Dieta cukrzycowa wymaga od chorego odpowiedniego sposobu przyrządzania potraw, jedzenia posiłków o stałych porach oraz właściwego doboru produktów. Mimo pewnych ograniczeń, obiad dla cukrzyka może być doskonałym rozwiązaniem także dla zdrowych członków rodziny. Warto przekonać bliskich do diety cukrzyka, ponieważ wyjdzie im to na zdrowie. Co przygotować na obiad dla cukrzyka?

Świadome zakupy
Przy diecie cukrzycowej istotne jest uważne czytanie informacji żywieniowej na opakowaniach. Podczas zakupów wybieraj produkty o niewielkiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, izomerów "trans" tłuszczów i cholesterolu.
Regularność posiłków w menu diabetyka
Jedz obiady o stałej porze. Pamiętaj, jadłospis cukrzyka powinien składać się z pięciu posiłków dziennie spożywanych co 3 godziny (śniadanie, przekąska, obiad, przekąska, kolacja).
Przygotowywanie obiadu dla cukrzyka
- Obiad cukrzyka nie może być rozgotowany.
- Warzywa powinny być gotowane na półtwardo, makaron al dente, a kasze i ryż gotowane na sypko.
- Nie powinno się podawać potraw smażonych, chyba że jest to krótkie smażenie w małej ilości oleju roślinnego.
- Najzdrowszym rozwiązaniem jest gotowanie w wodzie i na parze, duszenie oraz pieczenie w folii lub pergaminie.
Aby przygotować zdrowy obiad dla cukrzyka wystarczy się trzymać kilku podstawowych zasad:
1. Zdrowy tłuszcz
Podczas gotowania obiadu stosuj niewielkie ilości wielo- i jednonienasyconych tłuszczów i olejów (tłuszcze roślinne). Zamiast tłuszczów zwierzęcych korzystaj z roślinnych, takich jak oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia), oleju lnianego i rzepakowego. Przygotowując obiad dla cukrzyka wybieraj chude gatunki mięs usuwając z nich widoczny tłuszcz. Mięso powinno być grillowane, pieczone lub gotowane.
Zalecane gatunki mięs: cielęcina, indyk, kurczak, konina, wołowina, królik, dziczyzna.
2. Błonnik
Dieta cukrzyka powinna być bogata w błonnik, który uczestniczy w procesie regulacji poziomu cukru we krwi. Gdzie go szukać?
- Błonnik znajduje się w brązowym ryżu, kaszy i pełnoziarnistym makaronie, owocach i warzywach.
- Większość warzyw zawiera mało węglowodanów prostych, a dużo substancji odżywczych, w związku z tym stanowią one istotny składnik jadłospisu dla cukrzyka.
- Dania dla cukrzyków muszą być bogate w warzywa, zwłaszcza ziemniaki, groch, fasolę, zieloną sałatę i świeże ogórki.
- Przepisy dla cukrzyków powinny zawierać pomidory, ogórki świeże i kiszone, rzodkiewkę, brokuły, brukselkę, cukinię, cykorię, fasolkę szparagową, kalafior, kapusty, kapustę pekińską, paprykę, pory, szparagi, koperek, zieloną pietruszkę, kabaczek, szczypiorek, natkę pietruszki, seler naciowy, grzyby.
- Owoce są bogatym źródłem wartości odżywczych, dlatego stanowią istotny składnik zbilansowanej diety. Do obiadu wybieraj głównie owoce jagodowe i cytrusowe.
3. Ryby
Przygotowując obiad wybieraj świeże ryby, zwłaszcza morskie. Są one bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby obniżają zły cholesterol, dlatego są istotnym elementem jadłospisu cukrzyka. Staraj się trzy razy w tygodniu przygotować obiad składający się z ryb (zwłaszcza morskich).
Warto sięgać po tuńczyka, łososia, dorsza, flądrę, mintaja, morszczuka, pstrąga strumieniowego, sandacza, solę, szczupaka.
4. Unikaj soli i cukru prostego
Ważna jest nie tylko wiedza, o tym, co można jeść przy cukrzycy, ale także wskazówki, czego się wystrzegać. Należy wzbraniać się przed spożywaniem soli, cukru prostego oraz produktów zawierających ich dużą ilość. Warto unikać słodkich soków i napojów, dżemów, słodyczy, miodu.
Powinniśmy pamiętać, że nie ma uniwersalnej diety dla cukrzyków. Każdy organizm reaguje inaczej i może się zdarzyć, że produkty, uważane za bezpieczne u jednych chorych, wywołują duży wzrost glikemii i trzeba je natychmiast usunąć z diety. Bardzo ważna jest więc obserwacja własna poprzez systematyczne mierzenie poziomu cukru i tłuszczów we krwi.
Dobra rada: przy dużym skoku cukru należy wypić napój - 3/4 szklanki wody i 1/4 szklanki soku z cytryny.