Perz - właściwości lecznicze kłącza perzu. Odchudzanie

perz

 

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Perz to rodzaj roślin należących do rodziny traw. W Polsce dziko rosną 4 gatunki perzu, jednak tylko perz właściwy cechuje się właściwościami leczniczymi. Jak wygląda perz i jakie są właściwości perzu?

Perz właściwy

Perz właściwy to roślina bardzo pospolita w Polsce. Występuje ona zarówno na obszarach nizinnych, jak i w niższych położeniach górskich. Warto więcej się o niej dowiedzieć, bowiem perz właściwy to ceniony surowiec zielarski. Perz właściwy zawiera m.in:

  • krzemionkę,
  • potas,
  • żelazo,
  • witaminę C,
  • inulinę,

dzięki czemu wykazuje działanie przeczyszczające, moczopędne i bakteriobójcze. Ze względu na to, iż w kłączach perzu znajdują się związki pochodne fruktozy, spożywanie tej rośliny jest także zalecane diabetykom.

 

Korzeń perzu

Perz właściwy zbiera się jesienią. Zebrane kłącza perzu oddziela się od zielonych części rośliny, myje, a następnie suszy w temperaturze około 40 stopni Celsjusza. W zielarstwie wykorzystuje się także korzeń perzu, z którego przyrządza się sok z perzu. Już wiele lat temu był on stosowany w leczeniu żółtaczki oraz innych dolegliwości związanych z pracą wątroby. Wszystko dzięki inozytowi, czyli witaminie B16, która działa korzystnie na ten narząd, zapobiegając jego otłuszczeniu. Dzięki zdolności do zmniejszenia poziomu cholesterolu oraz tłuszczów we krwi mówi się także o przeciwmiażdżycowych właściwościach perzu właściwego.

Perz - właściwości lecznicze i zastosowanie

Już w średniowieczu wykorzystywano właściwości lecznicze perzu – wówczas odwar z kłączy stosowano w celu złagodzeniu objawów kamicy nerkowej. W czasach I wojny światowej z kłączy perzu warzono piwo, a zmielone dodawano do mąki chlebowej. Obecnie perz właściwy stosuje się głównie w leczeniu schorzeń powstałych w wyniku niewłaściwej przemiany materii. Należą do nich nie tylko zaparcia czy otyłość, ale również trądzik. Podobnie jak przed laty, przyjmowanie perzu jest zalecane także przy dolegliwościach ze stronach wątroby i nerek, takich jak obrzęki czy kamica nerkowa. Picie herbaty z perzu polecane jest również osobom z nadciśnieniem tętniczym krwi.

Zobacz też: Olszówka - jak rozpoznać ten trujący grzyb i jakie są jego objawy? 

Kłącze perzu odchudzanie

Dzięki temu, iż perz zwyczajny posiada łagodne właściwości przeczyszczające i regulujące pracę przewodu pokarmowego, picie naparu z perzu z pewnością pomoże osobom odchudzającym się, zwłaszcza tym, które mają problemy z przemianą materii. Nie należy jednak przesadzać z piciem naparu z perzu – zalecana dzienna dawka to 1,5-2 szklanki odwaru.

Perz - właściwości pielęgnacyjne

Dzięki zawartości działającej ochronnie na skórę krzemionki, sproszkowane kłącze perzu można dodać do domowej maseczki nawilżająco-odżywczej. Perz właściwy nie tylko wzmocni naturalną barierę ochronną cery, ale też zwiększy elastyczność skóry. Okłady nasączone naparem z perzu będą natomiast dobrym rozwiązaniem dla osób posiadających cerę tłustą.

Herbata z perzu

Kłącza perzu właściwego są najczęściej stosowane w postaci naparu. Łagodzi on wzdęcia, oczyszcza krew i działa odtruwająco na organizm, przez co jest stosowany przy schorzeniach nerek i układu moczowego. Herbata z perzu pomoże też przy objawach dny moczanowej, chorobie reumatycznej i zatruciach.

Kłącze perzu – jak przygotować?

Aby przygotować napar z perzu właściwego, należy wsypać do garnka czubatą łyżkę rozdrobnionych kłączy i zalać je szklanką wody. Następnie całość trzeba doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Napar spożywamy 2-3 razy dziennie po pół szklanki, godzinę po posiłku. Taka kuracja powinna trwać od 3 do 4 tygodni.

Zobacz również: Wilcza jagoda – czy jest trująca? Zastosowanie