
Reklama
Dieta przy dnie moczanowej (podagra) jest dietą leczniczą zapobiegającą odkładaniu się kwasu moczowego. Dieta niskopurynowa, obok odpowiednich leków, jest metodą leczenia choroby. Sprawdź zalecane produkty, przepisy i porady ekspertów.
Kucharz i bloger kulinarny.
Autor bloga m-eat-ing.pl
Leczenie dny moczanowej, popularnie zwanej podagrą lub artretyzmem, polega na obniżeniu poziomu kwasu moczowego we krwi. Podstawą leczenia, oprócz środków farmakologicznych , jest przestrzeganie diety niskopurynowej. Na czym polega dieta przy dnie moczanowej? Na wyborze pokarmów mających małą zawartość związków purynowych, które po spożyciu wytworzą w organizmie niewielką ilość kwasu moczowego. Przetestuj nasz tygodniowy jadłospis przy dnie moczanowej.
Dna moczanowa to choroba polegająca na nadmiernym gromadzeniu kwasu moczowego w organizmie. Objawia się najczęściej silnym bólem w stawach. Pięć razy częściej na dnę moczanową chorują mężczyźni niż kobiety. Choć choroba jest nieuleczalna, w utrzymaniu odpowiedniego poziomu kwasu moczowego we krwi, pomoże odpowiednia dieta.
W serwisie „Dieta nie dla każdego” poznasz zasady diety przy dnie moczanowej oraz przykładowy jadłospis dla chorujących na podagrę. Podpowiemy jakie produkty zaleca się w diecie niskopurynowej, a spożywanie których jest niewskazane. Powiemy też, jaką dietę wdrożyć w przypadku ataku dny moczanowej. Poznasz zioła zalecane w dnie moczanowej, które pomogą obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi. Dieta ubogopurynowa w hiperurykemii, jest zalecana zarówno jako część terapii, jak i profilaktyki.