Rekordowa liczba zwolnień L4 od psychiatry. Polacy nie wytrzymują presji. Sprawdź❗
Rekordowa liczba zwolnień L4 od psychiatry. Polacy nie wytrzymują presji. Sprawdź❗
Rekordowa liczba zwolnień L4 od psychiatry. Polacy nie wytrzymują presji. Sprawdź❗

Jakie właściwości ma kapusta pekińska?

Kapusta pekińska gości na europejskich stołach od lat 30. XX wieku. To warzywo nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Jakie właściwości posiada kapusta pekińska?
Z pokrojonej kapusty pekińskiej można zrobić surówkę
Źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Właściwości kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska zawiera mnóstwo witaminy C– w 100 gramach jest jej tyle, co w cytrynie czy tyle, ile mają niektóre kiszonki.

W charakterystycznych, karbowanych, biało-zielonych liściach znajdziemy równieżwitaminy: A i K, witaminy z grupy B, rutynę oraz beta-karoten. 

Kapusta pekińska to źródło minerałów takich, jak:

  • potas, 
  • wapń, 
  • żelazo,
  • magnez. 

Wszystko to sprawia, że pozytywnie wpływa na wzrok, serce, układ nerwowy i kostno-stawowy. Wzmacnia także odporność organizmu i wspiera go w walce z infekcjami. Warto wiedzieć, że najwięcej witaminy C znajduje się w wewnętrznych liściach kapusty pekińskiej. Zewnętrzne zaś kryją w sobie więcej żelaza i kwasu foliowego.

Reklama

Sok z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska w 100 gramach zawiera 40 kcal. Dzięki temu, że ma w sobie sporo błonnika, pozytywnie wpływa na proces trawienia. Warzywo to doskonale sprawdza się jako składnik sałatek  i surówek, choć można wykorzystywać go także do ciepłych dań, zwłaszcza azjatyckich. 

W przeciwieństwie do innych warzyw kapustnych, kapusta pekińska nie posiada charakterystycznego dla nich zapachu. Moc zdrowotnych właściwości znajdziemy w soku z kapusty pekińskiej. Świetnie radzi on sobie z obrzękami powstającymi przy nadmiarze wody w organizmie. 

Pić go powinny osoby:

  • posiadające niską odporność, 
  • borykające się z niedokrwistością, 
  • z wrzodami żołądka,
  • problemami z wątrobą.

Reklama

Surówka z kapusty pekińskiej

Przepis na smaczną i zdrową surówkę.

Składniki:

  • połowa kapusty pekińskiej,
  • 1 średniej wielkości marchewka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • pół cebuli,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Kapustę pekińską szatkujemy, wkładamy do dużej miski. Marchewkę, ogórki i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Mieszamy z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dzięki obecności kapusty pekińskiej wiele zyska również makaron ramen.

Rada: jeśli chcemy złagodzić smak surówki, można dodać do niej 1 małe jabłko.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Warzywa
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Ugotowany młody bób w miseczce
Podobne artykuły
Sałatka z selerem naciowym
Seler naciowy - sprawdź przepisy na ciepłe potrawy z selera oraz zdrowe sałatki
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Surowca cukinia
Czy cukinię można jeść na surowo?
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!