Mięso białe i czerwone. Które z nich jest zdrowsze?

Starszy niż rok
Mięso dostarcza niezbędnych wartości odżywczych w postaci białka i żelaza. Bogate jest jednak w tłuszcz, którego nadmiar prowadzi do poważnych chorób układu krwionośnego. Które mięso jest zdrowsze - białe czy czerwone?

Rodzaje mięs

Mięso dzieli się na białe oraz czerwone. W podziale tym zasadniczą rolę odgrywa jednak nie kolor, ale zawartość tłuszczu w mięsie. Mięso białe jest znacznie mniej tłuste niż mięso czerwone, dzięki czemu jest znacznie zdrowsze. Mięso czerwone zawiera natomiast więcej białka oraz żelaza. Stąd pytanie – jedzenie którego z mięs jest korzystniejsze dla zdrowia?

Mięsa białe

Do mięs białych, a zatem tych z mniejszą zawartością tłuszczu, zalicza się mięso kurczaka, indyka, królika oraz cielęcinę. Białe mięso dostarcza organizmowi niezbędnej porcji białka, nie stanowiąc zagrożenia dla osób z problemami układu krążenia – zawiera mniej cholesterolu, jest więc znacznie zdrowsze.

Mięsa czerwone

Do mięs czerwonych zalicza się te mięsa, które zawierają znacznie więcej tłuszczu. Danie przyrządzone z mięsa czerwonego jest bardziej kaloryczne. Do mięs czerwonych zalicza się wieprzowinę, wołowinę, baraninę, dziczyznę, koninę, kaczki oraz gęsi. Mięso czerwone, z racji dużej zawartości tłuszczu, jest jednak pożywniejsze niż białe i dostarcza organizmowi więcej żelaza.

Białe czy czerwone – które lepsze?

Pod względem kaloryczności zdrowsze jest mięso białe. Można je jeść nawet kilka razy w tygodniu, dostarczając organizmowi odpowiednią ilość białka. Zarazem jest ono mniej pożywne, a zatem nie syci tak, jak mięso czerwone. Z drugiej strony zawiera mniej żelaza niż czerwone mięsa.

Czytaj też: Czy dieta wegetariańska może być niebezpieczna dla zdrowia?

Białe mięso dla chorujących na serce

Białe mięso powinny wybierać dzieci, osoby otyłe oraz te, które mają problemy z sercem. W takim przypadku nie należy sięgać po mięso czerwone, które z powodu wysokiej zawartości tłuszczu podwyższa cholesterol, pogłębiając problemy miażdżycowe.

Czerwone mięso dla anemików

Po mięso czerwone należy zatem sięgać dość rzadko, do kilku razy w ciągu miesiąca. Nie można jednak z niego zupełnie rezygnować. Mięso czerwone zawdzięcza swój kolor strukturze, która jest bardziej zwarta, niż w mięsie białym. Zawiera więcej żelaza oraz białka, dzięki czemu jest pożywniejsze.

Co jeść zamiast mięsa?

Oczywiście wartościowe białko oraz żelazo można znaleźć również w innych produktach, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Zamiast mięsa ssaków lub ptaków można wybrać ryby morskie – ich białe mięso jest najmniej tłuste spośród produktów zwierzęcych, bogate na dodatek w wartościowe kwasy omega-3.

Bogate w białko są również warzywa, które są dobrą alternatywą dla mięs. Warto sięgać po rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola, ryż, soja oraz soczewica, które mają sporo białka, ale także warzywa – dynię, ziemniaki, brokuły. Dostarczają przy tym wielu innych wartościowych składników, takich jak magnez, wapń czy potas.

Czytaj też: Mięso probiotyczne. Będzie zdrowe jak jogurt?

Najczęściej czytane
  1. Srebro na zdrowie
  2. Cukier brzozowy, czyli cała prawda o ksylitolu
  3. Grilluj na zdrowie! 5 przepisów na zdrowego grilla
  4. 10 powodów, dla których warto polubić awokado
  5. Dieta przed kolonoskopią – co jeść przed badaniem?
Powiązane artykuły
  1. Grilluj na zdrowie! 5 przepisów na zdrowego grilla
  2. Wzmocnij się na wiosnę!
  3. 10 powodów, dla których warto pić wodę z cytryną
  4. 10 powodów, dla których warto polubić awokado
  5. 10 rad dla łakomczuchów
Oglądaj w MedMeTV
  1. Alergia: czy powiększony migdałek może być wynikiem alergii?
  2. Ćwiczenia terapeutyczne przy zawrotach głowy