Papryka chili na raka - właściwości lecznicze

chili

Autor

wiol

Ocena użytkowników

(liczba ocen 7)

Paprykę chili znamy jako dodatek do potraw, sosów nadający im ostry, piekący smak. Ale papryka chili ma także zastosowanie w medycynie, jako środek rozgrzewający mięśnie i stawy oraz wspomagający leczenie raka.

Spis treści

Jest wiele gatunków papryk chili m.in.

  • cayenne,
  • jalapeno,
  • piri-piri
  • habanero,
  • tabasco.

Za ich piekący smak odpowiada związek organiczny kapsaicyna.

Papryka chili - właściwości

Papryka chili ma wiele właściwości leczniczych: antyrakowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Ponadto wspomaga układ krążenia i stymuluje układ pokarmowy.

Zawarta w papryce kapsaicyna drażni i rozgrzewa skórę, wywołuje uczucie ciepła i zaczerwienienie, jednak nie powoduje ich stanu zapalnego. Rozszerza naczynia krwionośne skóry i położonych pod nią narządów. Kapsaicyna drażniąc błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie.

Papryka chili w leczeniu raka

Kapsaicyna zawarta w papryce chili jest stosowana zewnętrznie jako lek rozgrzewający stawy i mięśnie (maści, plastry rozgrzewające).

Występuje też jako składnik leków przeciwbólowych.

Naukowcy z Nottingham University udowodnili, że kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia atakując mitochondria komórek rakowych odpowiedzialnych za wytwarzanie w nich energii. Potwierdzono hamujący wpływ kapsaicyny na rozwój nowotworów takich jak: płuc, okrężnicy, prostaty i glejaka.

Kapsaicyna hamuje rozwój bakterii Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa i Helicobacter pylori, odpowiadającej za rozwój choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Czytaj też: Walcz ostro o zdrowie z papryką!

Olej z papryczki chili

W warunkach domowych można przygotować olej do smarowania przy bólach mięśni, stawów, bólach reumatycznych. Można go także stosować jako dodatek do potraw np. sałatek. Jak przygotować olej?

  1. Kilka ostrych papryczek chili kroimy drobno lub mielimy razem z gniazdami nasiennymi.
  2. Przekładamy do słoika.
  3. Zalewamy dwiema szklankami oliwy z oliwek lub dobrego oleju np. lnianego.
  4. Odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień.
  5. Codziennie należy potrząsać słoikiem.
  6. Potem przecedzamy olej przez sito i wlewamy do butelki.

Olej rozgrzewa, rozszerza naczynia krwionośne, działa silnie przeciwbólowo. Nie parzy.

Zobacz też: Papryczka chili - trucizna, która leczy

Pasta z papryki chili

Do celów kulinarnych i leczniczych możemy też przygotować pastę z papryki chili. Jak przygotować pastę z chilli?

  1. Pół kilograma papryczek chili (bez ogonków) blendujemy razem z gniazdami nasiennymi.
  2. Dodajemy 300 ml przecieru pomidorowego i pięć łyżek oleju.
  3. Wkładamy do wyparzonych słoiczków.
  4. Pasteryzujemy 10 minut.

Sprawdź też: Aronia - czarny koń w wyścigu po zdrowie

Papryczka chili – ostrzeżenia

  • Kapsaicyna zawarta w papryce chili wykazuje właściwości lecznicze tylko w bardzo małych dawkach, w dużych jest toksyczna.
  • Do papryki chili trzeba podchodzić ostrożnie. Najlepiej kroić ją w lateksowych rękawiczkach, a jeśli kroimy gołymi rękami, absolutnie nie dotykać potem błon śluzowych, oczu, czy stref intymnych.
  • Kapsaicyna nie jest rozpuszczalna w wodzie, tylko w tłuszczach i alkoholu. Jeśli dotkniemy błon śluzowych lub zjemy za duży kawałek papryki chili, nie należy używać wody, to tylko pogorszymy sprawę.
  • Aby zneutralizować działanie używamy tłustego mleka, alkoholu, albo zjadamy lody.