Morwa biała nie tylko na odchudzanie – właściwości i działanie

Morwa biała
Morwa biała posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Między innymi zawiera związki, tzw. flawonoidy, które odpowiedzialne są za usuwanie z organizmu wolnych rodników, a więc działa przeciwnowotworowo. Ponadto tłumi produkcję neurotoksycznych związków, które powstają wskutek choroby Alzheimera.

Biała morwa uprawiana jest w Europie od XI wieku, a pochodzi z Chin, w których od dawna docenia się jej działanie zdrowotne. Liście morwy zawierają substancje o wybielającym działaniu, dlatego kobiety w Chinach często używają przygotowanego kremu z kwiatów i olejku morwy. Ponoć działa on na pojawiające się na skórze przebarwienia.

Morwa biała – właściwości i działanie

Wiele cennych właściwości mają owoce morwy białej, które dojrzewają latem i właśnie wtedy są najsłodsze. Zawierają:

  • wspomniane wyżej flawonoidy – mają one działanie przeciwnowotworowe,
  • mieszanki węglowodanów, czyli pektyny – mają wpływ na właściwą perystaltykę jelit, normując wypróżnianie,
  • garbniki, inaczej taniny, które dają mrowie cierpki smak – działają ściągająco na błonę śluzową w przewodzie pokarmowym

Świeże owocowe preferowane są dla osób, które borykają się z chorobami wrzodowymi żołądka i dwunastnicy, zaś świeży sok zmniejsza anemię oraz obfite krwawienia. Cenna jest także konfitura z morwy, która zabezpiecza komórki przez uszkodzeniem, a także opóźnia proces ich starzenia się. Jeśli chodzi o przeciwskazania spożywania morwy białej to powinno się jej unikać w czasie ciąży oraz okresie laktacji.

Liście i korzeń morwy białej

Leczniczą moc mają również liście morwy białej. Są one źródłem witamin z grupy B, a dokładniej:

  • tiaminy – to witamina B1, która poprawia samopoczucie,
  • ryboflawiny (B2) – działa korzystnie na wzrok,
  • pirydoksyny (B6) – odkrywa znaczącą rolę podczas produkcji czerwonych krwinek

Dodatkowo w liściach morwy znajduje się cenna witamina PP, która wpływa korzystnie na pracę mózgu, a wyciągi z nich mają działanie przeciwzapalne.. Zmniejsza również działanie tyrozynazy, która ma związek z wytwarzaniem melaniny, a dokładniej chroni przed pojawianiem się na ciele ciemnych plam. Wyciąg z liści morwy pomaga również w walce z cukrzycą, ponieważ zawiera składnik DNJ, który opóźnia rozkład obecnej w jedzeniu skrobi na tzw. cukry proste.

Liczne korzyści dla zdrowia zawiera także wyciąg z korzenia morwy, który pomaga w walce z kaszlem, astmą, jak również działa antynowotworowo.

Morwa biała – odchudzanie

Morwa biała wpływa korzystnie także na odchudzanie . W wyciągu z liści znajdują się składniki spowalniające aktywność enzymów, które są odpowiedzialne za rozkładanie się cukrów. Wyciąg ten ogranicza również przemianę enzymów w glukozę. Dzięki temu dochodzi do niestrawienia większości węglowodanów, w konsekwencji do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Diabetycy oraz osoby z nadwagą powinny sięgnąć także po napar z liści morwy. Poprzez blokadę rozkładu węglowodanów, dochodzi do zmniejszenia odkładania tkani tłuszczowej, a więc do szybszej redukcji masy ciała. Warto również wiedzieć, iż te substancje redukują apetyt na słodkości, co jest istotne u osób dbających o sylwetkę.

Morwa biała suszona

W sklepach dostępna jest także morwa w postaci suszonej. W czasie zbioru i procesu suszenia owoce morwy są nienaruszone, zachowując w ten sposób wszystkie aktywne składniki odżywcze. Mogą być one przekąską lub dodatkiem do:

  • jogurtów,
  • sałatek,
  • płatków,
  • ciast,
  • smoothies

Warto przeczytać: Suszone owoce. 5 zdrowych propozycji

Herbata z morwy białej

Na rynku można również kupić herbatę, która w składzie zawiera 100% suszonych liści morwy białej. Przygotowanie naparu jest niezwykle proste:

  • saszetkę zalać wrzątkiem,
  • zaparzać pod przykryciem przez 10 minut,
  • pić najlepiej przed posiłkiem,
  • wskazana jest jedna szklanka dziennie

Czytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 19)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA