Nowy sklep

już ON-LINE

Jakie witaminy ma gruszka?

Gruszka zawiera w sobie witaminy: A, B1, B2, B6, K, C i PP, a także składniki mineralne: potas, wapń oraz – jako jeden z nielicznych owoców – miedź, jod i bor. Im bardziej jest dojrzała, tym ma więcej cukru, a mniej pektyn, czyli roślinnego błonnika. Co jeszcze warto wiedzieć o właściwościach zdrowotnych gruszki?
Jakie witaminy ma gruszka
Źródło:123RF
 

Witaminy w gruszce

Gruszka to owoc bardzo w Polsce popularny i lubiany. I dobrze – jest też zdrowy, zalecany:

  • dzieciom, 
  • kobietom w ciąży, 
  • osobom starszym. 

Ma w sobie potas, czyli pierwiastek korzystnie wpływający na nadciśnienie tętnicze. Nie bez znaczenia są pektyny, które obniżają „zły” cholesterol.  

Owoce te zawierają też kwercetynę, czyli przeciwutleniacz, wykorzystywany w profilaktyce choroby Alzheimera. Generalnie gruszki są bogate w antyoksydanty, a luteina i zeaksantynazmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku po 65. roku życia.

Liczne flawonoidy i karotenoidyzawarte w gruszkach łagodzą bóle brzucha i mają właściwości przeciwzapalne. 

Zawierają też kwas foliowy, więc powinny być włączone do diety kobiet w ciąży. Gruszki jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod - minerał potrzebny do pracy hormonów tarczycowych.

Właściwości gruszki

Skórka gruszki to prawdziwa skarbnica:

  • przeciwutleniaczy, 
  • substancji przeciwzapalnych, 
  • flawonoidów. 

Warto jeść ten owoc bez obierania, ale uwaga – tylko wtedy, gdy skórka jest gładka i niepokryta czarnymi plamami, czyli mikotoksynami, które są rakotwórcze.

Oczywiście owoc przed spożyciem, trzeba dokładnie umyć ciepłą wodą i szczoteczką albo skorzystać z mieszanki na pozbycie się pestycydów: wodę miesza się z octem winnym w proporcji 4:1 i zostawia do namoczenia owoc na 20 minut. 

Ciekawostką jest też fakt, że osoby dbające linię mogą jeść gruszki, ale powinny sięgać po owoce mniej dojrzałe, wraz z dojrzewaniem zwiększa się ilość fruktozy w gruszkach i rośnie jej indeks glikemiczny.

Uczulenie na gruszki

Niestety gruszki mogą też uczulać.Najczęściej reakcja organizmu spowodowana jest tzw. alergią krzyżową, gdy alergia na pyłki brzozy wpływa na alergię na białka zawarte w gruszkach. Najczęściej uczulenie objawia się najintensywniej w czasie największego pylenia brzozy, ale u niektórych osób, nadreakcja na gruszkę pojawia się przez cały rok. Z reguły jest to:

  • świąd i pieczenie jamy ustnej, 
  • obrzęk, 
  • łzawienie. 

Czytaj też:

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)