Apiterapia – leczenie nie tylko miodem

Apiterapia – leczenie nie tylko miodem

 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Każdy wytworzony przez pszczoły produkt ma wielkie właściwości odżywcze i lecznicze. Wiemy to na pewno, gdyż wszystko co pochodzi z ula zostało wielokrotnie przebadane naukowo. I na tej podstawie właśnie powstała nowa dziedzina lecznictwa zwana apiterapią. To naturalna metoda leczenia, wspierająca medycynę konwencjonalną i farmakologię.

Bardzo częstym motywem spotykanym na wazach i trumnach w grobowcach władców starożytnego Egiptu były pszczoły. Nic dziwnego, stanowiły one bowiem symbol godności królewskiej. Asyryjczycy i Egipcjanie mieli zwyczaj grzebania swoich zmarłych w wosku i miodzie, co było najwcześniejszym chyba wykorzystaniem jego właściwości bakteriobójczych. Pszczoły były uważane za proroków pogody, a miód stanowił jeden z elementów wykorzystywanych do magii i czarów.

W medycynie ludowej od lat stosowano miód jako środek bakteriobójczy, dorównujący siłą działania antybiotykom. Używano go do leczenia kaszlu, ale również owrzodzeń i oparzeń. Lecznicze właściwości potwierdziły także inne produkty pszczele: wosk pszczeli, pyłek kwiatowy, propolis (kit pszczeli), mleczko i jad pszczeli.

Przeczytaj także: Z ula do apteki

Do produktów najczęściej stosowanych obecnie w apiterapii zaliczamy:

- miód pszczeli - zawiera w swym składzie węglowodany, kwasy organiczne, enzymy, elektrolity, biopierwiastki oraz witaminy. Miód wzmacnia układ odpornościowy organizmu, chroni go przed zgubnym działaniem niektórych toksyn zawartych w zanieczyszczonym powietrzu. Miód powinien być stosowany zapobiegawczo u dzieci, osób starszych lub rekonwalescentów. Nie ma żadnych przeciwwskazań co do stosowania go nawet u cukrzyków, oczywiście pod kontrolą lekarza);

- pyłek kwiatowy (produkt zebrany przez pszczoły). Zawiera on w swym składzie kwasy organiczne (szczególnie cenny kwas linolowy i arachidowy), węglowodany, witaminy, mikroelementy i aminokwasy. Zawartość białka w pyłku znacznie przewyższa jego ilość w mięsie wołowym czy wieprzowym. Pyłek wykorzystuje się do leczenia różnego rodzaju schorzeń metabolicznych, w geriatrii i pediatrii;

- propolis - produkt przetworzony przez pszczoły. Inaczej nazywany jest kitem pszczelim, gdyż stanowi materiał budulcowy, który służy do naprawy uszkodzeń ula. Ze względu na swój skład chemiczny ma on przede wszystkim działanie bakteriobójcze, dlatego jest niezwykle skuteczny w leczeniu ropnych i grzybiczych zmian skórnych. Wykorzystywany jest także do leczenia stanów zapalnych jamy ustnej, gardła i dziąseł;

- mleczko pszczele - wydzielina gruczołów gardzielowych pszczół karmicielek. Ze względu na zawartość enzymów i hormonów pobudza metabolizm komórkowy organizmu;

- wosk pszczeli – jest składnikiem kremów i maści, które można stosować przy trudno gojących się ranach lub schorzeniach reumatycznych.

 

Ewa Pol

Przeczytaj także:

Cudowne dania z miodem

Temat miesiąca: Gardłowa Sprawa, przeziębienie i grypa