Sok z noni – skutki uboczne, na raka, właściwości

Sok z noni znany jest plemionom polinezyjskim od lat. W wielu rejonach Azji, Australii, Afryki i obu Ameryk jest uważany za cudowny, naturalny środek na raka. Nektarowi z morwy indyjskiej przypisuje się także właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. Jednak sok z noni wykazuje również skutki uboczne, o których należy wiedzieć zanim zastosuje się ten preparat.
Szklanka soku z noni
Źródło: 123RF

Spis treści

Czym jest noni?

Noni to inaczej morwa indyjska, której krajem pochodzenia jest Polinezja. Poza tym roślina ta występuje m.in. w krajach Azji, w Australii, na Madagaskarze, Zanzibarze, Thaiti, w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej. Kwitnie i owocuje cały rok, w dodatku nie jest wymagająca jeśli chodzi o glebę, na której rośnie. Może zakwitnąć zarówno w poszyciu leśnym, jak i na terenie skalistym, czy powulkanicznym.

Z wyciągu tej rośliny pozyskuje się np. olej, lecz najbardziej znany jest sok. Noni stanowi podstawowy składnik preparatów przeciwbólowych, przeciwzapalnych i wzmacniających odporność, znanych medycynie ludowej krajów azjatyckich. Sok z noni w Polinezji uważa się za „lek” będący remedium na

  • problemy jelitowe,
  • zapalenie stawów,
  • wrzody
  • cukrzycę,
  • nowotwory,
  • dolegliwości sercowe.

Morinda citrifolia (to biologiczna nazwa noni) zawiera duże pokłady witaminy C, witaminy B3 oraz żelaza i potasu.

W noni mieszkańcy Polinezji dostrzegają właściwości lecznicze, z kolei Hawajczycy stosują tę roślinę do barwienia tkanin.

Sprawdź: Aronia – właściwości lecznicze i odżywcze

Sok z noni – właściwości

Polinezyjczycy w soku z noni poza wymienionymi wcześniej właściwościami upatrują środek pomocny

  • w leczeniu reumatyzmu,
  • skręceń,
  • łuszczycy,
  • alergii,
  • problemów skórnych,
  • infekcji związanych z grypą i zatokami,
  • bólu głowy,
  • bólu brzucha,
  • depresji.

Szeroka gama działania soku z noni nie została jednak dobitnie potwierdzona naukowo. Istnieją wyniki badań wskazujące na przeciwnowotworowe właściwości soku z noni, jednak i one wymagają jeszcze dokładniejszego doprecyzowania.

Noni wykazuje wysoką skuteczność w przypadku schorzeń pokarmowych. Zawarte w owocach noni antrachinony i triterpeny przeciwdziałają drobnoustrojom odpowiedzialnym za zaburzenia jelitowe.

Ponadto wyciąg z morwy indyjskiej zapobiega miażdżycy oraz grzybicy (kumulującej się np. na skórze bądź w układzie pokarmowym).

Dzięki swym właściwościom przeciwbólowym sok z noni można stosować przy

  • bólach menstruacyjnych,
  • bólach głowy,
  • bólach mięśni,
  • bólach stawów i kości,
  • bólach gardła.

Naukowcy doszli do wniosku, iż przeciwbólowe działanie soku z noni jest równie skuteczne jak działanie morfiny.

Sok z morwy indyjskiej zalecany jest osobom intensywnie trenującym sport oraz narażonym na stres, gdyż posiada on zdolności regeneracyjne.

Przeciwzapalne i przeciwbakteryjne cechy soku z noni sprawiają, że można go stosować w razie wystąpienia przeziębienia lub grypy, a także ataku organizmu przez bakterie.

Każdorazowo przed zastosowaniem soku z noni należy skonsultować jego użycie oraz dawkowanie z lekarzem. Jest to szczególnie ważne kiedy stosuje się leki oraz cierpi na poważne choroby.

Reklama

Sok z noni – czy jest skuteczny na raka?

Sok z noni na raka? Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne oraz wspomagające układ odpornościowy sok z noni warto stosować przeciwko nowotworom choćby profilaktycznie.

Istnieją jednak wyniki badań przeprowadzonych na Hawajach, które dowodzą, choć nie w sposób ostateczny i nie potwierdzony głębszymi analizami, że sok z morwy indyjskiej wykazuje właściwości antyrakowe. Eksperyment przeprowadzony przez badaczy na myszach wykazuje, iż podawanie soku z noni osobnikom z nowotworem dwukrotnie wydłuża ich przeżycie. Potrzeba jednak bardziej szczegółowych testów aby to doniesienie uwierzytelnić.

Czytaj również: Czarna porzeczka – właściwości, witaminy, kalorie

Sok z noni – dawkowanie

Dawkowanie soku z noni zależy od szczegółowego składu danego preparatu (jakie stężenie ma sok, czy i jakie zastosowano dodatkowe składniki, itp.), schorzenia, które zamierzamy nim leczyć oraz od indywidualnego stanu zdrowia.

Dawki z reguły określa się na około 20-30 ml soku z morwy indyjskiej na dzień, stosowanych przed posiłkiem.

Im bardziej naturalny sok z noni, tym oczywiście lepiej. Należy pamiętać, iż wyciąg z noni powinien być przechowywany w ciemnym, suchym pomieszczeniu, a po otwarciu należy go wstawić do lodówki i zużyć w ciągu 14-20 dni.

Sok z noni – skutki uboczne

W stosunku do nie do końca potwierdzonych zdrowotnych zalet nektaru z noni należy podchodzić do niego z rezerwą.

Są natomiast doniesienia i przypuszczenia, iż sok z noni może dawać skutki uboczne, zwłaszcza związane z problemami wątrobowymi. Poza tym ze względu na sporą ilość potasu znajdującą się w noni nie jest on właściwym rozwiązaniem dla chorych na serce oraz dla osób cierpiących na schorzenia związane z nerkami.

Nie zaleca się stosować soku z morwy indyjskiej u dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących piersią.

W razie przyjmowania leków, czy chorowania na poważne schorzenia zawsze właściwe jest poradzenie się lekarza prowadzącego.

Oceń artykuł

(liczba ocen 44)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

<-- popup -->