Kolacja wegetariańska - pomysły i przepisy na ciepło

Kolacja wegetariańska w smaczny sposób może urozmaicić dietę. Zamiast standardowo sięgać po kanapki można przygotować kolorowe sałatki na bazie kasz, szybki makaron, wytrawne placuszki czy tortille. Co przygotować na wegetariańską kolację?
Sałatka to pomysł na szybką kolację wegetariańską
Źródło: 123RF

Spis treści

Co może zawierać kolacja wegetariańska?

Posiłek spożyty przed snem powinien być możliwe łatwostrawny, aby zapewnić komfortowy i efektywny sen. Kolacja wegetariańska spełnia tę zasadę, ponieważ zostaje wykluczony jeden z najbardziej ciężkostrawnych produktów – mięso czerwone.

Kolacja dla wegetarian powinna zawierać warzywa, pełnoziarniste zboża, źródła białka (nabiał, jaja lub strączki) oraz dodatek tłuszczowy (np. oliwa, orzechy i pestki). Z tych produktów można skomponować niebanalne pomysły na kolacje wegetariańskie np.:

  • sałatki,
  • kanapki,
  • pasty,
  • potrawy z jaj,
  • tortille,
  • placki,
  • faszerowane warzywa.

W kolacji warto unikać nadmiaru tłuszczu, by posiłek nie zalegał długi czas w żołądku.

Wegetariańska kolacja na ciepło

Z uwagi na natłok obowiązków, spożywanie posiłków odbywa się często w pędzie, a jedynym ciepłym daniem w ciągu dnia okazuje się być dopiero kolacja, dla niektórych zwana obiado-kolacją.

Przygotowywanie posiłku wraz z domownikami to dobry pomysł na wspólne spędzenie wolnego czasu. Świeży, a zarazem ciepły posiłek wpłynie pozytywnie na samopoczucie, szczególnie w porze jesienno-zimowej, kiedy to po powrocie z pracy czy też szkoły, za oknem jest ciemno i zimno. Do zalet wegetariańskiej kolacji na ciepło należą również jej rozgrzewające właściwości. Świetnie sprawdzą się tu wszelkiego rodzaju zupy, zapiekanki czy faszerowane warzywa.

Komosa ryżowa z tofu i marchewką (399 kcal)

Składniki:

  • Komosa ryżowa – 3 łyżki
  • Tofu naturalne – 90g
  • Marchew – 1 sztuka
  • Sos sojowy, jasny – 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Nasiona słonecznika – 2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

  1. Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
  2. Tofu odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
  3. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż marchewkę. Następnie dodaj tofu, sos sojowy oraz przyprawy i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj komosę, wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
  5. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp nasionami.

Szybka kolacja wegetariańska

Szybka kolacja wegetariańska kojarzy się z kanapkami, ale to przecież nie jedyne rozwiązanie. Istnieje wiele smacznych propozycji posiłków, które można przegotować w krótkim czasie. Co ważniejsze, dania te nie muszą być skomponowane z drogich produktów. Warto sięgać po sezonowe warzywa oraz regionalny nabiał.

Na szybką i tanią kolację wegetariańską sprawdzą się pasty ze strączków (najszybciej i najłatwiej będzie wybrać te konserwowe), potrawy z jaj (na twardo, na miękko, omlet jajeczny, jajecznica, sadzone) czy sałatki z małą liczbą składników. Zdecydowanie, kolację można przygotować tak, aby było szybko, smacznie i tanio.

Sałatka (caprese) z serem mozzarella, pomidorem i bazylią (409 kcal)

Składniki:

  • Ser mozzarella – 1 sztuka
  • Pomidor – 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Bazylia świeża
  • Oregano suszone, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj i pokrój w plastry.
  2. Ser odsącz z zalewy i pokrój w plastry.
  3. Przygotuj dressing mieszając oregano z oliwą.
  4. Na talerzu na zmianę ułóż plastry mozzarelli i pomidorów, posyp je pieprzem, świeżą bazylią i polej dressingiem.

