Dieta kefirowa (oczyszczająco-odchudzająca) - efekty, zasady i jadłospis


 
Starszy niż rok
Jak sama nazwa wskazuje, w diecie kefirowej pierwsze skrzypce gra kefir. Pity przez 5 dni jako główny element codziennego menu, pomaga nie tylko zrzucić kilka kilogramów, ale też oczyścić organizm z toksyn. Poznaj zasady i efekty diety kefirowej.

Kefir to samo zdrowie! Jest niskokaloryczny, zawiera sporo białka (a mało węglowodanów!), a dodatkowo witaminy i składniki mineralne:  wapń i fosfor oraz witaminę B12 i witaminę B2, znaną jako ryboflawina. Regularnie picie kefiru korzystnie wpływa na cerę, stan skóry i paznokci.

Kefir jest też bogatym źródłem probiotyków, przez co ma działanie antybakteryjne i wspomaga układ trawienny, regulując florę jelitową. Dlatego właśnie mówi się, że dieta kefirowa ma nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także oczyścić organizm!

Kefir korzystnie wpływa na metabolizm i perystaltykę jelit, więc jest idealnym produktem dla osób zmagających się z zaparciami.

Zasady diety kefirowej

Jest to tzw. monodieta, bazująca na kefirze. Jest bezpieczna, o ile stosujemy się do pewnych zasad. Jakich?

  • Dieta kefirowa trwa maksymalnie 5 dni.
  • Wydłużenie jej może spowodować braki substancji odżywczych w organizmie i jego ogólne wyczerpanie.
  • Nawet w tak krótkim czasie osoby będące na diecie kefirowej niekiedy narzekają na bóle głowy, nudności, skurcze mięśni i brak sił – nic dziwnego: menu praktycznie pozbawione węglowodanów nie dostarcza też odpowiedniej ilości energii do codziennego funkcjonowania.
  • Właśnie z tego powodu, że jest mocno wyczerpująca, nie należy stosować jej częściej niż raz na dwa miesiące. Przez pięć dni możemy zrzucić ok. 3 kilogramów, co więcej – prawidłowe wychodzenie z tej diety sprawia, że nie pojawi się efekt jojo.
  • Diety kefirowej nie powinny stosować osoby cierpiące na nadciśnienie, cukrzycę i pozostałe choroby przewlekłe. Nie jest polecana także osobom o osłabionej odporności.

Kiedy stosować dietę kefirową?

Dobrze jest wybrać moment, w którym będziemy mogli nieco zwolnić obroty, nie stresować się pracą i móc dużo odpoczywać. Lato jest odpowiednim czasem na dietę kefirową, bo gdy za oknem panuje przyjemne ciepło, organizm wręcz doprasza się o porcję schłodzonego nabiału.

Przy tak restrykcyjnej diecie, tak jak i przy innych monodietach, niewskazany jest dodatkowy wysiłek fizyczny – monodiet nie łączymy z treningiem fitness. 

Jak bezpiecznie przeprowadzić dietę kefirową?

Ponieważ dieta kefirowa trwa tylko 5 dni, jej plan jest dość prosty. By nie doprowadzić do szoku organizmu, a także do efektu jo-jo, należy wprowadzać i wyprowadzać ją stopniowo. 

Harmonogram wygląda tak:

Dzień 1 – jemy tylko chudy twaróg

Dzień 2 i 3 – nie jemy nic, pijemy kefir do syta.

Dzień 4 – nadal pijemy kefir, do menu włączamy warzywa.

Dzień 5 – do jadłospisu dochodzi chude, gotowane mięso

Można też zastosować dietę mniej restrykcyjną, w której nadal podstawą jadłospisu jest kefir, ale jest on dodatkiem lub głównym składnikiem dań złożonych też z innych produktów. Przy tym wariancie, możemy spróbować następujących dań:

Smoothie mango

1 mango lub szklanka puree

250 g kefiru

Garść płatków owsianych

Wszystkie składniki blendujemy. Odstawiamy na chwilę, by drobinki płatków owsianych napęczniały. Jemy na śniadanie.

Ogórkowe gazpacho

250 g ogórków zielonych

1 ząbek czosnku

500 g kefiru

3 łyżki drobno posiekanego koperku

Ogórki ścieramy na tarce, dodajemy czosnek. Nie odlewamy wody, dodajemy kefir i koperek. Chłodzimy przed podaniem.

Kurczak z kefirem

1 pojedyncza pierś z kurczaka

Mały kubek kefiru

1 ząbek czosnku

Pół łyżeczki oregano

Pół łyżeczki soku z cytryny

Kurczaka gotujemy w wodzie lub na parze. Kefir łączymy z przyprawami i sokiem z cytryny. Polewamy gotowego kurczaka. Podajemy od razu. Jeśli nie chcesz, by kefir nieestetycznie się zwarzył na gorącym mięsie, możesz łączyć kurczaka z sosem tuż przed zjedzeniem, maczając go w naczyniu z sosem. 

Czytaj też: