Jakie witaminy ma gruszka?

Gruszka zawiera w sobie witaminy: A, B1, B2, B6, K, C i PP, a także składniki mineralne: potas, wapń oraz – jako jeden z nielicznych owoców – miedź, jod i bor. Im bardziej jest dojrzała, tym ma więcej cukru, a mniej pektyn, czyli roślinnego błonnika. Co jeszcze warto wiedzieć o właściwościach zdrowotnych gruszki?
Jakie witaminy ma gruszka
Źródło:123RF

Spis treści

Witaminy w gruszce

Gruszka to owoc bardzo w Polsce popularny i lubiany. I dobrze – jest też zdrowy, zalecany:

  • dzieciom, 
  • kobietom w ciąży, 
  • osobom starszym. 

Ma w sobie potas, czyli pierwiastek korzystnie wpływający na nadciśnienie tętnicze. Nie bez znaczenia są pektyny, które obniżają „zły” cholesterol.  

Owoce te zawierają też kwercetynę, czyli przeciwutleniacz, wykorzystywany w profilaktyce choroby Alzheimera. Generalnie gruszki są bogate w antyoksydanty, a luteina i zeaksantynazmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku po 65. roku życia.

Liczne flawonoidy i karotenoidyzawarte w gruszkach łagodzą bóle brzucha i mają właściwości przeciwzapalne. 

Zawierają też kwas foliowy, więc powinny być włączone do diety kobiet w ciąży. Gruszki jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod - minerał potrzebny do pracy hormonów tarczycowych.

Właściwości gruszki

Skórka gruszki to prawdziwa skarbnica:

  • przeciwutleniaczy, 
  • substancji przeciwzapalnych, 
  • flawonoidów. 

Warto jeść ten owoc bez obierania, ale uwaga – tylko wtedy, gdy skórka jest gładka i niepokryta czarnymi plamami, czyli mikotoksynami, które są rakotwórcze.

Oczywiście owoc przed spożyciem, trzeba dokładnie umyć ciepłą wodą i szczoteczką albo skorzystać z mieszanki na pozbycie się pestycydów: wodę miesza się z octem winnym w proporcji 4:1 i zostawia do namoczenia owoc na 20 minut. 

Ciekawostką jest też fakt, że osoby dbające linię mogą jeść gruszki, ale powinny sięgać po owoce mniej dojrzałe, wraz z dojrzewaniem zwiększa się ilość fruktozy w gruszkach i rośnie jej indeks glikemiczny.

Reklama

Uczulenie na gruszki

Niestety gruszki mogą też uczulać.Najczęściej reakcja organizmu spowodowana jest tzw. alergią krzyżową, gdy alergia na pyłki brzozy wpływa na alergię na białka zawarte w gruszkach. Najczęściej uczulenie objawia się najintensywniej w czasie największego pylenia brzozy, ale u niektórych osób, nadreakcja na gruszkę pojawia się przez cały rok. Z reguły jest to:

  • świąd i pieczenie jamy ustnej, 
  • obrzęk, 
  • łzawienie. 

Czytaj też:

 

Reklama

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!