Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗

Kefir wodny: właściwości. Gdzie kupić kryształki japońskie?

Kefir wodny, wytwarzany z kryształków japońskich, zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych. Uchodzi więc za produkt prozdrowotny, w szczególności dla osób cierpiących na problemy żołądkowo-jelitowe oraz lekkie niedobory odporności.
Kryształki kefiru wodnego
źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Co to jest kefir wodny?

Kefir wodny jest sfermentowanym napojem, wytwarzanym na bazie wody i cukru z tak zwanych kryształków japońskich (zwanych też algami), w składzie których znajdują się żywe kultury drożdży oraz przyjaznych człowiekowi bakterii probiotycznych. W jego smaku wyczuwalna jest nuta kwaśna, ale też delikatnie słodka. Przypomina tradycyjny kefir, nie zawiera jednak mleka i charakterystycznych dla niego białek, na których nietolerancję cierpi wiele osób. Uchodzi za smaczną, niskocukrową i przede wszystkim zdrową alternatywę dla napojów gazowanych. Ze względu na swoje właściwości wzbudza szczególne zainteresowanie osób zmagających się z takimi problemami, jak:

  • Nadwaga i otyłość;
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe;
  • alergie i nietolerancje pokarmowe;
  • niedobory odporności;
  • zubożenie flory jelitowej na skutek antybiotykoterapii.

Reklama

Właściwości kryształków japońskich

Kryształki japońskie, z których wytwarza się kefir wodny, w rzeczywistości nie wywodzą się z Kraju Kwitnącej Wiśni, lecz z Meksyku, gdzie w warunkach naturalnych występują w niektórych gatunkach kaktusów. Z łatwością jednak można je hodować także w warunkach domowych i laboratoryjnych, dlatego współcześnie wytwarzane są i stosowane na całym świecie. Myląca jest także używana alternatywnie nazwa algi japońskie, kryształki algami bowiem nie są. Jeśli chodzi o właściwości biochemiczne, kefir w swoim składzie zawiera polisacharydy, znaczne ilości witamin z grupy B, a także drożdże i bakterie kwasu mlekowego oraz octowego. Wśród wyodrębnionych szczepów wymienić można między innymi:

  • Lactobacillus casei / paracasei,
  • Lactobacillus harbinensis, 
  • Lactobacillus hilgardii, 
  • Bifidobacterium psychraerophilum / crudilactis, 
  • Saccharomyces Cerevisiae
  • Dekkera bruxellensis

Pałeczki kwasu mlekowego Lactobacillus oraz Bifidobacterium mają potwierdzoną wartość probiotyczną, uznawane są więc za korzystne dla zdrowia człowieka (m.in. w definicji WHO).

Reklama

Jak działają kryształy japońskie?

Probiotyki, które zawierają w swoim składzie kryształy japońskie i wytwarzany z nich kefir, pomagają uzupełnić florę bakteryjną jelit zubożałą lub zaburzoną na skutek procesów chorobowych, oddziaływania leków, a także długotrwałej ekspozycji na stres. Efektem tego jest poprawa funkcjonowania systemu trawiennego, ale przede wszystkim zwiększenie odporności. Należy bowiem pamiętać, że jelita są największym w organizmie człowieka narządem wchodzącym w skład systemu immunologicznego, w czym wydatny udział mają bytujące w nich bakterie, zwłaszcza pałeczki kwasu mlekowego. Drobnoustroje te wpływają na odporność poprzez:

  • mechanizm naturalnej konkurencji międzygatunkowej. Rywalizując o miejsce do bytowania oraz składniki odżywcze, eliminują znaczny odsetek bakterii chorobotwórczych;
  • wydzielanie bakteriocyn, czyli toksyn, które w bezpośredni sposób niszczą inne, często groźne dla człowieka mikroorganizmy;
  • wzmocnienie naturalnej bariery jelitowej, stanowiącą pierwszą fizyczną linię obrony organizmu przed zakażeniami;
  • stymulowanie syntezy komórek układu odpornościowego, przeciwciał oraz cytokin prozapalnych.

