ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗

Czerwone mięso czy białe mięso - które jest lepsze dla zdrowia?

Mięso dostarcza niezbędnych wartości odżywczych w postaci białka i żelaza. Bogate jest jednak w tłuszcz, którego nadmiar prowadzi do poważnych chorób układu krwionośnego. Sprawdź, które mięso jest zdrowsze - białe czy czerwone?
Czerwone mięso
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Rodzaje mięsa

Mięso dzieli się na białe oraz czerwone. W podziale tym zasadniczą rolę odgrywa jednak nie kolor, ale zawartość tłuszczu w mięsie. Mięso białe jest znacznie mniej tłuste niż mięso czerwone, dzięki czemu jest znacznie zdrowsze. Mięso czerwone zawiera natomiast więcej białka oraz żelaza. Stąd pytanie – jedzenie którego z mięs jest korzystniejsze dla zdrowia?

Reklama

Mięso białe - rodzaje i przykłady

Do mięs białych, a zatem tych z mniejszą zawartością tłuszczu, zalicza się:

  • mięso kurczaka,
  • indyka,
  • królika,
  • cielęcinę.

Białe mięso dostarcza organizmowi niezbędnej porcji białka, nie stanowiąc zagrożenia dla osób z problemami układu krążenia – zawiera mniej cholesterolu, jest więc znacznie zdrowsze.

Reklama

Czerwone mięso - rodzaje i przykłady

Do mięs czerwonych zalicza się te mięsa, które zawierają znacznie więcej tłuszczu. Danie przyrządzone z mięsa czerwonego jest bardziej kaloryczne. Do mięs czerwonych zalicza się:

  • wieprzowinę,
  • wołowinę,
  • baraninę,
  • dziczyznę,
  • koninę,
  • kaczki
  • gęsi.

Mięso czerwone, z racji dużej zawartości tłuszczu, jest jednak pożywniejsze niż białe i dostarcza organizmowi więcej żelaza.

Reklama

Mięso a zdrowie - które wybrać: białe czy czerwone?

Pod względem kaloryczności zdrowsze jest mięso białe. Można je jeść nawet kilka razy w tygodniu, dostarczając organizmowi odpowiednią ilość białka. Zarazem jest ono mniej pożywne, a zatem nie syci tak, jak mięso czerwone. Z drugiej strony zawiera mniej żelaza niż czerwone mięsa.

Białe mięso powinny wybierać dzieci, osoby otyłe oraz te, które mają problemy z sercem. W takim przypadku nie należy sięgać po mięso czerwone, które z powodu wysokiej zawartości tłuszczu podwyższa cholesterol, pogłębiając problemy miażdżycowe.

Po mięso czerwone należy zatem sięgać dość rzadko, do kilku razy w ciągu miesiąca. Nie można jednak z niego zupełnie rezygnować. Mięso czerwone zawdzięcza swój kolor strukturze, która jest bardziej zwarta, niż w mięsie białym. Zawiera więcej żelaza oraz białka, dzięki czemu jest pożywniejsze.

Reklama

Zamienniki mięsa - co jeść zamiast mięsa?

Oczywiście wartościowe białko oraz żelazo można znaleźć również w innych produktach, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Zamiast mięsa ssaków lub ptaków można wybrać ryby morskie – ich białe mięso jest najmniej tłuste spośród produktów zwierzęcych, bogate na dodatek w wartościowe kwasy omega-3.

Bogate w białko są również warzywa, które są dobrą alternatywą dla mięs. Warto sięgać po rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola, ryż, soja oraz soczewica, które mają sporo białka, ale także warzywa – dynię, ziemniaki, brokuły. Dostarczają przy tym wielu innych wartościowych składników, takich jak magnez, wapń czy potas.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć? Naturalne źródła i suplementacja
Grafika artykułu Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć. Na grafice znajduje się szklanka z ropuszczonym kolagenem i tytuł artykułu.
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!