Tatarak zwyczajny - co to jest?
Tatarak zwyczajny to charakterystyczna roślina występująca przede wszystkim na terenach bagnistych. Bylina ta pochodzi z Azji, a do Polski trafiła dzięki Tatarom, czemu zawdzięcza swą nazwę. Dzięki temu, że jest mrozoodporna, zadomowiła się u nas na dobre i choć nie jest rośliną bardzo pospolitą, w niektórych rejonach kraju występuje powszechnie.
Kłącze tataraku
Kłącze tataraku zwyczajnego znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym. Żucie suszonych kłączy tataraku może pomóc w rzuceniu palenia, a odwar z kłączy tataraku wykazuje działanie bakteriobójcze, które może okazać się pomocne, np. w walce z łupieżem.
Kłącze tataraku pospolitego posiada aż do 5,5% olejku eterycznego! W samym olejku występuje kilkadziesiąt cennych składników. Oprócz nich kłącze tataraku zawiera również m.in. garbniki, cholinę, kwasy organiczne oraz sole mineralne.
Tatarak - właściwości
Tatarak zwyczajny posiada moc właściwości prozdrowotnych. Jego regularne spożywanie wzmacnia cały organizm i działa krwiotwórczo. Tatarak wykazuje również działanie moczopędne, napotne, łagodzące bóle menstruacyjne i kostne, a także pobudzające czynność żołądka.
Żucie kawałków kłączy wzmocni wydzielanie żółci, zadziała również rozkurczowo na drogi moczowe i żółciowe. Odwar stosowany zewnętrznie na skórę głowy zadziała przeciwzapalnie, bakteriobójczo i ściągająco, a olejek tatarakowy zmniejszy dolegliwości związane z reumatyzmem i artretyzmem.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Tatarak na włosy
Odwar z tataraku z powodzeniem można stosować w formie płukanki do jamy ustnej i gardła, choć nieoceniony jest również wpływ tataraku zwyczajnego na włosy i skórę głowy. Działanie byliny docenią przede wszystkim osoby walczące z łupieżem, łojotokowym zapaleniem skóry głowy i nadmiernym wypadaniem włosów. Wystarczy spłukać głowę i kosmyki naparem z tataraku po myciu włosówi wypłukaniu z nich szamponu.
Kłącze tataraku na jelita
Ze względu na zawartość goryczy napar z kłącza tataraku pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Tatarak zwyczajny zwiększa również wydzielanie mukopolisacharydów, które powlekają błonę śluzową żołądka warstwą ochronną.
Tatarak przyjmowany regularnie przywraca prawidłową perystaltykę jelit, co przeciwdziała zaleganiu pokarmu i wzdęciom.
Kłącze tataraku do picia
Aby przygotować napar z kłącza tataraku, pół łyżki rozdrobnionych kłączy tataraku zwyczajnego należy zalać jedną szklanką wrzącej wody i zaparzać przez godzinę. Napar pity w ilości 1/4 - 1/3 szklanki 2 do 3 razy dziennie na pół godziny przed jedzeniem ułatwi trawienie i zadziała uspokajająco.
Jeśli zależy nam na pozbyciu się bólu żołądka, przygotujmy nalewkę z tataraku. W tym celu 10 g świeżego korzenia tataraku kroimy, zalewamy połową litra spirytusu i odstawiamy na 3 tygodnie. Po tym czasie przyjmujemy 30 kropli nalewki na wodę lub cukier 2 razy dziennie przed posiłkiem.