Dla Ciebie, na zdrowie!

Zarodki pszenne - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Zarodki pszenne to niezwykle wartościowe części pszenicy, obfitujące w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Gdzie kupić i jak jeść zarodki pszenicy?
Pszenica
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Czym są zarodki pszenne?

Zarodki pszenne są otrzymywane z dolnych części ziaren pszenicy. Podczas produkcji białej mąki, w procesie oczyszczania ziarna są one odrzucane wraz z otrębami.

To powoduje, że biała mąka jest pozbawiona najcenniejszych składników odżywczych. Te pozostają właśnie w zarodkach i otrębach.

Reklama

Zarodki pszenne - właściwości

Zarodki pszenicy to bogactwo błonnika, białka roślinnego i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu są one nie tylko pożywne, ale też bardzo zdrowe. Zarodki pszenne zawierają całą gamę witamin z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, piękną skórę i przemianę materii.

Dzięki obecności żelaza, regularne spożywanie zarodków pszennych „wzmacnia” krew i zapobiega anemii. Zawarty w zarodkach potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi i napięcia mięśniowego, fosfor gwarantuje mocne kości i zęby, a magnez wpływa na prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego. Miedź i cynk podnoszą odporność organizmu, poprawiają także stan włosów i paznokci. Właśnie dlatego po zarodki powinny sięgać zwłaszcza osoby osłabione, z niedoborami witamin i minerałów.

Reklama

Zarodki pszenne - wartości odżywcze

Zarodki pszenne są polecane także osobom będącym na diecie, która często bywa uboga w rozmaite składniki odżywcze. Zawarty w zarodkach pszenicy błonnik zapewnia poczucie sytości. 100 gramów zarodków to 349 kalorii. Dziennie dobrze jest spożywać 3 łyżki zarodków, a to tylko 96 kalorii! Indeks glikemiczny zarodków to z kolei zaledwie 15 jednostek.

Reklama

Zarodki pszenne - jak jeść?

Zarodki pszenne z powodzeniem można dodawać do koktajli, jogurtów, zup, twarożków czy sałatek. Już jedna łyżka wystarczy, aby cieszyć się prawdziwą bombą witamin i minerałów. Zarodki świetnie sprawdzają się jako element zdrowych, prostych i pysznych owocowych koktajli. Oto przepis na jeden z nich:

Składniki: średni banan, ½ mango, 200 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki zarodków pszennych

Przygotowanie: banana i mango kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia blendera. Miksujemy wraz z jogurtem i zarodkami. Można dosłodzić miodem lub syropem z agawy. Smacznego!

Reklama

Gdzie kupić zarodki pszenicy?

Jeszcze parę lat temu zarodki pszenicy nie były łatwo dostępne, jednak dziś można spotkać je w każdym większym supermarkecie. Cena opakowania o wadze 150 g wynosi około 2 zł.

Reklama

Olej z zarodków pszennych

W ofercie sklepów ze zdrową żywnością można znaleźć także olej z zarodków pszenicy. Doskonale sprawdzi się on w charakterze dressingów do sałatek, pieczonych warzyw czy jako składnik sosów do makaronów. Nie należy go jednak podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze traci swoje cenne wartości odżywcze. Profilaktycznie, jako suplementację zaleca się spożywać od 2 do 5 łyżeczek oleju dziennie. Olej z zarodków pszennych jest także stosowany w kosmetyce, zwłaszcza do pielęgnacji wysuszonej i dojrzałej. Doskonale nadaje się również do suchych i łamliwych włosów. Nanosimy go bezpośrednio na cerę i zniszczone kosmyki.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Jak szybo rosną grzyby? Czas i warunki wzrostu w lesie
Grzyb w lesie
Soja - czy jest zdrowa? Poznaj jej wartości odżywcze i właściwości
Ziarna soi w kuchni
Goździki na gardło - jak stosowa na ból? Do ssania, żucia i napar
Goździki w drewnianej miseczce i olejek
Podobne artykuły
Wypicie piwa a jazda samochodem
Ile trzyma jedno piwo i jak dużo można wypić przed prowadzeniem auta?
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Obiad z ryżem
Dania z ryżem – pomysły na szybkie potrawy
Grzyb kozia broda rosnący na pniu drzewa
Kozia broda - z czym można pomylić tego grzyba i czy jest trujący?

Reklama


Dokucza Ci ból i obrzęk gardła?
Sprawdź, co to oznacza!