży najlepsze są preparaty naturalne lub syropy domowej roboty, chyba że lekarz zdecyduje inaczej. W niektórych przypadkach, jeśli infekcja jest mocno rozwinięta lub w drogach oddechowych obecny jest stan zapalny, zastosowanie leków o chemicznym składzie okazuje się konieczne. Należy wówczas postępować zgodnie z zaleceniami lekarza.

Specjalista powinien zdecydować, który syrop na kaszel w ciąży będzie jednocześnie bezpieczny i skuteczny. Powinien on także udzielić pacjentce dokładnej instrukcji na temat sposobów stosowania i dawkowania zalecanych preparatów.

Podczas ciąży należy dobierać najmniejsze skuteczne dawki wszelkich leków. Nie wszystkie, nawet domowe syropy sporządzane samodzielnie dla kobiet w ciąży, są w pełni bezpieczne, ponieważ niektóre substancje naturalne mogą powodować nadwrażliwość lub wzmagać ciążowe dolegliwości, np. nudności.

Trudno też udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy syrop na kaszel jest bezpieczny dla rozwijającego się w macicy dziecka. Zależy to od zawartych w syropie substancji oraz ich dawkowania. 

Niektóre substancje naturalne nie stanowią zagrożenia dla płodu, a skutecznie niwelują objawy dokuczliwego kaszlu.  Jakie syropy na kaszel są dla ciężarnej zalecane, a jakich powinna ona unikać?

Syrop prawoślazowy w ciąży

Jedną z substancji naturalnych, stosowanych najczęściej przy kaszlu, jest prawoślaz. Jego korzeń to niezwykle wartościowy surowiec zielarski, który wykazuje przede wszystkim działanie regeneracyjne, ochronne i przeciwzapalne.

Na jaki rodzaj kaszlu działa? W zasadzie jest pomocny przy wszelkich jego rodzajach. Przy kaszlu suchym prawoślaz nawilża śluzówkę i przyspiesza jej gojenie, co skraca czas utrzymywania się uporczywych napadów. Przy mokrym - rozrzedza wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie.

Czy syrop prawoślazowy można stosować w ciąży? I tu pojawia się problem… Syropy z tej rośliny dostępne w aptekach w większości robione są na bazie etanolu, którego wpływ na płód nie został jeszcze wystarczająco zbadany. To dlatego syrop prawoślazowy na kaszel w ciąży nie jest zalecany

Syrop prawoślazowy bez alkoholu nie jest łatwo dostępny. Można go jednak przyjmować podczas ciąży, ale wyłącznie do konsultacji z lekarzem i zgodnie z zaleconym przez niego dawkowaniem.

Syrop z cebuli w ciąży

Kolejną bardzo popularną od dziesięcioleci miksturą na kaszel jest domowy syrop z cebuli. Cebula zawiera wiele cennych dla zdrowia właściwości i składników - witamin oraz minerałów. Podnosi ogólną odporność organizmu, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także zwalcza uporczywy suchy kaszel, dzięki czemu zalecana jest nawet dla astmatyków.

Czy syrop z cebuli w ciąży jest zalecany? Nie istnieją żadne wyraźne przeciwwskazania do stosowania syropu cebulowego w okresie ciąży. Cebula jest bezpieczna dla rozwijającego się płodu i nie powinna w żaden sposób negatywnie wpłynąć na zdrowie dziecka.

Właściwie jedynym efektem ubocznym może być nadwrażliwość żołądka na cebulę. W ciąży często są dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a niektóre substancje mogą je wzmagać. Prozdrowotną rośliną, która potęguje dolegliwości ciążowe jest czosnek, dlatego w ciąży lepiej unikać syropu z cebuli, czosnku, cytryny i miodu, który uważany jest za prawdziwą bombę witaminową.

W czasie ciąży najlepiej sporządzać syrop z cebuli na kaszel według najprostszego przepisu. Cebulę wystarczy pokroić w cienkie półplasterki i zasypać je cukrem, a następnie postawić w ciepłym miejscu i zaczekać, aż puści ona sok.

