} ?>

Dla Ciebie, na zdrowie!

Jakie właściwości ma kapusta pekińska?

Kapusta pekińska gości na europejskich stołach od lat 30. XX wieku. To warzywo nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Jakie właściwości posiada kapusta pekińska?
Z pokrojonej kapusty pekińskiej można zrobić surówkę
Źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Właściwości kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska zawiera mnóstwo witaminy C– w 100 gramach jest jej tyle, co w cytrynie czy tyle, ile mają niektóre kiszonki.

W charakterystycznych, karbowanych, biało-zielonych liściach znajdziemy równieżwitaminy: A i K, witaminy z grupy B, rutynę oraz beta-karoten. 

Kapusta pekińska to źródło minerałów takich, jak:

  • potas, 
  • wapń, 
  • żelazo,
  • magnez. 

Wszystko to sprawia, że pozytywnie wpływa na wzrok, serce, układ nerwowy i kostno-stawowy. Wzmacnia także odporność organizmu i wspiera go w walce z infekcjami. Warto wiedzieć, że najwięcej witaminy C znajduje się w wewnętrznych liściach kapusty pekińskiej. Zewnętrzne zaś kryją w sobie więcej żelaza i kwasu foliowego.

Reklama

Sok z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska w 100 gramach zawiera 40 kcal. Dzięki temu, że ma w sobie sporo błonnika, pozytywnie wpływa na proces trawienia. Warzywo to doskonale sprawdza się jako składnik sałatek  i surówek, choć można wykorzystywać go także do ciepłych dań, zwłaszcza azjatyckich. 

W przeciwieństwie do innych warzyw kapustnych, kapusta pekińska nie posiada charakterystycznego dla nich zapachu. Moc zdrowotnych właściwości znajdziemy w soku z kapusty pekińskiej. Świetnie radzi on sobie z obrzękami powstającymi przy nadmiarze wody w organizmie. 

Pić go powinny osoby:

  • posiadające niską odporność, 
  • borykające się z niedokrwistością, 
  • z wrzodami żołądka,
  • problemami z wątrobą.

Reklama

Surówka z kapusty pekińskiej

Przepis na smaczną i zdrową surówkę.

Składniki:

  • połowa kapusty pekińskiej,
  • 1 średniej wielkości marchewka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • pół cebuli,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Kapustę pekińską szatkujemy, wkładamy do dużej miski. Marchewkę, ogórki i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Mieszamy z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dzięki obecności kapusty pekińskiej wiele zyska również makaron ramen.

Rada: jeśli chcemy złagodzić smak surówki, można dodać do niej 1 małe jabłko.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Warzywa
Warzywa w puszce - są zdrowe czy niezdrowe?
Warzywa w puszce
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Ugotowany młody bób w miseczce
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Sałatka z selerem naciowym
Seler naciowy - sprawdź przepisy na ciepłe potrawy z selera oraz zdrowe sałatki
Surowca cukinia
Czy cukinię można jeść na surowo?
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?

Reklama


Dokucza Ci ból i obrzęk gardła?
Sprawdź, co to oznacza!