Kamfora: działanie, zastosowanie i właściwości. Jaki olejek?

Kamfora wyróżnia się wieloma właściwościami, zarówno tymi leczniczymi, jak i kosmetycznymi. Olejek z kamfory stosuje się m.in. na zapalenie ucha, katar, kaszel, a maść z kamforą na obolałe stawy i mięśnie. Poznaj jeszcze inne walory tej substancji.
Olejek kamforowy w szklanych butelkach
źrodło:123RF
Spis treści

Co to jest kamfora?

Kamfora kojarzy się współcześnie z zapachem pochodzącym z babcinych szaf, ma to związek z tym, że od wielu lat, po dziś dzień, substancja ta jest wykorzystywana do walki z molami.

Czym jest kamfora? Co to za składnik? Jest to organiczny związek pochodzenia roślinnego, który obecnie posiada już swój chemiczny odpowiednik. W naturze kamfora występuje w drewnie cynamonowca kamforowego, potocznie nazywanego kamforowcem lub też drzewem kamforowym. Ta niecodzienna roślina dożywa nawet 1000 lat, jednak dopiero po 40 latach jest gotowa do wytwarzania olejku kamforowego, znajdującego się w korze i korzeniach drzewa. Rośnie przede wszystkim w Azji (Japonii, Chinach, Wietnamie, Korei), ale także w Afryce, Australii, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych (w Kalifornii). 

To łatwopalny związek, dlatego należy trzymać go z dala od źródeł ciepła i ognia. 

Znane są lecznicze właściwości kamfory, jednak ów związek wykorzystuje się także m.in. do produkcji mebli, kauczuku, lakierów, celuloidu, w kosmetyce, do wytwarzania instrumentów, rzeźb, a także w budownictwie. Olejek kamforowy był dawniej często stosowany w kuchni azjatyckiej, obecnie używa się go głównie do wyrobu słodkich deserów w Indiach.

Działanie kamfory

Olej kamforowy to najczęstsza dostępna postać kamfory. Jego działanie jest wielowymiarowe. Przede wszystkim jednak skupmy się na jego właściwościach zdrowotnych. 

Do czego w pierwszej kolejności nadaje się kamfora? Do ucha. To znany od dziesiątek lat lek na ból ucha oraz na zapalenie ucha (ze względu na swoje cechy przeciwzapalne). Ponadto bardzo często stosuje się olejek kamforowy na katar, ponieważ ułatwia oddychanie. Jest też skuteczny w zwalczaniu kaszlu. Co więcej, łagodzi bóle mięśniowe i stawowe, zatem warto go aplikować na obolałe miejsca, by szybciej pozbyć się dyskomfortu. 

Jakby tego było mało olejek z kamfory działa antyseptycznie, dzięki czemu skutecznie rozprawia się z bakteriami, pasożytami, grzybami, wirusami i innymi patogenami. 

Warto podkreślić, że kamfora wspomaga leczenie dolegliwości skórnych, takich jak np. swędzenie. Nie należy jednak stosować preparatów z kamforą na otwarte rany, gdyż łatwo przenika do krwiobiegu, a tam może być toksyczna dla organizmu. 

Poza tym stosowana miejscowo poprawia krążenie krwi, a także uspokaja ułatwiając zasypianie i ukojenie zszarganych nerwów.

Przeciwwskazania do stosowania kamfory

Kamfora naturalna lub syntetyczna powinna być stosowana zewnętrznie. Warto zaopatrywać się jedynie w taką, której stężenie nie przekracza 11 procent (przede wszystkim tyczy się to wyrobów spożywczych), ponieważ większy poziom koncentracji tego składnika może przenikać do wnętrza ustroju i oddziaływać na niego trująco. 

Przeciwwskazaniem do stosowania kamfory jest naturalnie uczulenie na nią lub inny komponent występujący w danym preparacie. 

Przekroczenie zalecanej dawki może powodować pojawienie się niepożądanych symptomów, takich jak np.:

  • drgawki, 
  • nadpobudliwość, 
  • dezorientacja,
  • rozdrażnienie. 

Znaczne przedawkowanie kamfory może nawet spowodować zgon. Śmiertelna dawka mieści się w przedziale 50-500 mg na kg, co ogólnie można przeliczyć na 4 g kamfory podane doustnie. 

