Protifar - skład
100 g proszku zawiera 87,2 g białka, 1,6 g tłuszczów i <1,5 g węglowodanów oraz składniki mineralne: 100 mg sodu, 140 mg potasu, 80 mg chloru, 1350 mg wapnia, 700 mg fosforu i ≤20 mg magnezu. Wartość energetyczna 100 g proszku: 368 kcal (1560 kJ). 1 płaska miarka (2,5 g proszku) = 2,2 g białka.
Składniki: koncentrat białka mleka krowiego, emulgator (lecytyna sojowa).
Protifar - działanie
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Wysokobiałkowy dodatek do pokarmów w postaci proszku. Preparat bezglutenowy.
Protifar - wskazania
Do postępowania dietetycznego w hipoproteinemii. Preparat może stanowić dodatkowe źródło białka dla pacjentów, u których naturalna dieta nie pokrywa zapotrzebowania na białko, np. w takich przypadkach jak: oparzenia, zaburzenia gojenia ran, odleżyny, nadmierna utrata białka z organizmu.
Protifar - przeciwwskazania
Nie stosować u dzieci poniżej 3 lat. Nie stosować u pacjentów z galaktozemią.
Protifar - ostrzeżenia
Stosować pod nadzorem lekarza. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Preparat nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
Protifar - dawkowanie
Doustnie. Indywidualnie, zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka. Sposób przygotowania. Używać wyłącznie miarki załączonej do opakowania. Używać czystych naczyń. Wymieszać wymaganą ilość proszku z wystarczającą ilością zimnego płynu do uzyskania pasty o jednorodnej konsystencji. Wymieszać z potrawą lub napojem. Przygotowaną porcję pokarmu spożyć w ciągu 2 godzin. Niewykorzystaną pozostałość wyrzucić.
Protifar - uwagi
Zużyć w ciągu 1 miesiąca od pierwszego otwarcia.