Reklama

Skutki uboczne kryształków japońskich

Kefir wodny cieszy się coraz większym powodzeniem wśród zwolenników zdrowego odżywiania i naturalnych metod leczenia oraz profilaktyki. Nie można jednak zapominać, że efekty działania tego typu napojów, w tym niepożądane skutki uboczne kryształków japońskich nie zostały jak dotąd w sposób rzetelny i dokładny zbadane. 

Nieliczne opracowania naukowe na ten temat nie są rozbudowane, a zawarte w nich konkluzje często sprowadzają się do postulowania konieczności dalszych, pogłębionych badań.

Często spotkać się można z opinią, że kefir wodny jest napojem całkowicie bezpiecznym, którego jedynym ewentualnym skutkiem ubocznym może być lekka biegunka. Przeciwnicy i sceptycy podkreślają jednak, że zwłaszcza w odniesieniu do mikstur przygotowywanych samodzielnie w domu, nie można wykluczyć zanieczyszczenia bakteriami chorobotwórczymi. Implikuje to podwyższone ryzyko różnego typu zakażeń. Z tym wiążą się liczne przeciwwskazania. Kefir wodny nie powinien być spożywany w przypadku osób, u których niedobory odporności są bardzo duże (np. w wyniku długotrwałych chorób i zaburzeń układu immunologicznego czy chemioterapii). Nie zaleca się też jego picia przez małe dzieci oraz osoby w podeszłym wieku. Choć uchodzi za niskosłodzony, przeciwwskazaniem może również być cukrzyca. 

Reklama

Gdzie kupić kefir wodny?

Gdzie kupić kefir wodny? Gotowych produktów nabyć nie można, dostępne są natomiast w sklepach ze zdrową żywnością opakowania zawierające kryształki japońskie, z których kefir samodzielnie wytwarza się w domu (w cenie około 10-15 zł za 10 gram).

Jaki jest przepis? Przygotowanie napoju jest proste. Porcję alg (10-20 g) należy wypłukać, a następnie umieścić w słoiku i zalać wodą (1 litr). Do tego dodaje się kilka łyżeczek cukru (lub miodu, jeśli ktoś chce przyrządzić kefir wodny bez cukru) i ewentualnie wybrane suszone owoce dla smaku. 

Po zakręceniu słoika, naczynie należy odstawić na 48 godzin. Zimą może stać w pobliżu grzejnika, latem na nasłonecznionym parapecie. Po upływie dwóch dni ciecz wystarczy przelać do innego naczynia, aby była gotowa do picia. 

Uwaga: preparując kefir wodny należy szczególną uwagę przywiązywać do warunków sanitarnych (aby uniknąć zabrudzenia i nadkażenia produktu bakteriami chorobotwórczymi). Ważne jest też, by do mieszania nie używać łyżek metalowych, lecz drewniane. 

Czytaj też:

Czytaj również

Bibliografia

  • David Laureys, Luc De Vuyst, Water kefir as a promising low-sugar probiotic fermented beverage, Archives of Public Health 2014, 72
  • Anna Gulitza, Jasmin Stadiea, Mareike Wenningb, Matthias A. Ehrmanna, Rudi F. Vogel, The microbial diversity of water kefir, International Journal of Food Microbiology 151 (2011)
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Napoje
Srebro koloidalne do picia: dawkowanie i właściwości. Jakie?
Srebro koloidalne do picia na ból gardła
Grzaniec - jak go zrobić? Rodzaje, właściwości i przepis
Grzaniec alkoholowy
Jakie właściwości ma woda brzozowa? Poznaj działanie i zastosowanie
Woda z brzozy
Podobne artykuły
Wypicie piwa a jazda samochodem
Ile trzyma jedno piwo i jak dużo można wypić przed prowadzeniem auta?
Zastosowanie imbiru w leczeniu
Syrop z imbiru, miodu i cytryny, czyli domowy sposób na przeziębienie i kaszel
Filiżanka mleka z kurkumą
Złote mleko - przepis z kurkumą. Jak zrobić i na co pomaga?
Parzenie melisy
Melisa - właściwości i działanie. Jak parzyć i ile razy dziennie pić?
Herbata z rośliny hibiskus
Herbata z hibiskusa: właściwości i przeciwwskazania. Kto powinien ją pić?

Reklama


Niesamowite ptaki, których śpiew słychać wiosną!
Sprawdź!