Alantoina - na co pomaga? Kiedy stosować maść z alantoiną?

Maść z alantoniną
Fot. 123RF
Alantoina ze względu na wiele cennych właściwości jest powszechnie wykorzystywana w kosmetyce oraz farmacji. Można ją znaleźć w wielu miejscowych lekach dermatologicznych. Sprawdź, czym jest alantoina oraz jakie ma właściwości, a także w jakich chorobach skóry stosuje się maść z alantoiną.
 

Co to jest alantoina? 

Alantoina należy do ureidów, czyli grupy związków chemicznych, będących pochodnymi mocznika. Mocznik jest substancją naturalnie występującą w ludzkim organizmie jako metabolit białek. Można go znaleźć między innymi w ludzkim w naskórku. Warstwa rogowa naskórka składa się z korneocytów oraz cementu międzykomórkowego. Korneocyty zawierają NMF, czyli naturalny czynnik nawilżający, odpowiadający za wiązanie cząsteczek wody. Innymi słowy to właśnie NMF odpowiada za nawilżenie naskórka, a 7 proc. jego wagi stanowi właśnie mocznik. 

Mocznik pozyskuje się także chemicznie i jest szeroko wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Uchodzi bowiem za najskuteczniejszą substancję nawilżającą, dlatego można go znaleźć m.in. w kosmetykach do suchej i szorstkiej skóry, a także maściach stosowanych w leczeniu chorób skóry. W kosmetyce i farmacji wykorzystuje się też pochodne mocznika. Najpopularniejszą jest alantoina – substancja naturalnie produkowana z kwasu moczowego przez tkanki korzeni roślin. Do celów kosmetycznych i medycznych pozyskuje się ją syntetycznie. 

Właściwości alantoiny 

Alantoina znana jest z wielu cennych właściwości. Przede wszystkim wykazuje działanie keratolityczne, czyli rozpuszcza zrogowaciałą warstwę naskórka, dlatego jest zalecana przy wszelkich chorobach skóry cechującymi się niewłaściwym złuszczaniem naskórka. Ponadto alantoina stymuluje podziały komórkowe, co sprawia, że przyspiesza regenerację skóry. Z tego powodu warto stosować preparaty z jej zawartością na rany w fazie ziarninowania i naskórkowania. 

Alantoina działa też silnie nawilżająco. Zatrzymuje wodę w naskórku i przyczynia się do obudowy płaszcza hydrolipidowego skóry. W ten sposób nie tylko nawilża skórę, ale także wygładza oraz poprawia elastyczność. Poprzez działanie nawilżające dodatkowo redukuje świąd, rumień i pieczenie skóry. 

Maść z alantoiną w chorobach dermatologicznych 

Wymienione właściwości alantoiny sprawiają, że jest komponentem wielu maści i kremów dermatologicznych. Stanowi główny składnik popularnej maści o nazwie Alantan, która jest często przepisywana przez lekarzy w takich chorobach skóry jak łuszczyca, łojotokowe i atopowe zapalenie skóry, aczkolwiek warto ją stosować przy wszystkich dermatozach, które charakteryzują się niewłaściwym procesem rogowacenia naskórka. 

Alantan stosuje się często w terapii skojarzonej z kortykosteroidami, czyli lekami o działaniu antyalergicznym i immunosupresyjnym, gdyż jest skuteczna w niwelowaniu skórnych zmian alergicznych. Maść Alantan jest także wskazana przy oparzeniach słonecznych i termicznych, skaleczeniach i niewielkich ranach, a także przy owrzodzeniach. Niewątpliwą zaletą maści jest to, że może być stosowana na skórę całego ciała oraz błony śluzowe. 

Alantoina w kosmetykach 

Alantoina jest także powszechnie wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, gdzie wykorzystuje się przede wszystkim jej działanie łagodzące, kojące i keratolityczne. Nie sposób wymienić kosmetyków, które mają tę pochodną mocznika w swoim składzie. Alantoina stanowi podstawowy składnik wielu kremów do twarzy. Zwłaszcza tych przeznaczonych do skóry suchej, trądzikowej i alergicznej. Ze względu na działanie keratolityczne jest powszechnie wykorzystywana do produkcji peelingów, głównie enzymatycznych. Z kolei silnie działanie nawilżające oraz kojące sprawia, że można ją znaleźć w składzie większości kremów oraz balsamów po opalaniu

Inne preparaty z alantoiną 

Alantoina wykazuje też działanie antydrażniące, dlatego jest dodawana do wielu preparatów, które mogłyby podrażnić skórę. Niewielu konsumentów zdaje sobie sprawę z drażniącego działania glinowych wodzianów chloru, która stanowią jeden z podstawowych składników antyperspirantów. To właśnie alantoina redukuje ich drażniące działanie, dlatego jest wykorzystywana przed producentów tych dezodorantów. 

Alantoinę oraz inne pochodne mocznika można także znaleźć w wielu środkach piorących, myjących i czyszczących zawierających substancje powierzchniowo czynne, takich jak mydła, szampony, żele pod prysznic czy płyny do kąpieli. 

Artykuł powstał we współpracy z Zakładami Farmaceutycznymi "Unia".

Czytaj:

Bibliografia

  • Kapuścińska A., Nowak I., Wykorzystanie mocznika i jego pochodnych w przemyśle kosmetycznym, CHEMIK 2014, 68, 2, 91–96
  • Szymańska E., Alantoina – właściwości gojące i przeciwzapalne, Pediatria i Medycyna Rodzinna 2012, 8 (1), p. 73‐77
  • https://alantan.pl/produkty-alantan/alantan

Oceń artykuł

(liczba ocen 4)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA