Ułatwienia dla pacjentów z terenów powodziowych. 👉 Jak z nich skorzystać? Sprawdź❗
Ułatwienia dla pacjentów z terenów powodziowych. 👉 Jak z nich skorzystać? Sprawdź❗
Ułatwienia dla pacjentów z terenów powodziowych. 👉 Jak z nich skorzystać? Sprawdź❗

Czerwone mięso czy białe mięso - które jest lepsze dla zdrowia?

Mięso dostarcza niezbędnych wartości odżywczych w postaci białka i żelaza. Bogate jest jednak w tłuszcz, którego nadmiar prowadzi do poważnych chorób układu krwionośnego. Sprawdź, które mięso jest zdrowsze - białe czy czerwone?
Czerwone mięso
Źródło: 123RF
Spis treści

Rodzaje mięsa

Mięso dzieli się na białe oraz czerwone. W podziale tym zasadniczą rolę odgrywa jednak nie kolor, ale zawartość tłuszczu w mięsie. Mięso białe jest znacznie mniej tłuste niż mięso czerwone, dzięki czemu jest znacznie zdrowsze. Mięso czerwone zawiera natomiast więcej białka oraz żelaza. Stąd pytanie – jedzenie którego z mięs jest korzystniejsze dla zdrowia?

Reklama

Mięso białe - rodzaje i przykłady

Do mięs białych, a zatem tych z mniejszą zawartością tłuszczu, zalicza się:

  • mięso kurczaka,
  • indyka,
  • królika,
  • cielęcinę.

Białe mięso dostarcza organizmowi niezbędnej porcji białka, nie stanowiąc zagrożenia dla osób z problemami układu krążenia – zawiera mniej cholesterolu, jest więc znacznie zdrowsze.

Reklama

Czerwone mięso - rodzaje i przykłady

Do mięs czerwonych zalicza się te mięsa, które zawierają znacznie więcej tłuszczu. Danie przyrządzone z mięsa czerwonego jest bardziej kaloryczne. Do mięs czerwonych zalicza się:

  • wieprzowinę,
  • wołowinę,
  • baraninę,
  • dziczyznę,
  • koninę,
  • kaczki
  • gęsi.

Mięso czerwone, z racji dużej zawartości tłuszczu, jest jednak pożywniejsze niż białe i dostarcza organizmowi więcej żelaza.

Reklama

Mięso a zdrowie - które wybrać: białe czy czerwone?

Pod względem kaloryczności zdrowsze jest mięso białe. Można je jeść nawet kilka razy w tygodniu, dostarczając organizmowi odpowiednią ilość białka. Zarazem jest ono mniej pożywne, a zatem nie syci tak, jak mięso czerwone. Z drugiej strony zawiera mniej żelaza niż czerwone mięsa.

Białe mięso powinny wybierać dzieci, osoby otyłe oraz te, które mają problemy z sercem. W takim przypadku nie należy sięgać po mięso czerwone, które z powodu wysokiej zawartości tłuszczu podwyższa cholesterol, pogłębiając problemy miażdżycowe.

Po mięso czerwone należy zatem sięgać dość rzadko, do kilku razy w ciągu miesiąca. Nie można jednak z niego zupełnie rezygnować. Mięso czerwone zawdzięcza swój kolor strukturze, która jest bardziej zwarta, niż w mięsie białym. Zawiera więcej żelaza oraz białka, dzięki czemu jest pożywniejsze.

Reklama

Zamienniki mięsa - co jeść zamiast mięsa?

Oczywiście wartościowe białko oraz żelazo można znaleźć również w innych produktach, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Zamiast mięsa ssaków lub ptaków można wybrać ryby morskie – ich białe mięso jest najmniej tłuste spośród produktów zwierzęcych, bogate na dodatek w wartościowe kwasy omega-3.

Bogate w białko są również warzywa, które są dobrą alternatywą dla mięs. Warto sięgać po rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola, ryż, soja oraz soczewica, które mają sporo białka, ale także warzywa – dynię, ziemniaki, brokuły. Dostarczają przy tym wielu innych wartościowych składników, takich jak magnez, wapń czy potas.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Masło klarowane
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Produkty bez glutenu
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Gorzki posmak w ustach
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne

Reklama


Czym jest TouchCare i jak zmienia życie pacjentów?
Dowiedź się!