Sok z granatu - właściwości, dawkowanie


 
Owoc granatu, mimo iż dalej swoją popularnością przegrywa z bananami czy jabłkami, posiada bardzo soczyste nasiona pełne witaminy A, B, C i E oraz magnezu, potasu, fosforu czy jodu. Sok z owocu granatu znany jest ze swoich przeciwnowotworowych i odmładzających właściwości. Owoc granatu pełen jest pelifenoli, czyli przeciwutleniaczy hamujących powstawanie wolnych rodników, których nadmiar powoduje starzenie się organizmu, miażdżycę czy raka. Zobacz, jakie właściwości posiada sok z granatu, jak zrobić sok z granatu w domu i jak go dawkować.

Sok z granatu - właściwości

Sok z granatu posiada najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców. Regularne picie soku z granatu wzmacnia układ odpornościowy, poprawia i odmładza cerę oraz pomaga w redukcji wagi. Oprócz tego do właściwości soku z granatu zaliczyć można także:

  • łagodzenie objawów choroby wieńcowej,
  • regulację ciśnienia krwi,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • wspomaganie leczenie ran,
  • łagodzenie biegunek,
  • leczenie stanów zapalnych jamy ustnej,
  • niwelowanie zaburzenia erekcji,
  • poprawienie samopoczucia,
  • ochronne działanie na płód kobiety w ciąży,
  • obniżenie poziomu kortyzolu (poziom stresu),
  • regulowanie poziomu hormonów,
  • łagodzenie skutków menopauzy i napięcia przedmiesiączkowego,
  • hamowanie procesów starzenia się organizmu,
  • hamowanie powstawania komórek rakowych w płucach, jelitach, piersi czy skóry.

Granat uważany jest również za męski owoc, który stymuluje pracę i rozrost mięśni osób ćwiczących, dlatego zalecany jest szczególnie atletom. Z kolei w Turcji sok z granatu znany jest jako naturalna viagra. Tamtejsi mieszkańcy uważają, że codzienne picie soku z granatu podnosi libido mężczyzny i pomaga w osiągnięciu erekcji.

Bogaty w azotany sok poprawia krążenie krwi i dotlenia mięśnie, co skutkuje większą siłą i odczuwalnym mniejszym zmęczeniem podczas treningów. Badania przeprowadzone na biegaczach udowadniają, że picie soku z granatu pomaga biegać dłużej i intensywniej. Inne badania z kolei pokazują, że picie 200 ml dziennie soku z granatu znacząco poprawia pamięć.

Zobacz: Dzika róża - właściwości, owoce, sok. Dzika róża w ciąży

Sok z granatu - dawkowanie

Szklanka soku z granatu zawiera niemal połowę całodziennego zapotrzebowania na witaminę C. Zawiera również kilkukrotnie większe stężenia przeciwutleniaczy niż żurawina czy zielona herbata. Liczne antyoksydanty zawarte w tym soku skutecznie odmładzają organizm i chronią komórki przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Sok z granatu najlepiej pić rano lub pół godziny przed posiłkiem. Zalecaną dzienną dawką jest od 2 do 4 łyżek soku. Przed zastosowaniem dłuższej i mocniejszej w dawce kuracji sokiem z granatu, mimo wszystko warto skonsultować z lekarzem.

Sok z granatu - jak zrobić?

Najlepsze owoce granatu to takie, które są ciężkie, mają gładką i lśniącą skórkę.W Polsce najwięcej granatów sprowadzanych jest z Turcji czy Hiszpanii i w sklepach spotkamy je w okresie jesiennym. Sok z owoców granatu nie tylko poprawi nasze zdrowie i wygląd, ale również idealnie ugasi pragnienie i orzeźwi. Przygotowanie soku samodzielnie w domu jest bardzo proste. Jedyną najtrudniejszą i najżmudniejszą rzeczą może być oddzielenie nasion granatu od skórki i błonek. W tym pomoże szeroka miska z wodą. Nasiona opadną na dno a na powierzchnię wody wypłyną pozostałe błonki. Tak oddzielone nasiona należy zblendować a następnie przecedzić przez sitko.

Tak powstały sok zaleca się pić rozcieńczony wodą lub z dodatkiem innych soków. Latem idealnym rozwiązaniem okaże się wlanie soku z granatu do foremek do lodu. Takie zamrożone kostki soku z granatu zalane wodą z cytryną będą idealnym napojem orzeźwiającym.

Sok z granatu - przeciwwskazania

Do przeciwwskazań picia soku z granatu zalicza się wrzody żołądka i dwunastnicy, nadkwaśność żołądka lub zapalenie trzustki. Nie zaleca się również picia skoncentrowanego soku z granatu przez kobiety w ciąży lub matki karmiące piersią. Po sok nie powinny sięgać również osoby cierpiące na hemoroidy i przewlekłe zaparcia.

Sok z granatu ze względu na dużą zawartość kwasów może podrażniać błonę śluzową żołądka oraz działać niekorzystnie na szkliwo, dlatego należy pamiętać, by sok zawsze pić rozcieńczony. Osoby, które cierpią na zawroty głowy również powinny zrezygnować z picia soku z granatu.

Czytaj też: Len mielony - właściwości, odchudzanie, na co pomaga?

Sok z granatu - jak pić?

Sok z granatu zaleca się pić rozcieńczony z wodą, gdyż bogaty jest w kwasy mogące podrażniać żołądek i niszczyć szkliwo. Innym sposobem na spożywanie soku z granatu jest dodawanie go do wcześniej sporządzonych koktajli lub polewanie nim kisielu czy budyniu. Sok z granatu można również dodawać do kompotów. Dzięki temu nadamy mu bardziej cierpkiego i orzeźwiającego smaku.

Jeśli boisz się, że wyciśnięty sok z granatu (czy to przez wyciskarkę, czy przez blender) szybko się popsuje, możesz go zapasteryzować lub zamrozić. Zamrożony sok z granatu można przechowywać w zamrażarce przez pół roku. By kostki zamrożonego napoju nie wchłonęły zapachu zamrażarki, warto foremki schować do specjalnych woreczków foliowych przeznaczonych do mrożenia żywności. Dzięki temu będziemy długo mogli cieszyć się świeżym sokiem z granatu o niezwykłych właściwościach zdrowotnych.