Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠

Szpinak – właściwości odżywcze i zdrowotne

Szpinak spotyka się z coraz przyjaźniejszym przyjęciem pasjonatów kulinarnych i słusznie, gdyż oprócz walorów smakowych, wyróżnia się właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi. Jedząc szpinak rośniemy w siłę, odporność, mądrość i spokój. Co jeszcze daje regularne spożywanie szpinaku?
Zielony szpinak
Źródło: 123RF
Spis treści

Szpinak – co to za warzywo?

Szpinak – czyli ulubiona potrawa rysunkowego bohatera kreskówki Popeye – przywędrował do nas aż ze środkowo-zachodniej Azji. Jego obecność w europejskich kuchniach i restauracjach zawdzięczamy Persom, którzy odkryli smak i zalety zdrowotne tej rośliny już w VI wieku.

Pochodzi z rodziny szarłatowatych, w Polsce uprawia się odmianę warzywną tego ziela Szpinak ze względu na swoje właściwości odżywcze i zdrowotne odzyskuje dobrą sławę i wraca na salony, zarówno w postaci surowej, jak i duszonej, czy gotowanej. To zielone warzywo świetnie nadaje się do sałatek warzywnych, farszu do pierogów, czy naleśników, jako duszony dodatek do drugiego dania, składnik koktajli, zup, przekąsek, itp.

Reklama

Właściwości odżywcze szpinaku

Rośliną, która w sposób niemal holistyczny oddziałuje na organizm jest właśnie szpinak. Właściwości tego warzywa dotyczą kwestii odżywczych, leczniczych, a nawet odchudzających.

Właściwości odżywcze szpinaku wynikają z bogatego w zdrowie składu tej rośliny. Szpinak kryje w sobie niemal cały alfabet witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K. Do tego dodajmy kwas foliowy i kwas pantotenowy. Na dokładkę w szpinaku znajdują się również zbawienne dla ustroju pierwiastki, takie jak:

  • potas,
  • magnez, 
  • żelazo,
  • wapń,
  • fosfor,
  • cynk,
  • sód,
  • miedź,
  • mangan,
  • selen.

W tej zielonej roślinie nie zabrakło także cennych antyoksydantów, wspaniale służących zdrowiu i urodzie.

Reklama

Właściwości zdrowotne szpinaku

Szpinak posiada właściwości zdrowotne dotyczące całego ustroju człowieka. Korzystnie wpływa na pracę mózgu poprawiając pamięć oraz koncentrację. Liście szpinaku przyczyniają się także do wzmocnienia siły mięśni, większej wydolności i odporności.

To zielone warzywo przeciwdziała procesom starzenia i wykazuje działanie antynowotworowe. Ponadto szpinak wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i złego cholesterolu. Znane jest też dobroczynne oddziaływanie szpinaku na wzrok.

Co więcej, ta zielona roślina stanowi świetną profilaktykę takich groźnych chorób jak:

Kwas foliowy, obficie występujący w liściach szpinaku, zjadanych przez kobiety ciężarne, przyczynia się do prawidłowego rozwoju malucha w brzuchu.

Szpinak podawany jest osobom chorującym na anemię, aby je wzmocnić i zapewnić im dodatkową porcję potrzebnego organizmowi żelaza.

Zielony szpinak warto serwować osobom będącym w stresie, a także takim, które narzekają na ból i zawroty głowy.

Reklama

Właściwości odchudzające szpinaku

Szpinak skrywa również właściwości odchudzające. Przede wszystkim z tego powodu, że ma niską wartość kaloryczną: w 100 gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 23 kcal. Poza tym szpinak zaopatrzył się w tzw. tylakoid, który jest związkiem chemicznym o działaniu powstrzymującym trawienie tłuszczów i hamującym uczucie głodu. Wpływa to dobroczynnie na wspieranie kuracji odchudzającej.

Sam szpinak nie jest kaloryczny, jednak należy uważać na dodatki, którymi uzupełniamy danie ze szpinakiem, ponieważ to one mogą stanowić bombę kaloryczną, a należą do nich np. boczek, tłuste sery, jajko, majonez, itp.

Zarówno surowy szpinak, jak i przetworzony podczas duszenia czy gotowania (niezbyt długiego aby nie wytrącić z niego drogocennych substancji odżywczych) może być stosowany przez osoby dbające o zdrowe odżywianie oraz przebywające na diecie.

Reklama

Szpinak – przeciwwskazania

Niestety, nie wszyscy mogą raczyć się szpinakiem. Znane są bowiem przeciwwskazania do spożywania tego warzywa, do których należą:

  • występowanie kamicy nerkowej (ze względu na zawartość w szpinaku kwasu szczawiowego, który może powodować tworzenie się kamieni w nerkach),
  • problemy z reumatyzmem i artretyzmem,
  • nadkwasota,
  • choroby układu krążenia (zbyt duże ilości szpinaku mogą szkodzić systemowi krwionośnemu).

Reklama

Jak jeść szpinak?

Ze szpinaku można uczynić bazę wspaniałej, lekkiej sałatki z serem feta, czy serem pleśniowym, z dodatkiem gruszki, pomarańczy lub truskawki, polanych oliwą z oliwek.

Duszone liście szpinaku mogą stanowić farsz do mięs, wędlin, pierogów, czy naleśników. To zielone warzywo świetnie komponuje się z makaronami oraz z plackami ziemniaczanymi, czy jako nadzienie tortilli.

Szpinak może być jednym ze składników zdrowego, odżywczego koktajlu. Można także ugotować z niego zupę, czy krem.

Zobacz również: 

Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?
Bób w misce
Ile czosnku dziennie?
Dzienna dawka czosnku
Warzywa dla cukrzyka - jakie wybrać, a jakich unikać?
Warzywa dozwolone w diecie cukrzycowej
Podobne artykuły
Ugotowany młody bób w miseczce
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Sałatka z selerem naciowym
Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki
Czy ziemniaki mają gluten
Czy ziemniaki zawierają gluten?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam

Reklama


Jak często robić regenerację włosów?
Sprawdź!