Po syrop z cebuli i czosnku mogą sięgać kobiety, które nie mają żadnych skłonności do dolegliwości żołądkowych, jednak należy zachować ostrożność przy jego dawkowaniu. Żaden nadmiar w tym szczególnym okresie nie jest wskazany.

Jak często pić syrop z cebuli w ciąży? Poniekąd zależy to od nasilenia kaszlu czy bólu gardła, na które mikstura ma pomóc. Jeśli nie są one bardzo nasilone, wystarczy pić po łyżeczce rano i wieczorem. Gdy ataki kaszlu pojawiają się często, można zwiększyć dawkę do 3-4 razy dziennie, jeśli syrop nie wywołuje dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Syrop islandzki w ciąży

Kolejnym skutecznym na kaszel ziołem jest porost islandzki, z którego robi się tabletki do ssania i właśnie syropy. Substancja ta działa łagodząco i ochronnie na błonę śluzową gardła, krtani i strun głosowych, dlatego powszechnie stosowana jest przy chrypie, bólu gardła oraz kaszlu.

Czy tzw. syrop islandzki można brać w ciąży? Zioło to uznawane jest za bezpieczne dla kobiet w ciąży. Ponadto syrop islandzki robiony jest bez dodatku alkoholu etylowego, choć przed zakupem najlepiej zawsze zapoznać się ze składem preparatu lub skonsultować jego zażywanie z farmaceutą.

Ponieważ porost posiada właściwości łagodzące i nawilżające, syrop z niego wykazuje pomaga zarówno na kaszel suchy, jak i mokry. Z jednej strony hamuje odruch kaszlu, z drugiej - rozrzedza zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę.

Stosowanie syropu islandzkiego w ciąży i jego dawkowanie powinno się konsultować z lekarzem.

Syrop z czarnego bzu w ciąży

Rośliną o wielu prozdrowotnych właściwościach, stosowaną od wieków, jest czarny bez. Surowcem zielarskim są zarówno jego owoce, jak i kwiaty, a syrop można sporządzać i z jednych i drugich. Czarny bez działa m. in. napotnie i przeciwgorączkowo, łagodzi stany zapalne, rozrzedza zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę i podnosi ogólną odporność

Czy syrop z czarnego bzu można pić w ciąży? Zarówno syrop z kwiatów, jak i owoców nie jest szkodliwy dla kobiet w ciąży ani obecnego w ich macicy dziecka. Jeśli chodzi o owoce, bardzo ważne jest jednak, by podczas zbioru były one w pełni dojrzałe. Niedojrzałe owoce czarnego bzu są trujące i ich spożywanie - zarówno w ciąży, jak i poza nią - może nieść poważne konsekwencje zdrowotne. 

Syrop z czarnego bzu w ciąży to naturalny i skuteczny sposób na podniesienie obniżonej odporności, dlatego warto go pić nie tylko przy przeziębieniu, ale również profilaktycznie, zachowując jednak umiar w dawkowaniu.

Syrop z sosny w ciąży

Dużą popularnością cieszy się również syrop z sosny 0 a dokładnie z jej pączków lub szyszek. Czym mogą przyjmować go kobiety w ciąży? Uważa się, że sosna jest bezpieczna zarówno dla ciężarnej jak i jej nienarodzonego jeszcze dziecka, jednak najlepiej przed jego użyciem skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Syrop sosnowy można sporządzić samemu. Najlepiej późną wiosną zebrać młode pędy i zasypać je cukrem lub zalać miodem, a następnie odstawić w ciepłe miejsce, by puściły sok.

Syrop z pędów sosny w ciąży można stosować jako środek na kaszel, ale też dla podniesienia odporności, ponieważ substancja zawiera wiele cennych związków - witaminę C, sole mineralne, flawonoidy i węglowodany podnoszące poziom energii.

Nie ma konkretnych zaleceń co do długości stosowania syropu z sosny w czasie ciąży. Profilaktycznie można przyjmować go raz dziennie przez dłuższy czas, natomiast podczas infekcji dawkę można zwiększyć do 2-3 łyżeczek dziennie. Mikstura niweluje kaszle, ból gardła, katar, a nawet gorączkę.

