Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗

Aronia - na co pomaga? Właściwości lecznicze i odżywcze

Aronia słynie z dobroczynnych właściwości leczniczych i odżywczych dla organizmu. Ogromny wachlarz korzyści zdrowotnych aronii jest trudny do zmierzenia. Te małe, podobne do borówek owoce leczą nadciśnienie, chronią przed zawałem serca, miażdżycą, udarem mózgu, chorobą Alzheimera, a nawet przed zwykłym przeziębieniem, czy alergią. Przy okazji aronia odżywia cały ustrój, wzmacnia odporność i regeneruje skórę chroniąc ją przed zbyt szybkim starzeniem się.
Owoc aronii
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Aronia posiada skład bogaty w witaminy i mikroelementy, dlatego jest rośliną o licznych właściwościach odżywczych i leczniczych.
  • Jedną z najważniejszych właściwości zdrowotnych aronii jest ochrona układu krwionośnego. Ponadto aronia przyczynia się do spadku wchłaniania glukozy, chroni przed nowotworami, wzmacnia odporność oraz wspomaga system trawienny i układ nerwowy.
  • Spożywanie aronii znacząco poprawia również wygląd zewnętrzny, ponieważ owoc ten hamuje procesy starzenia, działa regenerująco na skórę, włosy i paznokcie oraz przeciwdziała otyłości.
  • Pomimo licznych właściwości odżywczych i leczniczych aronii, istnieje również wiele przeciwwskazań do jej spożywania, np.: nadkwasota żołądka, wrzody żołądka, niskie ciśnienie tętnicze krwi, zaparcia, żylaki itd.
SPRAWDŹ TEŻ: Dlaczego Twoja skóra uwielbia aronię?
Spis treści

Skład aronii

Aronia jest krzewem owocowym pochodzącym z Ameryki Północnej, który obecnie przeżywa prawdziwy renesans. Polska okazuje się być jednym z największych producentów tego obsianego zdrowymi owocami krzaczka.

Aronia nie jest wymagającą rośliną, tym chętniej tworzy się z niej całe plantacje oraz sadzi w ogródkach działkowych. Warto zadbać o regularną dostawę owoców aronii do organizmu, gdyż aronia ma liczne właściwości lecznicze i odżywcze.

Na uwagę zasługuje bogaty skład aronii, w którym mieszczą się przede wszystkim witaminy: C, B1, B2, B6, P, PP, E i A, minerały takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, molibden, jod, bor i kobalt, a także antocyjany, fenolokwasy, garbniki i pektyny.

Reklama

Właściwości lecznicze aronii

Jakie posiada aronia właściwości lecznicze? Jest ich tak wiele, że trudno wymienić wszystkie korzyści zdrowotne aronii.

Aronia może być lekiem na nadciśnienie tętnicze krwi, gdyż dowiedziono, że już po kilku tygodniach systematycznego przyjmowania aronii ciśnienie spada. Aronii zawdzięcza się również ochronę przed innymi groźnymi chorobami układu krwionośnego, takimi jak zawał serca i miażdżyca.

Poza tym ten ciemny owoc przyczynia się do spadku wchłaniania glukozy przez ustrój, dlatego powinien na stałe zagościć w kuchni diabetyków.

Inne właściwości zdrowotne aronii to obrona przed nowotworzeniem. Dzięki aronii komórki rakowe nie budują się tak łatwo, a w czasie leczenia raka aronia regeneruje organizm.

Ponadto korzystnie wpływa też aronia na system trawienny (łagodząc choroby związane z trzustką i żołądkiem) i system nerwowy (przynosząc wyciszenie ale także obronę przed groźnymi schorzeniami neurologicznymi, takimi jak choroba Alzheimera, Parkinsona, demencja starcza, udar mózgu).

Poza tym poprawia aronia odporność, wspomaga ostrzejsze widzenie, a także zmniejsza podatność na stany zapalne i krwotoki.