Kamfora w ciąży może być stosowana jedynie za zgodą lekarza i oczywiście tylko zewnętrznie. W okresie karmienia piersią również należy wykazać się ostrożnością. 

Jak stosować i gdzie kupić kamforę?

Jak powinien być używany olejek kamforowy? Zastosowanie tego środka jest zależne od rodzaju dolegliwości. Olejek kamforowy do inhalacji to znana metoda zwalczania przeziębienia, kataru, czy kaszlu. Wystarczy dodać kilka kropli olejku do soli fizjologicznej, by inhalacja okazała się skuteczna. Można też skropić olejkiem ubranie, piżamę, czy pościel osoby chorej lub natrzeć nim klatkę piersiową chorego.

Z kolei kamfora maść może być nakładana bezpośrednio na skórę - wystarczy niewielka warstwa preparatu. Można ją też rozpuścić w kąpieli wodnej w proporcji: 10 g kamfory do 90 g wazeliny, a następnie dodać kilka kropli ulubionego olejku eterycznego (np. eukaliptusowego, czy sosnowego), wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Tak przygotowaną miksturę warto nakładać na chore, obolałe miejsca w miarę potrzeby. Nie należy jednak stosować środków z kamforą na otwarte, niezagojone rany. 

Na rynku aptecznym dostępne są dwa rodzaje olejków kamforowych: krople kamforowe naturalne (100 proc. kamfory) oraz syntetyczne (oprócz kamfory znajdziemy tu np. terpeny, pinen, alkohol, borneol, itp.). 

Preparaty z kamforą można kupić w aptece, sklepie zielarskim, na stoisku ze zdrową żywnością, a także w Internecie.

Właściwości olejku kamforowego

Z czego jeszcze, poza walorami leczniczymi, słynie kamfora? Działanie inne niż zdrowotne tej substancji to np. właściwości wykorzystywane w kosmetyce. Nie wszyscy wiedzą, że olejek kamforowy na włosy działa odżywczo oraz oczyszczająco. Dzięki niemu można się szybko uporać z wszami oraz przyspieszyć porost włosa. 

Kamfora w kosmetyce stosowana jest ponadto do walki z trądzikiem, przebarwieniami skóry, odciskami, zrogowaciałym naskórkiem, a także opryszczką. Ten składnik dodaje się do dezodorantów, antyperspirantów oraz mydeł, ponieważ ma właściwości przeciwpotne. 

Odchodząc od tematu kosmetyki kamforą można wyeliminować mole, insekty i inne niepożądane owady w domu oraz poza nim. Ponadto stanowi ona znany i lubiany dodatek spożywczy stosowany do ciast i innych wyrobów deserowych, docenianych przede wszystkim przez Hindusów, ale też mieszkańców innych części Azji. 

Ile kosztują preparaty, w których występuje kamfora? Cena za naturalny olejek (30-40 ml) wynosi około 20 zł. Za maść z kamforą zapłacimy natomiast około 4 zł. 

Czytaj też:

Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Czytaj również

Bibliografia

  • Kędzia Anna, Kędzia Andrzej W., Działanie oleju kamforowego na bakterie beztlenowe, Postępy fitoterapii 3/2009, s.147-151, Wydawnictwo Borgis, e-ISSN 1731-2477.
  • Brud Władysław Stanisław, Konopacka-Brud Iwona, Pachnąca apteka. Tajemnice aromaterapii, Oficyna Wydawnicza MA, Łódź, 2008, wyd. 3, ISBN 978-83-923517-0-2
Więcej z kateogrii: Zdrowie
Przeczytaj artykuł
Dolegliwości żołądkowe. Co stosować na ból brzucha?
Przeczytaj artykuł
Jak działa jaskółcze ziele na brodawki różnego pochodzenia?
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Dolegliwości żołądkowe. Co stosować na ból brzucha?
Jak działa jaskółcze ziele na brodawki różnego pochodzenia?
Zioła na nadciśnienie. Które najlepiej stosować?
Jaskółcze ziele na kurzajki - właściwości. Jak stosować?
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?

Przychodnia online dla Ciebie

Szybka konsultacja lekarska online przez telefon.

Zacznij leczenie, przedłuż receptę na przyjmowane leki - szybko i bez kolejek.

Wybierz konsultację

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Ból owulacyjny - ile trwa i jak go załagodzić?
Dieta ketogeniczna – na czym polega? Zasady i jadłospis
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?

Reklama