Syrop z mniszka lekarskiego w ciąży

Niepozorną, pospolitą rośliną, posiadającą jednak wiele dobroczynnych właściwości, jest mniszek lekarski. Na wstępie warto zaznaczyć, że mniszek lekarski i mlecz to nie to samo. Rośliny te wyglądają podobnie i obie nadają się do spożycia, jednak mlecz nie posiada tylu cennych właściwości. 

Syrop z mniszka lekarskiego jest natomiast cenioną substancją, stosowaną na kaszel, ból gardła i inne objawy przeziębienia.

Czy można przyjmować go w ciąży? Nie ma wystarczających danych na temat bezpieczeństwa jego stosowania przez kobiety ciężarne. Syrop z mniszka (nazywany niekiedy błędnie syropem z mlecza) w ciąży nie jest więc zalecany, mimo że poza ciążą działa prozdrowotnie i wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, odtruwające i regeneracyjne.

Ciąża jest przeciwwskazaniem do picia syropu mniszkowego, zarówno domowego jak i kupionego w aptece.

Jakie jeszcze syropy mogą pomóc na kaszel dla ciężarnej?

Pacjentki pytają często, czy na kaszel w ciąży pomoże także:

  • syrop tymiankowy - ciąża jest przeciwwskazaniem do jego stosowania;
  • syrop z malin - można go pić, będąc w ciąży, działa on rozgrzewająco i podnosi odporność, niweluje objawy przeziębienia;
  • syrop z pigwy - nie jest niebezpieczny dla kobiet w ciąży, jednak jego większe ilości mogą wzmagać dolegliwości żołądkowo-jelitowe;
  • syrop z czosnku - czosnek również jest bezpieczny i działa prozdrowotnie, jednak u niektórych pacjentek ciężarnych może potęgować mdłości lub wymioty;
  • syrop z pokrzywy - liść pokrzywy należy do ziół, których w ciąży nie należy stosować bez konsultacji z lekarzem, jego przyjmowanie może być niebezpieczne, szczególnie na początku ciąży;
  • syrop z babki lancetowatej - ze względu na brak wystarczających danych nie zaleca się spożywanie babki lancetowatej w czasie ciąży;
  • syrop z dziewanny - choć dziewanna wykazuje skuteczność w niwelowaniu suchego, przewlekłego kaszlu, nie zaleca się jej stosowania w okresie ciąży i karmienia piersią;
  • syrop z buraka - sok lub zakwas z buraka to bardzo bogate źródło podnoszących odporność na infekcje witamin, ale też żelaza i kwasu foliowego, dlatego zaleca się jego stosowanie kobietom w ciąży;
  • syrop z bluszczu - ekstrakt z liści bluszczu wykazuje właściwości mukolityczne, ale jego stosowanie podczas ciąży nie jest zalecane, chyba że lekarz zdecyduje inaczej;
  • syrop z pokrzywy - rośliny tej nie należy stosować, szczególnie na początku ciąży, bez konsultacji z lekarzem;
  • syrop z aronii - jest bezpieczny dla ciężarnych, zawiera witaminy i minerały wspierające odporność;
  • syrop z imbiru - nie ma przesłanek, by uważać, że imbir w ciąży jest niebezpieczny; ta roślina działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, podnosi odporność, a także niweluje mdłości, co w ciąży może mieć również duże znaczenie;
  • syrop z pigwy - będąca bogatym źródłem witaminy C pigwa w ciąży jest bezpieczna, ale jej nadmiar może wzmagać dolegliwości ze strony układu pokarmowego;
  • syrop majerankowy - stosowanie tego popularnego na suchy kaszel zioła należy zawsze skonsultować z lekarzem.

Reklama

Syrop w ciąży nie tylko na kaszel. Kiedy jeszcze warto po niego sięgnąć?

Ponieważ syropy można sporządzać samodzielnie, bez chemicznych dodatków i z wykorzystaniem wyłącznie sprawdzonych, naturalnych składników, są one chętnie stosowane przez kobiety ciężarne, które w sposób szczególny unikają substancji wywołujących efekty niepożądane.

Na co jeszcze - prócz kaszlu i innych objawów przeziębienia - można pić syropy w ciąży?