Jakby tego było mało, aronia wspomaga leczenie grypy, przeziębienia, alergii, infekcji wirusowych i bakteryjnych oraz wspiera skuteczność kuracji odtruwających.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Właściwości odżywcze aronii

Aronia ma również właściwości odżywcze. Odżywia organizm człowieka, odmładza go, co widać także gołym okiem, ponieważ działa regenerująco na skórę, włosy i paznokcie. Ważny podkreślenia jest fakt, iż owoc aronii przynosi młodość hamując procesy starzenia się skóry i wewnętrzne procesy degeneracyjne związane z wiekiem.

Nadaje się jako składnik diet odchudzających ponieważ aronia przeciwdziała otyłości regulując przemianę materii.

Aronia odżywia mózg bowiem pobudza go do pracy, poprawia pamięć i koncentrację.

Aronia wykazuje działanie odżywcze także w stosunku do przyszłych mam. Nie dość, że dodaje ciężarnym siły i witalności, to jeszcze korzystnie wpływa na rozwój maluszka, rosnącego w brzuchu mamy. Także większym dzieciom i młodzieży, będącym w okresie intensywnego wzrostu, pomaga wzmocnić układ mięśniowy i kostny.

Reklama

Przetwory z aronii

Z uwagi na olbrzymie właściwości zdrowotne aronii warto zaopatrzyć się lub samodzielnie przygotować przetwory z tych dobroczynnych owoców.

Jednym z nich jest dżem z aronii, który można osłodzić jabłkami.

Oto przepis: 1 kg umytych i obranych owoców aronii należy rozgnieść (można też je zmiksować lub zblendować), następnie umieścić w garnku, dodać 5 dag cukru (można też opcjonalnie dodać kilka goździków) i gotować na małym ogniu często mieszając. Po uzyskaniu konsystencji syropu, zdjąć garnek z kuchenki.

W tym czasie należy umyć, obrać i pokroić na kawałki ½ kg kwaśnych jabłek, włożyć je do innego garnuszka, zalać łyżką wody (można dodać kilka szczypt cynamonu) i dusić aż do momentu kiedy owoce zupełnie się rozgotują. Ponownie trzeba zagotować garnek z aronią i dodać do niego uduszone jabłka, razem gotować przez chwilę i od razu przelewać do wyparzonych/wygotowanych słoiczków.

Innym cennym przetworem jest sok z aronii, o którym na portalu jest osobny artykuł (do którego odsyłamy). Z aronii można też przyrządzać konfitury, nalewki oraz sosy do mięs i deserów.

Reklama

Przeciwwskazania do stosowania aronii

Przeciwwskazaniami do stosowania aronii są m.in.:

  • niskie ciśnienie tętnicze krwi,
  • nadkwasota żołądka,
  • wrzody żołądka,
  • stany zapalne żołądka i dwunastnicy,
  • zakrzepowe zapalenie żył,
  • żylaki,
  • zaparcia.

Czytaj również

Bibliografia

  • Sikora J., Markowicz M., Mikiciuk-Olasik E.: Rola i właściwości lecznicze aronii czarnoowocowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Bromat. Chem. Toksykol., 2009, XLII
  • Saluk-Juszczak J.: Antocyjany jako składnik żywności funkcjonalnej stosowanej w profilaktyce chorób układu krążenia. Post. Hig. Med. Dośw., 2010
  • Niedworok J., Brzozowski F.: Badania nad biologicznymi i fitoterapeutycznymi właściwościami antocyjanin aronii czarnoowocowej E. Post. Fitot., 2001, 5
  • Antosiewicz I.: Żywność o określonych funkcjach prozdrowotnych – żywność funkcjonalna na tle doświadczeń japońskich. Żywność, Żywienie a Zdrowie, 1997, 4, 3
  • Olędzka R.: Nutraceutyki, żywność funkcjonalna – rola i bezpieczeństwo stosowania. Bromatol. Chemia Toksykol., 2007, 1
Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Kiwano - właściwości, wartości odżywcze i wygląd. Jak jeść i jak smakuje?
Pomarańczowy owoc z kolcami
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Podobne artykuły
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Syrop z dzikiego bzu
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?

Reklama


Jak odżywić skórę od wewnątrz?
Dowiedz się!