Dieta w dnie moczanowej

Dieta przy dnie moczanowej (podagra) jest dietą leczniczą zapobiegającą odkładaniu się kwasu moczowego. Dieta niskopurynowa, obok odpowiednich leków, jest metodą leczenia choroby. Sprawdź zalecane produkty, przepisy i porady ekspertów.

    Dna moczanowa, popularnie nazywana podagrą lub artretyzmem, to choroba polegająca na nadmiernym gromadzeniu kwasu moczowego w organizmie. Objawia się najczęściej silnym bólem w stawach. Pięć razy częściej na dnę moczanową chorują mężczyźni niż kobiety.

    Leczenie dny moczanowej polega na obniżeniu poziomu kwasu moczowego we krwi. Choć choroba jest nieuleczalna, w utrzymaniu odpowiedniego poziomu kwasu moczowego we krwi, pomoże odpowiednia dieta tzw. dieta niskopurynowa.

    Polega ona na wyborze pokarmów mających małą zawartość związków purynowych, które po spożyciu wytworzą w organizmie niewielką ilość kwasu moczowego.

    Zasady i zalecania diety niskopurynowej:

    • Unikaj pikantnych potraw
    • Pij dużo wody (2-3 litry dziennie)
    • Jedz małe porcje, ale często
    • Nie pij alkoholu (zwłaszcza piwa)

    W naszym serwisie poznasz zasady diety przy dnie moczanowej oraz przykładowy jadłospis dla chorujących na podagrę. Podpowiemy jakie produkty zaleca się w diecie niskopurynowej, a spożywanie których jest niewskazane.

    Powiemy też, jaką dietę wdrożyć w przypadku ataku dny moczanowej. Poznasz zioła zalecane w dnie moczanowej, które pomogą obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi.

    Jak świętować pierwszy dzień wiosny?
    Sprawdź!