Zaburzenia psychiczne mogą być zaraźliwe wśród młodzieży 😦 Dowiedz się więcej!
Zaburzenia psychiczne mogą być zaraźliwe wśród młodzieży 😦 Dowiedz się więcej!
Zaburzenia psychiczne mogą być zaraźliwe wśród młodzieży 😦 Dowiedz się więcej!

Co kryje dieta Japończyków? Dlaczego cieszą się tak dobrym zdrowiem?

Japończycy żyją najdłużej na świecie – Księga Rekordów Guinnessa nie kłamie. Obecnie najstarsza żyjąca kobieta i najstarszy żyjący mężczyzna mieszkają w Japonii. Poprzednie rekordy także należały do mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. W czym tkwi sekret ich długowieczności? Eksperci są w tej kwestii zgodni – to dieta sprawia, że Japończycy cieszą się tak dobrym zdrowiem.
dieta japończyków
Źródło: 123RF
Spis treści

Rekord długowieczności

Kane Tanaka urodziła się 2 stycznia 1903 roku. Mieszka w wiosce Kazuki w Japonii. W lipcu 2018 roku została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa jako najstarsza żyjąca kobieta na świecie. Poprzedni światowy rekord należał do Chiyo Miyako – Japonki, która zmarła w wieku 117 lat. Miyako w kwietniu 2018 zastąpiła w księdze Guinnessa swoją rodaczkę – Nabi Tajimę.

Najstarszy żyjący mężczyzna także jest Japończykiem. Masazo Nonaka urodził się 25 lipca 1905 roku i mieszka na wyspie Hokkaido. Nonaka za cztery lata ma szansę pobić kolejny rekord - najstarszego mężczyzny w historii, którego wiek został udokumentowany. Obecnie rekord ten należy do Japończyka Jiroemona Kimury, który przeżył 116 lat i 54 dni.

Obchodzenie setnych urodzin nie jest w Japonii rzadkością. Obecnie w Kraju Kwitnącej Wiśni, który liczy 127 mln osób, żyje prawie 60 tysięcy stulatków. Najwięcej na wyspie Okinawa.

Wielu z nich ma także szansę znaleźć się w Księdze Rekordów Guinnessa... Dla porównania, w 38-milionowej Polsce żyją niespełna dwa tysiące stulatków, czyli biorąc pod uwagę populację obu krajów – dziesięć razy mniej. W czym tkwi sekret długowieczności Japończyków?

Reklama

Sekret długowieczności

Naukowcy od dawna zastanawiają się, dlaczego Japończycy żyją tak długo. Ich długowieczność była przedmiotem wielu badań. Początkowo badacze kierowali swoją uwagę na geny, uważając, że to głównie one są odpowiedzialne za długość życia w Japonii. Obecnie uważa się, że sekret długowieczności tkwi nie tyle w genach, co w sposobie odżywiania się.

Dieta Japończyków nie obfituje w mięso i nabiał tak jak dieta Polaków. Kuchnia japońska oparta jest głównie na warzywach, ryżu i rybach - z tych składników powstaje m.in. sushi, czyli tradycyjne danie tej kuchni. Zamiast mięsa i nabiału w Japonii je się tofu, warzywa strączkowe, ryby oraz owoce morza. Mieszkańcy wyspy Okinawa, na której żyje najwięcej stulatków, jedzą przede wszystkim warzywa, grzyby i wodorosty. Generalnie dieta Japończyków jest niskokaloryczna, beztłuszczowa i nie zawiera cukru.

W Japonii ważne jest nie tylko to, co się je, ale także jak się je. Japończycy spożywają posiłki wolno, przez co nigdy się nie przejadają. Dają w ten sposób organizmowi czas, na wysłanie do mózgu informacji o zaspokojeniu apetytu. Ponadto w Japonii nie ma zwyczaju jedzenia deseru. Zamiast kawałka ciasta po obiedzie, pije się zieloną herbatę, która zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy. 

Reklama

Dieta Japończyków a choroby

Dieta Japończyków przekłada się na stan ich zdrowia. W Japonii jest o wiele niższa, w stosunku do Europy, zapadalność na choroby układu sercowo-naczyniowego - miażdżycę, udary i zawały. U Japończyków znacznie rzadziej występują choroby nowotworowe.

Mimo, że w Kraju Kwitnącej Wiśni nie pije się mleka oraz nie spożywa się nabiału, to zdecydowanie mniej osób niż w Europie choruje tam na osteoporozę. Kuchnia japońska jest niskokaloryczna i nie zawiera cukru, przez co problem otyłości Japończyków w ogóle nie dotyczy.

Reklama

1-MNA - tajemniczy składnik diety japońskiej

Prowadzone w ostatnich latach badania naukowe doprowadziły do odkrycia w diecie japońskiej pewnego unikalnego składnika, który w opinii naukowców może mieć wpływ na długowieczność. Tym składnikiem jest 1-MNA – substancja endogenna, będąca pochodną witaminy B3.

1-MNA powstaje w wyniku przemian metabolicznych, głównie w wątrobie. Z wiekiem zdolność organizmu do przekształcania witaminy B3 w 1-MNA spada. Substancja występuje też naturalnie w algach Wakame i liściach zielonej herbaty, czyli składnikach kuchni japońskiej.

W 2018 roku, po wielu latach badań i pozytywnej opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, wprowadzano na rynek suplement diety - Menavitin. Suplementy zawierające 1-MNA są zalecane w szczególności osobom dorosłym, które chcą wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie serca,  utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu i cukru, wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie wątroby, a także wspomóc witalność i koncentrację.


 

 

Czytaj również
Joanna Woźniak
Artykuł napisany przez
Joanna Woźniak
Dziennikarka i copywriterka, specjalizująca się w tematyce medycznej. Przez blisko pół dekady redaktor i wydawca serwisu internetowego Dziennika Łódzkiego. Współpracowała z łódzkim ośrodkiem TVP. Absolwentka Filozofii oraz Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie Łódzkim. W wolnych chwilach fotografuje kontrasty ulicy i eksperymentuje w kuchni.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Diety
Na czym polega żywienie dojelitowe? Zasady żywienia PEG w domu
Żywienie dojelitowe
Dieta redukcyjna - jadłospis. Sprawdzone posiłki na redukcję
Dieta redukcyjna
Dieta ketogeniczna - jak zacząć i co jeść? Zasady, efekty i jadłospis
Produkty diety katogenicznej
Podobne artykuły
Koszerne jedzenie
Koszerne jedzenie - co to jest żywność koszerna?
Pieczony dorsz to dobra propozycja na obiad przy diecie wątrobowej
Dieta wątrobowa. Przepisy na cały tydzień. Co można jeść?
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Dieta 1000 kcal - dla kogo jest polecana? Na jakie efekty liczyć?
Soki owococo-warzywne
Dieta płynna - przepisy i jadłospis. Co jeść?
Kobieta z płaskim brzuchem
Dieta na płaski brzuch - jak wygląda i na czym polega? Sprawdź, jak schudnąć z tej partii ciała

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jakie funkcje Twojego CGM są dla Ciebie najważniejsze?
Touchcare CGM