Dla Ciebie, na zdrowie!

Owoc granatu - jak jeść?

Owoc granatu można jeść dwojako: dodając do dań surowe nasiona lub pijąc życiodajny sok. Obie formy są wskazane, gdyż granat to bardzo zdrowy owoc i warto włączyć go do codziennej diety. Wbrew pozorom wcale nie tak trudno obrać go z twardej skórki. Po granaty warto sięgać szczególnie zimą, gdy w Polsce brakuje świeżych, sezonowych owoców.
Owoc granatu
Źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Jak jeść owoc granatu?

Nasiona granatu mogą być zdrową przekąską „do pochrupania” przed telewizorem – w przeciwieństwie do chipsów, można bez wyrzutów sumienia zjeść całą miskę przy ulubionym serialu.

Można też dodać je do dań wytrawnych, np. sosów mięsnych, ale też dań na zimno – nasiona granatu nie tylko fantastycznie ubarwią  sałatę z dodatkami, ale także podniosą jej walory smakowe. 

Granat świetnie komponuje się m.in. z:

  • łososiem, 
  • pieczonymi burakami, 
  • czerwoną cebulą, 
  • pieczoną kaczką. 

Rubinowe ziarenka są też piękną ozdobą deserów. Świetnie wyglądają na kremowych tartach oraz jako posypka na babeczkach. 

Reklama

Sok z granatu – właściwości lecznicze

Warto sięgać także po sok z nasion granatu. Poprawia krążenie krwi i dotlenia mięśnie, więc coraz chętniej piją go bywalcy siłowni i biegacze. 

Zresztą mężczyźni powinni zerknąć na niego przyjaznym okiem, gdyż – według wierzeń starożytnych Rzymian – owoc ten zapewnia wysokie libido.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Właściwości owocu granatu

Ten, rosnący w cieplejszych strefach klimatycznych smakołyk, znakomicie uzupełni niedobory substancji korzystnie wpływających na organizm. 

Nasiona granatu są skarbnicą witamin A, B, C i E oraz składników mineralnych: 

  • magnezu, 
  • potasu, 
  • fosforu, 
  • jodu. 

Dodatkowo ma mnóstwo antyoksydantów,czyli substancji pomagających zwalczać tzw. stres oksydacyjny i namnażające się przez niego groźne wolne rodniki.  Granat powinien być włączony do diety zwłaszcza osób palących papierosy, mających stresującą pracę, mało przebywających na świeżym powietrzu, niedbających o zbilansowane posiłki – właśnie im najbardziej zagraża stres oksydacyjny. 

Antyoksydanty korzystnie działają też na cerę - zatrzymują procesy starzenia, sprawiają, że staje się bardziej elastyczna i nawilżona.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Grejpfrut a leki - jakie leki wchodzą w interakcję z grejpfrutem?
Owoc grejpftur oraz tabletki
Przeczytaj artykuł
Mango - właściwości, witamy, kalorie. Jak je jeść?
Owoc mango
Przeczytaj artykuł
Kiedy awokado jest dojrzałe?
Dojrzałe awokado
Podobne artykuły
Kiwi
Owoc kiwi - właściwości, witaminy. Ile ma kalorii?
Pokrojony arbuz
Arbuz - właściwości i wartości odżywcze
Owoce figi
Figa - właściwości i wartości odżywcze. Jak ją obrać i jeść?
Owoc pigwy, z którego można zrobić sok
Sok z pigwy - właściwości i przeciwwskazania. Jak zrobić?
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Jak mobilizować bliznę? 🩹
Sprawdź!