Jarmuż pomaga w walce z anemią i jesiennym zmęczeniem. Wzmacnia odporność, ponieważ jest bogaty w karoten, witaminę K oraz C. Chlorofil poprawia pracę wątroby, a kwasy Omega 3 walczą ze stanami zapalnymi pojawiającymi się podczas alergii, z miażdżycą i chorobami serca. Dodatkowo jarmuż, podobnie jak brokuły, jest skarbnicą sulforafanu czyli przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe oraz przeciwdziała bakteriom powodującym rozwój wrzodów.
Reklama
Jak zbierać?
To warzywo późnojesienne. Odporne na przymrozki, więc może rosnąć w ogrodzie do grudnia. Po zamrożeniu nabiera lepszego, słodszego smaku. Kiedy potrzebujemy liści idziemy je zrywać. Najpierw najlepiej zbierać dolne, a na końcu szczytowe rozety.
Jak jeść?
Na surowo na kanapki i w sałatkach lub tak jak szpinak. Grube liście i włókniste łodygi staną się bardziej zjadliwe i plastyczne jeżeli sparzymy je wrzątkiem. Może być podsmażony z czosnkiem i śmietaną. Na ciepło z dodatkami makaronu i ciecierzycy. Ze zmiksowanych liści czosnku, pestek słonecznika, oleju rzepakowego i parmezanu wychodzi wspaniałe pesto. Można też dodawać do zup i koktajli.
Czipsy z jarmużu
Liście umyj i osusz. Porwij na małe kawałki. Wsyp do miski, skrop oliwą, posyp solą, kminkiem i chilli. Blachę wyłóż pergaminem, rozłóż jarmuż tak, by kawałki się nie stykały. Piecz na chrupko w temperaturze 150 stopni C przez 5 minut. Przy anemii jedz jak najczęściej, nawet codziennie.
Reklama
Jarmuż z amarantusem
Składniki: Szklanka amarantusa, 3 jajka, 6 liści jarmużu, 2 ząbki czosnku, sól, pół szklanki parmezanu.
Przygotowanie: Kaszę przepłukać. Jarmuż pokroić, posolić, pougniatać, zmieszać z czosnkiem posiekanym na drobniutkie kawałeczki. Kaszę zmieszać z jarmużem i zalać rozbełtanymi jajkami. Piec w piekarniku około 25 minut w żaroodpornym naczyniu. Posypać parmezanem i piec jeszcze 5 minut.