Surowcem zielarskim mięty pieprzowej są liście i ziele, z którego otrzymujemy olejek eteryczny. Z olejku eterycznego (poprzez wymrożenie) otrzymuje się mentol. Ponadto surowiec ten zawiera związki biologicznie czynne takie jak:
- estry mentolu,
- menton,
- mentofuran,
- felandren,
- inne związki, które mają bezpośredni wpływ na zapach i właściwości olejku.
Natomiast w liściach znajdują się:
- garbniki,
- gorycze,
- flawonoidy,
- fenolokwasy,
- sole mineralne.
Reklama
Co to jest mięta pieprzowa?
Mięta pieprzowa to roślina o wszechstronnych właściwościach i zastosowaniu. Można ją stosować zarówno w formie naparów oraz wyciągów, jak również w formie olejku do stosowania zewnętrznego. Używano jej już w starożytności, pełniła wtedy głównie funkcję łagodzenia dolegliwości związanych z migreną.
Miętę można wykorzystywać zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. To jedna z najpopularniejszych roślin w Polsce, która powszechnie rośnie w Europie oraz Ameryce Północnej. W medycynie wykorzystuje się zarówno liście mięty pieprzowej, jak i olejek z mięty pieprzowej.
Właściwości mięty pieprzowej
Właściwości mięty pieprzowej są różnorodne, a zawiera ona takie składniki, jak:
- witaminy C i A,
- olejek miętowy,
- potas,
- kwas askorbinowy,
- rutynę,
- magnez,
- żelazo,
- karoten,
- wapń.
Wymienione wyżej składniki mają korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Usprawniają trawienie, pobudzają wydzielanie soków trawiennych oraz polepszają działanie wątroby. Dodatkowo, warto wyróżnić również właściwości:
- rozkurczowe,
- wiatropędne,
- żółciopędne,
- uspokajające,
- kojące,
- przeciwwymiotne,
- napotne,
- odkażające,
- przeciwbólowe.
Sprawdź: Dziurawiec zwyczajny - lek doskonały
Reklama
Liść mięty pieprzowej - właściwości
Liść mięty pieprzowej jest bardzo powszechnie stosowany w ziołolecznictwie, to za sprawą jego korzystnego działania na różnorakie dolegliwości ze strony układu trawiennego. Wyciągi z liści pobudzają czynności wydzielnicze żołądka i wątroby. Usprawniają przyswajanie pokarmów i ich trawienie, ponieważ działają stymulująco na wydzielanie soku żołądkowego i żółci.
Ponadto liście mięty pieprzowej wykazują właściwości:
- rozkurczowe,
- obniżają napięcie mięśni gładkich dróg moczowych, żółciowych oraz jelit,
- zapobiegają wzdęciom,
- zwiększają motorykę i prawidłową perystaltykę jelit.
Wyciągi z surowca mięty mogą być podawane chorym na wirusowe zapalenie wątroby i w celu złagodzenia choroby lokomocyjnej. Mogą one również przeciwdziałać zastojom żółci w pęcherzyku żółciowym.
Olejek mięty pieprzowej
Olejek mięty pieprzowej otrzymywany jest w wyniku destylacji ziela mięty z parą wodną. Dzięki zawartemu w sobie mentolowi oraz garbnikom ma działanie:
- odkażające,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwzapalne.
Dowiedziono, że substancje te mogą być skuteczne w zwalczaniu szczepów bakterii opornych na działanie antybiotyków. Inhalacje z dodatkiem olejku miętowego łagodzą kaszel i objawy przeziębienia. Z kolei nacieranie nim skroni zmniejsza ból głowy. Surowiec ten w postaci aerozolu rozpylonego na skórę lub błony śluzowe wykazuje bardzo silne działanie:
- bakteriobójcze,
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- chłodzące.
Reklama
Olejek z mięty pieprzowej - zastosowanie
Dzięki swojemu działaniu może być stosowany zarówno do picia, jak i zewnętrznie. Jakie zastosowanie ma olejek eteryczny z mięty pieprzowej?
- Olejek z mięty pieprzowej na włosy – wpływa na porost włosów, tym samym niwelując ich wypadanie. Po nałożeniu preparatu na włosy może być odczuwalne niewielkie uczucie chłodu oraz delikatne mrowienie. Przeznaczony jest do stosowania zewnętrznego, a jego cena waha się w graniach kilku złotych za 10 ml.
- Olejek z mięty pieprzowej na problemy trawienne – pomaga on w dolegliwościach związanych z zespołem jelita drażliwego. Niweluje również objawy niestrawności, ból żołądka oraz chorobę morską. Pomaga walczyć z bakteriami, które wywołują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
W przypadku dolegliwości ze strony układu oddechowego, warto stosować go w formie inhalacji lub maści do wcierania. Przede wszystkim pomaga on w odkrztuszaniu zalegającej wydzieliny.
Reklama
Jak stosować miętę pieprzową?
Mięta pieprzowa ma również szereg innych zastosowań, które warto znać i stosować. Istnieje wiele leków z miętą w składzie np. w formie syropów, które mają omagać w czasie kolki, niestrawności czy wzdęcia.
W jakiej formie dostępna jest mięta na rynku?
- Sok z mięty pieprzowej – ekstrakt z mięty pieprzowej można w prosty sposób wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy zerwać liście mięty, a następnie dokładnie je oczyścić zimną wodą. Po osuszeniu liści, należy je włożyć do szklanego słoika i zalać alkoholem. Taką mieszankę trzeba zabezpieczyć ściereczką i odstawić w zacienione, chłodne miejsce. Po ok. miesiącu alkohol odparuje, zostawiając wyłącznie ciecz z olejkami mięty. Taki wyciąg jest gotowy do spożycia,
- Herbata z mięty pieprzowej – w aptekach, supermarketach czy sklepach ze zdrową żywnością, można również zakupić herbatki z miętą w składzie. Mają one przede wszystkim właściwości trawienne, redukujące wzdęcia, niestrawność oraz bóle jelitowe.
Surowce zielarskie mięty pieprzowej często używane są w kosmetyce. Są składnikami balsamów, perfum, szamponów oraz olejków stosowanych w aromaterapii.
Reklama
Mięta pieprzowa – przeciwwskazania i skutki uboczne
Ostrzeżenia stosowania surowców zielarskich mięty pieprzowej dotyczą przede wszystkim olejku miętowego. Jeżeli zostanie podany w większych dawkach niż lecznicze może wywołać bóle brzucha i wymioty. Znaczne przekroczenie dozwolonej dawki może spowodować zachwianie równowagi, a także głęboki sen.
U alergików olejek miętowy może przyczynić się do:
- świądu,
- pokrzywki,
- miejscowego przekrwienia skóry.
Bardzo ważne jest, aby nie stosować mentolu w obszarze piersi i nosa dziecka. Nie wolno również podawać mięty i olejku miętowego razem z lekami homeopatycznymi. Olejku z mięty pieprzowej nie powinny stosować kobiety w ciąży, gdyż łatwo go przedawkować. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby starsze oraz dzieci. Olejek w nadmiernej ilości może doprowadzić nawet do skurczu oskrzeli i jelit.
Czytaj również: