Dla Ciebie, na zdrowie!

Jakie witaminy ma gruszka?

Gruszka zawiera w sobie witaminy: A, B1, B2, B6, K, C i PP, a także składniki mineralne: potas, wapń oraz – jako jeden z nielicznych owoców – miedź, jod i bor. Im bardziej jest dojrzała, tym ma więcej cukru, a mniej pektyn, czyli roślinnego błonnika. Co jeszcze warto wiedzieć o właściwościach zdrowotnych gruszki?
Jakie witaminy ma gruszka
Źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Witaminy w gruszce

Gruszka to owoc bardzo w Polsce popularny i lubiany. I dobrze – jest też zdrowy, zalecany:

  • dzieciom, 
  • kobietom w ciąży, 
  • osobom starszym. 

Ma w sobie potas, czyli pierwiastek korzystnie wpływający na nadciśnienie tętnicze. Nie bez znaczenia są pektyny, które obniżają „zły” cholesterol.  

Owoce te zawierają też kwercetynę, czyli przeciwutleniacz, wykorzystywany w profilaktyce choroby Alzheimera. Generalnie gruszki są bogate w antyoksydanty, a luteina i zeaksantynazmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku po 65. roku życia.

Liczne flawonoidy i karotenoidyzawarte w gruszkach łagodzą bóle brzucha i mają właściwości przeciwzapalne. 

Zawierają też kwas foliowy, więc powinny być włączone do diety kobiet w ciąży. Gruszki jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod - minerał potrzebny do pracy hormonów tarczycowych.

Reklama

Właściwości gruszki

Skórka gruszki to prawdziwa skarbnica:

  • przeciwutleniaczy, 
  • substancji przeciwzapalnych, 
  • flawonoidów. 

Warto jeść ten owoc bez obierania, ale uwaga – tylko wtedy, gdy skórka jest gładka i niepokryta czarnymi plamami, czyli mikotoksynami, które są rakotwórcze.

Oczywiście owoc przed spożyciem, trzeba dokładnie umyć ciepłą wodą i szczoteczką albo skorzystać z mieszanki na pozbycie się pestycydów: wodę miesza się z octem winnym w proporcji 4:1 i zostawia do namoczenia owoc na 20 minut. 

Ciekawostką jest też fakt, że osoby dbające linię mogą jeść gruszki, ale powinny sięgać po owoce mniej dojrzałe, wraz z dojrzewaniem zwiększa się ilość fruktozy w gruszkach i rośnie jej indeks glikemiczny.

Reklama

Uczulenie na gruszki

Niestety gruszki mogą też uczulać.Najczęściej reakcja organizmu spowodowana jest tzw. alergią krzyżową, gdy alergia na pyłki brzozy wpływa na alergię na białka zawarte w gruszkach. Najczęściej uczulenie objawia się najintensywniej w czasie największego pylenia brzozy, ale u niektórych osób, nadreakcja na gruszkę pojawia się przez cały rok. Z reguły jest to:

  • świąd i pieczenie jamy ustnej, 
  • obrzęk, 
  • łzawienie. 

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis i efekty
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj artykuł
Dieta przy łuszczycy - co jeść, a czego unikać? Jadłospis
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Przeczytaj artykuł
Te owoce warto jeść w grudniu
Grudniowe owoce leżące na stole
Podobne artykuły
Jakie witaminy ma pomarańcza
Pomarańcza - ile ma kalorii i dlaczego warto ją jeść?
Jak wycisnąć sok z granatu
Jak wycisnąć sok z granatu?
Obieranie pomarańczy
Jak obrać pomarańczę?
Jak kroić ananasa
Jak kroić ananasa?
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jaką dawkę witaminy D stosujesz?