  • na zgagę - w aptekach dostać można syropy na zgagę dedykowane kobietom w ciąży, ponieważ jest to bardzo powszechna u ciężarnych dolegliwość;
  • na mdłości - jak już zostało wspomniane, rośliną skutecznie niwelującą nudności jest imbir. Mikstury na bazie imbiru można sporządzać samemu lub dodawać imbir np. do herbaty;
  • na zaparcia - w aptekach kupić można syrop z dodatkiem bezpiecznej w ciąży laktulozy - substancją poprawiającą perystaltykę jelit i tym samym przynoszącą ulgę w zatwardzeniu.

Czytaj również

Bibliografia

  • A. Łuczak, M. Nowak, E. Szałek, Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży, w: FARMACJA WSPÓŁCZESNA 2017; 10: 140-146.
  • Lachowicz S., Oszmianski J., Mniszek lekarski - źródło substancji prozdrowotnych, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 2017.
  • Syrop tymiankowy złożony, źródło: Medycyna Praktyczna https://www.mp.pl/pacjent/leki/lek/43520,Syrop-Tymiankowy-zlozony-syrop [22.03.2024].
  • Syrop z babki lancetowatej z witaminą C, źródło: Medycyna Praktyczna. https://www.mp.pl/pacjent/leki/lek/82900,Syrop-z-babki-lancetowatej-z-witamina-C-syrop [22.03.2024].
  • M. Fijołek, Zioła na odporność, Wydawnictwo Esprit, Kraków, 2016.
  • Tabaszewska M, Słupski J, Lisiewska Z, Ślązyk A., Wybrane właściwości prozdrowotne produktów z bzu czarnego (Sambucus nigra L.), PFiOW 2015, 3: 14-16.
  • B. Niżnik, K. Gaweł, B. Stanisz, Farmaceutyki - pomoc czy zagrożenie dla kobiet w ciąży?, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu, Terapia i Leki, tom 70, nr 7, 2014.
  • B. Hojden, Co warto wiedzieć o cebuli?, w: Wiadomości Zielarskie 1997; 39(11): 13.2.
  • Joanna Krajewska, Właściwości lecznicze porostu islandzkiego, Lek w Polsce vol 25 nr 01/15.
  • T. Baj, Owoce czarnego bzu - bogatym źródłem polifenoli, w: Aptekarz Pol 2009, 34: 12.
Justyna Gabrysiak-Kula
Artykuł napisany przez
Justyna Gabrysiak-Kula
W 2009 roku zdobyła tytuł magistra kulturoznawstwa Uniwersytetu Łódzkiego. Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobyła w Radiu Łódź, współtworząc audycje młodzieżowe. Od kilku lat pracuje jako copywriter, specjalizując się w tematyce medycznej, kosmetycznej, parentingowej i w dziedzinach pokrewnych. Napisała dotąd setki artykułów o zdrowiu. Prywatnie wychowuje dzieci, pływa i czyta książki, choć to właśnie pisanie było zawsze jej ulubionym zajęciem.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Suplementacja i leki w ciąży
Antybiotyki w ciąży - czy są bezpieczne? Jakie stosować i czy wywołują skutki uboczne?
Kobieta w ciąży zażywająca antybiotyki
Elektrolity w ciąży - czy i kiedy można pić? Jakie wybrać?
Kobieta z problemami w okresie ciąży z powody braku elektrolitów
Kwas DHA. Dlaczego potrzebują go kobiety w ciąży?
Podobne artykuły
Na jasnozielonym stole ułożono trzy talerzyki z różnymi tabletkami, wokół nich znajdują się rośliny - również wiesiołek
Olej z wiesiołka w ciąży i przed owulacją. Jak stosować?
Kobieta w ciąży pije wodę
Magnez w ciąży – kiedy suplementować i jaki wybrać?
Kobieta w ciąży bierze żelazo
Żelazo w ciąży – groźny niedobór. Ile wynosi norma?
Suplementy diety z kwasem DHA
Kwas DHA dla dzieci, w ciąży i dla karmiących - właściwości i źródła
Kobieta w zaawansowanej ciąży trzymająca w dłoni białe tabletki
Leki OTC w ciąży - czy można je przyjmować w ciąży?

Reklama


Skąd się bierze "uczulenie na fruktozę"? 🍎
Dowiedź się!