Jakie właściwości ma kapusta pekińska?

Kapusta pekińska gości na europejskich stołach od lat 30. XX wieku. To warzywo nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Jakie właściwości posiada kapusta pekińska?
Z pokrojonej kapusty pekińskiej można zrobić surówkę
Źródło:123RF

Spis treści

Właściwości kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska zawiera mnóstwo witaminy C– w 100 gramach jest jej tyle, co w cytrynie. 
W charakterystycznych, karbowanych, biało-zielonych liściach znajdziemy równieżwitaminy: A i K, witaminy z grupy B, rutynę oraz beta-karoten. 

Kapusta pekińska to źródło minerałów takich, jak:

  • potas, 
  • wapń, 
  • żelazo,
  • magnez. 

Wszystko to sprawia, że pozytywnie wpływa na wzrok, serce, układ nerwowy i kostno-stawowy. Wzmacnia także odporność organizmu i wspiera go w walce z infekcjami. Warto wiedzieć, że najwięcej witaminy C znajduje się w wewnętrznych liściach kapusty pekińskiej. Zewnętrzne zaś kryją w sobie więcej żelaza i kwasu foliowego.

Sok z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska w 100 gramach zawiera 40 kcal. Dzięki temu, że ma w sobie sporo błonnika, pozytywnie wpływa na proces trawienia. Warzywo to doskonale sprawdza się jako składnik sałatek 
i surówek, choć można wykorzystywać go także do ciepłych dań, zwłaszcza azjatyckich. 
W przeciwieństwie do innych warzyw kapustnych, kapusta pekińska nie posiada charakterystycznego dla nich zapachu. Moc zdrowotnych właściwości znajdziemy w soku z kapusty pekińskiej. Świetnie radzi on sobie z obrzękami powstającymi przy nadmiarze wody w organizmie.Pić go powinny osoby:

  • posiadające niską odporność, 
  • borykające się z niedokrwistością, 
  • z wrzodami żołądka,
  • problemami z wątrobą.

Odżywianie

Reklama

Surówka z kapusty pekińskiej

Przepis na smaczną i zdrową surówkę.

Składniki:

  • połowa kapusty pekińskiej,
  • 1 średniej wielkości marchewka,
  • 3 ogórki kiszone,
  • pół cebuli,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Kapustę pekińską szatkujemy, wkładamy do dużej miski. Marchewkę, ogórki i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do kapusty. Mieszamy z majonezem i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Rada: jeśli chcemy złagodzić smak surówki, można dodać do niej 1 małe jabłko.

Czytaj:

 

Reklama

Oceń artykuł

(liczba ocen 2)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!