Osteopenia – objawy, leczenie i dieta

Osteopenia

 

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Osteopenia jest chorobą kości związaną z obniżeniem gęstości mineralnej kości. Często kojarzy się ją z osteoporozą, w rzeczywistości może stanowić jej zapowiedź, ale nie musi. Ważne jest wczesne wykrycie osteopenii, by nie dopuścić do przeistoczenia się tej choroby w osteoporozę.

Osteopenia

Osteopenia to choroba, w której mineralna gęstość kości ulega obniżeniu. Uważa się, że nieleczona osteopenia w prostej drodze prowadzi do osteoporozy. Jednak nie zawsze osteopenia stanowi przedsionek osteoporozy. Na osteopenię najczęściej chorują kobiety po menopauzie oraz panie bardzo aktywne fizycznie (uprawiające sport, przeważnie zawodowo lub wyczynowo, o bardzo szczupłej sylwetce). W obu przypadkach przyczyną zachorowania na osteopenię jest mała ilość estrogenów w organizmie.

Ponadto osteopenię mogą wywołać takie czynniki jak:

  • niechęć do ruchu,
  • nadużywanie alkoholu i kawy,
  • palenie papierosów,
  • przyjmowanie glikokortykosteroidów przez dłuższy czas,
  • zła dieta.

Dodatkowo osteopenia może wystąpić w trakcie celiakii.

Zobacz też: Włókniak – twardy i miękki, co to jest i jak usunąć?

Osteopenia a osteoporoza

Osteopenię diagnozuje się przeprowadzając badanie densytometryczne. Jeśli wynik densytometrii T-score jest poniżej -1, przyjmuje się, że pacjent cierpi na osteopenię. Jeżeli natomiast wynik pokazuje wielkość poniżej -2,5, mamy do czynienia z osteoporozą. Wynik prawidłowy to taki, który oscyluje między T-score jest powyżej -2,5.

Osteopenia – objawy

Niestety, początkowo osteopenia może przebiegać w sposób niezauważony. Jednym z pierwszych objawów osteopenii jest ból kości oraz ból kręgosłupa. Innym symptomem świadczącym o osteopenii może być zgarbiona sylwetka (tzw. wdowi garb). Niekiedy o osteopenii chory dowiaduje się dopiero zapadając na jakiś uraz kości, np. łamiąc kość nadgarstka, biodro, rękę, itp.

Osteopenia – dieta

Gdy zdiagnozowano u pacjenta osteopenię, należy zwrócić szczególną uwagę na jego dietę. Jadłospis powinno się wzbogacić o produkty zawierające jak najwięcej wapnia. Należą do nich m.in.:

  • produkty mleczne,
  • konserwy rybne i ryby wędzone,
  • nasiona fasoli,
  • natka pietruszki,
  • twarda woda o dużej ilości wapnia.

Żeby przeciwdziałać osteopenii należy także przyjmować większe ilości witaminy D, którą można znaleźć m.in. w rybach morskich, olejach roślinnych i jajach.

Magnez – to kolejny ważny składnik diety, o którym nie mogą zapominać chorzy na osteopenię. Do produktów z dużą zawartością magnezu wliczają się takie jak np. kakao, otręby pszenne, pestki dyni, orzechy.

Szpinak, brokuły, rzepa, awokado i żółtka jaj (oraz wiele innych), bogate w witaminę K, to również strategiczne produkty w menu osób cierpiących na osteopenię.

Natomiast na listę rzeczy zakazanych pacjenci z osteopenią powinni wciągnąć alkohol, papierosy i nadmiar kawy.

Osteopenia – leczenie

W przypadku stwierdzenia przez lekarza ciężkiej odmiany osteopenii, z reguły włącza się leczenie farmakologiczne. Najczęściej przepisywane leki w przypadku osteopenii to: bisfosfoniany (alendronian, rizedronian i ibandronianema) oraz selektywne modulatory receptora estrogenowego.

W lżejszych postaciach tej choroby kości zaleca się właściwą dietę (o czym była mowa powyżej), ruch (spacer, marsz, bieg, pływanie) oraz unikanie używek (takich jak alkohol, tytoń, duże ilości kofeiny).

Zobacz też: Choroba Pageta

Osteopenia u dzieci

Wśród rodzajów osteopenii występuje osteopenia wcześniacza, spowodowana m.in. zbyt małą podażą wapnia, fosforu i białek. Można ją zaobserwować u niemowląt między 6 i 12 tygodniem życia, które urodziły się z masą nie przekraczającą 1000 g. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji najlepiej w czasie ciąży zadbać o dietę wzbogaconą o wapń, fosfor, proteiny i witaminy, a także o niezbędną dawkę ruchu.

Zdarza się także osteopenia u dzieci starszych. Tak jak w przypadku osteopenii u osób dorosłych jest ona związana z błędnymi nawykami żywieniowymi: niedostateczną dostawą wapnia, magnezu i witamin D oraz K, a także małą ekspozycją na słońce. Dzieci powinny w ciągu dnia otrzymywać 1500 mg wapnia, którego źródła należy szukać np. w naturalnych jogurtach, serach, czy w gotowanych warzywach zielonych. 

Czytaj też: Uzależnienie od komputera – objawy, skutki i leczenie