Jakie właściwości ma kapusta pekińska?

Z pokrojonej kapusty pekińskiej można zrobić surówkę
Źródło:123RF

Autor

Olga Szymkowiak

Kapusta pekińska gości na europejskich stołach od lat 30. XX wieku. To warzywo nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Jakie właściwości posiada kapusta pekińska?

Właściwości kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska zawiera mnóstwo witaminy C– w 100 gramach jest jej tyle, co w cytrynie. 
W charakterystycznych, karbowanych, biało-zielonych liściach znajdziemy równieżwitaminy: A i K, witaminy z grupy B, rutynę oraz beta-karoten. 

Kapusta pekińska to źródło minerałów takich, jak:

  • potas, 
  • wapń, 
  • żelazo,
  • magnez. 

Wszystko to sprawia, że pozytywnie wpływa na wzrok, serce, układ nerwowy i kostno-stawowy. Wzmacnia także odporność organizmu i wspiera go w walce z infekcjami. Warto wiedzieć, że najwięcej witaminy C znajduje się w wewnętrznych liściach kapusty pekińskiej. Zewnętrzne zaś kryją w sobie więcej żelaza i kwasu foliowego.

Sok z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska w 100 gramach zawiera 40 kcal. Dzięki temu, że ma w sobie sporo błonnika, pozytywnie wpływa na proces trawienia. Warzywo to doskonale sprawdza się jako składnik sałatek 
i surówek, choć można wykorzystywać go także do ciepłych dań, zwłaszcza azjatyckich. 
W przeciwieństwie do innych warzyw kapustnych, kapusta pekińska nie posiada charakterystycznego dla nich zapachu. Moc zdrowotnych właściwości znajdziemy w soku z kapusty pekińskiej. Świetnie radzi on sobie z obrzękami powstającymi przy nadmiarze wody w organizmie.Pić go powinny osoby:

  • posiadające niską odporność, 
  • borykające się z niedokrwistością, 
  • z wrzodami żołądka,
  • problemami z wątrobą.

Odżywianie

Surówka z kapusty pekińskiej

Przepis na smaczną i zdrową surówkę.

Składniki:

  • połowa kapusty pekińskiej,
  • 1 średniej wielkości marchewka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • pół cebuli,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Kapustę pekińską szatkujemy, wkładamy do dużej miski. Marchewkę, ogórki i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Mieszamy z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Rada: jeśli chcemy złagodzić smak surówki, można dodać do niej 1 małe jabłko.

Czytaj:

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 1)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA