Nowy sklep

już ON-LINE

Aronia – właściwości lecznicze i odżywcze

Aronia słynie z dobroczynnych właściwości leczniczych i odżywczych dla organizmu. Ogromny wachlarz korzyści zdrowotnych aronii jest trudny do zmierzenia. Te małe, podobne do borówek owoce leczą nadciśnienie, chronią przed zawałem serca, miażdżycą, udarem mózgu, chorobą Alzheimera, a nawet przed zwykłym przeziębieniem, czy alergią. Przy okazji aronia odżywia cały ustrój, wzmacnia odporność i regeneruje skórę chroniąc ją przed zbyt szybkim starzeniem się.
Aronia
Źródło: 123RF

Spis treści

Aronia – skład

Aronia jest krzewem owocowym pochodzącym z Ameryki Północnej, który obecnie przeżywa prawdziwy renesans. Polska okazuje się być jednym z największych producentów tego obsianego zdrowymi owocami krzaczka.

Aronia nie jest wymagającą rośliną, tym chętniej tworzy się z niej całe plantacje oraz sadzi w ogródkach działkowych. Warto zadbać o regularną dostawę owoców aronii do organizmu gdyż aronia ma liczne właściwości lecznicze i odżywcze.

Na uwagę zasługuje bogaty skład aronii, w którym mieszczą się przede wszystkim witaminy: C, B1, B2, B6, P, PP, E i A, minerały takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, molibden, jod, bor i kobalt, a także antocyjany, fenolokwasy, garbniki i pektyny.

 

Aronia – właściwości lecznicze

Jakie posiada aronia właściwości lecznicze? Jest ich tak wiele, że trudno wymienić wszystkie korzyści zdrowotne aronii.

Aronia może być lekiem na nadciśnienie tętnicze krwi gdyż dowiedziono, że już po kilku tygodniach systematycznego przyjmowania aronii ciśnienie spada. Aronii zawdzięcza się również ochronę przed innymi groźnymi chorobami układu krwionośnego, takimi jak zawał serca i miażdżyca.

Poza tym ten ciemny owoc przyczynia się do spadku wchłaniania glukozy przez ustrój, dlatego powinien na stałe zagościć w kuchni diabetyków.

Inne właściwości zdrowotne aronii to obrona przed nowotworzeniem. Dzięki aronii komórki rakowe nie budują się tak łatwo, a w czasie leczenia raka aronia regeneruje organizm.

Ponadto korzystnie wpływa też aronia na system trawienny (łagodząc choroby związane z trzustką i żołądkiem) i system nerwowy (przynosząc wyciszenie ale także obronę przed groźnymi schorzeniami neurologicznymi, takimi jak choroba Alzheimera, Parkinsona, demencja starcza, udar mózgu).

Poza tym poprawia aronia odporność, wspomaga ostrzejsze widzenie, a także zmniejsza podatność na stany zapalne i krwotoki.

Jakby tego było mało, aronia wspomaga leczenie grypy, przeziębienia, alergii, infekcji wirusowych i bakteryjnych oraz wspiera skuteczność kuracji odtruwających.

Sprawdź: Głóg - rodzaje, właściwości, działanie. Przeciwwskazania

Reklama

Aronia – właściwości odżywcze

Aronia ma również właściwości odżywcze. Odżywia organizm człowieka, odmładza go, co widać także gołym okiem, ponieważ działa regenerująco na skórę, włosy i paznokcie. Ważny podkreślenia jest fakt, iż owoc aronii przynosi młodość hamując procesy starzenia się skóry i wewnętrzne procesy degeneracyjne związane z wiekiem.

Nadaje się jako składnik diet odchudzających ponieważ aronia przeciwdziała otyłości regulując przemianę materii.

Aronia odżywia mózg bowiem pobudza go do pracy, poprawia pamięć i koncentrację.

Aronia wykazuje działanie odżywcze także w stosunku do przyszłych mam. Nie dość, że dodaje ciężarnym siły i witalności, to jeszcze korzystnie wpływa na rozwój maluszka, rosnącego w brzuchu mamy. Także większym dzieciom i młodzieży, będącym w okresie intensywnego wzrostu, pomaga wzmocnić układ mięśniowy i kostny.

 

 

Aronia – przetwory

 

 

 

Z uwagi na olbrzymie właściwości zdrowotne aronii warto zaopatrzyć się lub samodzielnie przygotować przetwory z tych dobroczynnych owoców.

 

Jednym z nich jest dżem z aronii, który można osłodzić jabłkami. Oto przepis: 1 kg umytych i obranych owoców aronii należy rozgnieść (można też je zmiksować lub zblendować), następnie umieścić w garnku, dodać 5 dag cukru (można też opcjonalnie dodać kilka goździków) i gotować na małym ogniu często mieszając. Po uzyskaniu konsystencji syropu, zdjąć garnek z kuchenki. W tym czasie należy umyć, obrać i pokroić na kawałki ½ kg kwaśnych jabłek, włożyć je do innego garnuszka, zalać łyżką wody (można dodać kilka szczypt cynamonu) i dusić aż do momentu kiedy owoce zupełnie się rozgotują. Ponownie trzeba zagotować garnek z aronią i dodać do niego uduszone jabłka, razem gotować przez chwilę i od razu przelewać do wyparzonych/wygotowanych słoiczków.

 

Innym cennym przetworem jest sok z aronii, o którym na portalu jest osobny artykuł (do którego odsyłamy). Z aronii można też przyrządzać konfitury, nalewki oraz sosy do mięs i deserów.

 

Reklama

Aronia – przeciwwskazania

 

Przeciwwskazaniami do stosowania aronii są m.in.:

 

  • niskie ciśnienie tętnicze krwi,
  • nadkwasota żołądka,
  • wrzody żołądka,
  • stany zapalne żołądka i dwunastnicy,
  • zakrzepowe zapalenie żył,
  • żylaki,
  • zaparcia.

 

Czytaj również: Czarna porzeczka – właściwości, witaminy, kalorie

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 39)