Sok z noni – skutki uboczne, na raka, właściwości

Sok z noni znany jest plemionom polinezyjskim od lat. W wielu rejonach Azji, Australii, Afryki i obu Ameryk jest uważany za cudowny, naturalny środek na raka. Nektarowi z morwy indyjskiej przypisuje się także właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. Jednak sok z noni wykazuje również skutki uboczne, o których należy wiedzieć zanim zastosuje się ten preparat.

Czym jest noni?

Noni to inaczej morwa indyjska, której krajem pochodzenia jest Polinezja. Poza tym roślina ta występuje m.in. w krajach Azji, w Australii, na Madagaskarze, Zanzibarze, Thaiti, w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej. Kwitnie i owocuje cały rok, w dodatku nie jest wymagająca jeśli chodzi o glebę, na której rośnie. Może zakwitnąć zarówno w poszyciu leśnym, jak i na terenie skalistym, czy powulkanicznym.

Z wyciągu tej rośliny pozyskuje się np. olej, lecz najbardziej znany jest sok. Noni stanowi podstawowy składnik preparatów przeciwbólowych, przeciwzapalnych i wzmacniających odporność, znanych medycynie ludowej krajów azjatyckich. Sok z noni w Polinezji uważa się za „lek” będący remedium na

  • problemy jelitowe,
  • zapalenie stawów,
  • wrzody
  • cukrzycę,
  • nowotwory,
  • dolegliwości sercowe.

Morinda citrifolia (to biologiczna nazwa noni) zawiera duże pokłady witaminy C, witaminy B3 oraz żelaza i potasu.

W noni mieszkańcy Polinezji dostrzegają właściwości lecznicze, z kolei Hawajczycy stosują tę roślinę do barwienia tkanin.

Sprawdź: Aronia – właściwości lecznicze i odżywcze

Sok z noni – właściwości

Polinezyjczycy w soku z noni poza wymienionymi wcześniej właściwościami upatrują środek pomocny

  • w leczeniu reumatyzmu,
  • skręceń,
  • łuszczycy,
  • alergii,
  • problemów skórnych,
  • infekcji związanych z grypą i zatokami,
  • bólu głowy,
  • bólu brzucha,
  • depresji.

Szeroka gama działania soku z noni nie została jednak dobitnie potwierdzona naukowo. Istnieją wyniki badań wskazujące na przeciwnowotworowe właściwości soku z noni, jednak i one wymagają jeszcze dokładniejszego doprecyzowania.

Noni wykazuje wysoką skuteczność w przypadku schorzeń pokarmowych. Zawarte w owocach noni antrachinony i triterpeny przeciwdziałają drobnoustrojom odpowiedzialnym za zaburzenia jelitowe.

Ponadto wyciąg z morwy indyjskiej zapobiega miażdżycy oraz grzybicy (kumulującej się np. na skórze bądź w układzie pokarmowym).

Dzięki swym właściwościom przeciwbólowym sok z noni można stosować przy

  • bólach menstruacyjnych,
  • bólach głowy,
  • bólach mięśni,
  • bólach stawów i kości,
  • bólach gardła.

Naukowcy doszli do wniosku, iż przeciwbólowe działanie soku z noni jest równie skuteczne jak działanie morfiny.

Sok z morwy indyjskiej zalecany jest osobom intensywnie trenującym sport oraz narażonym na stres, gdyż posiada on zdolności regeneracyjne.

Przeciwzapalne i przeciwbakteryjne cechy soku z noni sprawiają, że można go stosować w razie wystąpienia przeziębienia lub grypy, a także ataku organizmu przez bakterie.

Każdorazowo przed zastosowaniem soku z noni należy skonsultować jego użycie oraz dawkowanie z lekarzem. Jest to szczególnie ważne kiedy stosuje się leki oraz cierpi na poważne choroby.

Sok z noni – czy jest skuteczny na raka?

Sok z noni na raka? Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne oraz wspomagające układ odpornościowy sok z noni warto stosować przeciwko nowotworom choćby profilaktycznie.

Istnieją jednak wyniki badań przeprowadzonych na Hawajach, które dowodzą, choć nie w sposób ostateczny i nie potwierdzony głębszymi analizami, że sok z morwy indyjskiej wykazuje właściwości antyrakowe. Eksperyment przeprowadzony przez badaczy na myszach wykazuje, iż podawanie soku z noni osobnikom z nowotworem dwukrotnie wydłuża ich przeżycie. Potrzeba jednak bardziej szczegółowych testów aby to doniesienie uwierzytelnić.

Czytaj również: Czarna porzeczka – właściwości, witaminy, kalorie

Sok z noni – dawkowanie

Dawkowanie soku z noni zależy od szczegółowego składu danego preparatu (jakie stężenie ma sok, czy i jakie zastosowano dodatkowe składniki, itp.), schorzenia, które zamierzamy nim leczyć oraz od indywidualnego stanu zdrowia.

Dawki z reguły określa się na około 20-30 ml soku z morwy indyjskiej na dzień, stosowanych przed posiłkiem.

Im bardziej naturalny sok z noni, tym oczywiście lepiej. Należy pamiętać, iż wyciąg z noni powinien być przechowywany w ciemnym, suchym pomieszczeniu, a po otwarciu należy go wstawić do lodówki i zużyć w ciągu 14-20 dni.

Sok z noni – skutki uboczne

W stosunku do nie do końca potwierdzonych zdrowotnych zalet nektaru z noni należy podchodzić do niego z rezerwą.

Są natomiast doniesienia i przypuszczenia, iż sok z noni może dawać skutki uboczne, zwłaszcza związane z problemami wątrobowymi. Poza tym ze względu na sporą ilość potasu znajdującą się w noni nie jest on właściwym rozwiązaniem dla chorych na serce oraz dla osób cierpiących na schorzenia związane z nerkami.

Nie zaleca się stosować soku z morwy indyjskiej u dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących piersią.

W razie przyjmowania leków, czy chorowania na poważne schorzenia zawsze właściwe jest poradzenie się lekarza prowadzącego.