Kolacja wegetariańska we dwoje

By zaskoczyć partnera, warto przygotować wegetariańską kolację dla dwojga. Komponując romantyczną kolację we dwoje można sięgnąć po produkty, które mają miano afrodyzjaków.

Należą do nich:

  • wybrane owoce (np. banany, granat, truskawki, awokado),
  • warzywa (seler, burak, szparagi),
  • przyprawy i zioła (np. chili, kakao, imbir, anyż, kardamon, bazylia, lubczyk czy też gałka muszkatołowa).

W zależności od stosowanej diety wegetariańskiej można również przygotować danie na bazie ryby czy owoców morza (np. ostrygi, małże, pstrąg, sardynki), a także jaj i serów (szczególnie kozie).

Spaghetti z czosnkiem, oliwą i papryczką chili (450 kcal)

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty spaghetti, suchy – 70g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • Papryczka chili – 1 sztuka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Czosnek obierz i posiekaj.
  3. Papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń pestki i drobno posiekaj.
  4. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż czosnek. Dodaj chili i smaż przez kilka sekund. Dodaj makron, sól oraz pieprz i smaż przez chwilę.
  5. Gotowe danie przełóż na talerz.

Dietetyczna kolacja wegetariańska

Dietetyczna kolacja wegetariańska powinna między innymi składać się ze źródła białka, do których zalicza się:

  • nasiona roślin strączkowych (np. soczewica, ciecierzyca, fasola),
  • nabiał (np. ser biały, jogurt, serek wiejski, ser typu feta),
  • jajka,
  • produkty sojowe (np. tofu),
  • orzechy i nasiona (np. orzechy włoskie, migdały, pestki dyni).

W tym posiłku powinny znaleźć się również pełnoziarniste produkty zbożowe (np. kasze, ryż brązowy, pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy) oraz zdrowe tłuszcze (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, orzechy, pestki).

W wegetariańskiej kolacji nie może zabraknąć kolorowych warzyw, które stanowią cenne źródło witamin i składników mineralnych.

Sałatka z kaszą gryczaną, ciecierzycą i marchewką (417 kcal)

Składniki:

  • Kasza gryczana – 4 łyżki
  • Ciecierzyca konserwowa, bez zalewy – 3 łyżki
  • Marchew – 1 sztuka
  • Szpinak świeży (baby) – 1 szklanka
  • Cebula czerwona – ¼ sztuki
  • Szczypiorek – 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny – 1 łyżka
  • Kolendra świeża – 2 łyżki
  • Chili mielone, kmin rzymski, sól

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
  2. Ciecierzycę z puszki odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.
  3. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w słupki.
  4. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  5. Przygotuj dressing mieszając oliwę z octem, posiekanym szczypiorkiem i przyprawami.
  6. Składniki przełóż na talerz i polej dressingiem. Całość wymieszaj i posyp posiekaną kolendrą.

Wegetariańskie posiłki doskonale wpisują się również w klasyczny sposób odżywiania. Kompleksowa platforma dietetyczna umożliwia wymianę posiłków, dzięki czemu jeszcze lepiej możesz dopasować posiłki do swoich preferencji smakowych i stylu życia. W skład subskrypcji wchodzi nie tylko plan żywieniowy dobrany do indywidualnych potrzeb, ale także nieograniczony kontakt z dietetykiem, intuicyjna lista zakupów i wiele innych funkcjonalności.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

Powyższy artykuł prezentuje treści informacyjne i został opracowany wyłącznie przez redakcję serwisu. Artykuł zawiera informacje o wybranych produktach dostępnych w internetowym Sklepie Medme.pl i ma charakter autopromocyjny Sklepu Medme.pl Wybór prezentowanych produktów lub kategorii produktów został dokonany w sposób rzetelny, wyłącznie przez redakcję serwisu.