Dla Ciebie, na zdrowie!

Szpinak – właściwości odżywcze i zdrowotne

Szpinak spotyka się z coraz przyjaźniejszym przyjęciem pasjonatów kulinarnych i słusznie, gdyż oprócz walorów smakowych, wyróżnia się właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi. Jedząc szpinak rośniemy w siłę, odporność, mądrość i spokój. Co jeszcze daje regularne spożywanie szpinaku?
Zielony szpinak
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Szpinak – co to za warzywo?

Szpinak – czyli ulubiona potrawa rysunkowego bohatera kreskówki Popeye – przywędrował do nas aż ze środkowo-zachodniej Azji. Jego obecność w europejskich kuchniach i restauracjach zawdzięczamy Persom, którzy odkryli smak i zalety zdrowotne tej rośliny już w VI wieku.

Pochodzi z rodziny szarłatowatych, w Polsce uprawia się odmianę warzywną tego ziela Szpinak ze względu na swoje właściwości odżywcze i zdrowotne odzyskuje dobrą sławę i wraca na salony, zarówno w postaci surowej, jak i duszonej, czy gotowanej. To zielone warzywo świetnie nadaje się do sałatek warzywnych, farszu do pierogów, czy naleśników, jako duszony dodatek do drugiego dania, składnik koktajli, zup, przekąsek, itp.

Właściwości odżywcze szpinaku

Rośliną, która w sposób niemal holistyczny oddziałuje na organizm jest właśnie szpinak. Właściwości tego warzywa dotyczą kwestii odżywczych, leczniczych, a nawet odchudzających.

Właściwości odżywcze szpinaku wynikają z bogatego w zdrowie składu tej rośliny. Szpinak kryje w sobie niemal cały alfabet witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K. Do tego dodajmy kwas foliowy i kwas pantotenowy. Na dokładkę w szpinaku znajdują się również zbawienne dla ustroju pierwiastki, takie jak:

  • potas,
  • magnez, 
  • żelazo,
  • wapń,
  • fosfor,
  • cynk,
  • sód,
  • miedź,
  • mangan,
  • selen.

W tej zielonej roślinie nie zabrakło także cennych antyoksydantów, wspaniale służących zdrowiu i urodzie.

Reklama

Właściwości zdrowotne szpinaku

Szpinak posiada właściwości zdrowotne dotyczące całego ustroju człowieka. Korzystnie wpływa na pracę mózgu poprawiając pamięć oraz koncentrację. Liście szpinaku przyczyniają się także do wzmocnienia siły mięśni, większej wydolności i odporności.

To zielone warzywo przeciwdziała procesom starzenia i wykazuje działanie antynowotworowe. Ponadto szpinak wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i złego cholesterolu. Znane jest też dobroczynne oddziaływanie szpinaku na wzrok.

Co więcej, ta zielona roślina stanowi świetną profilaktykę takich groźnych chorób jak:

Kwas foliowy, obficie występujący w liściach szpinaku, zjadanych przez kobiety ciężarne, przyczynia się do prawidłowego rozwoju malucha w brzuchu.

Szpinak podawany jest osobom chorującym na anemię, aby je wzmocnić i zapewnić im dodatkową porcję potrzebnego organizmowi żelaza.

Zielony szpinak warto serwować osobom będącym w stresie, a także takim, które narzekają na ból i zawroty głowy.

Właściwości odchudzające szpinaku

Szpinak skrywa również właściwości odchudzające. Przede wszystkim z tego powodu, że ma niską wartość kaloryczną: w 100 gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 23 kcal. Poza tym szpinak zaopatrzył się w tzw. tylakoid, który jest związkiem chemicznym o działaniu powstrzymującym trawienie tłuszczów i hamującym uczucie głodu. Wpływa to dobroczynnie na wspieranie kuracji odchudzającej.

Sam szpinak nie jest kaloryczny, jednak należy uważać na dodatki, którymi uzupełniamy danie ze szpinakiem, ponieważ to one mogą stanowić bombę kaloryczną, a należą do nich np. boczek, tłuste sery, jajko, majonez, itp.

Zarówno surowy szpinak, jak i przetworzony podczas duszenia czy gotowania (niezbyt długiego aby nie wytrącić z niego drogocennych substancji odżywczych) może być stosowany przez osoby dbające o zdrowe odżywianie oraz przebywające na diecie.

Reklama

Szpinak – przeciwwskazania

Niestety, nie wszyscy mogą raczyć się szpinakiem. Znane są bowiem przeciwwskazania do spożywania tego warzywa, do których należą:

  • występowanie kamicy nerkowej (ze względu na zawartość w szpinaku kwasu szczawiowego, który może powodować tworzenie się kamieni w nerkach),
  • problemy z reumatyzmem i artretyzmem,
  • nadkwasota,
  • choroby układu krążenia (zbyt duże ilości szpinaku mogą szkodzić systemowi krwionośnemu).

Jak jeść szpinak?

Ze szpinaku można uczynić bazę wspaniałej, lekkiej sałatki z serem feta, czy serem pleśniowym, z dodatkiem gruszki, pomarańczy lub truskawki, polanych oliwą z oliwek.

Duszone liście szpinaku mogą stanowić farsz do mięs, wędlin, pierogów, czy naleśników. To zielone warzywo świetnie komponuje się z makaronami oraz z plackami ziemniaczanymi, czy jako nadzienie tortilli.

Szpinak może być jednym ze składników zdrowego, odżywczego koktajlu. Można także ugotować z niego zupę, czy krem.

Zobacz również: 

Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i zastosowanie. Na co pomaga?
Mniszek lekarski w na stole
Przeczytaj artykuł
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Syrop z mleczu mniszka lekarskiego
Podobne artykuły
Koszerne jedzenie
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady koszerności?
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości i skutki uboczne. Na co pomaga?
Drzewo oczar wirginijski
Oczar wirginijski - właściwości i zastosowania. Jak działa?
Korzeń żeń-szenia na wiklinowym półmisku
Żeń-szeń - jakie ma właściwości i na co pomaga? Działanie
Może to Cię zainteresuje
Sproszkowana chlorella
Chlorella - właściwości i działanie. Z czym nie łączyć?
Antyoksydanty
Wolne rodniki - powstawanie i skutki. Jak się ich pozbyć?
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości i skutki uboczne. Na co pomaga?
Korzeń żeń-szenia na wiklinowym półmisku
Żeń-szeń - jakie ma właściwości i na co pomaga? Działanie

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jakie objawy alergii są dla Ciebie najbardziej uciążliwe?