Słonecznik bulwiasty pochodzi z Ameryki Północnej. Kwitnie na przełomie sierpnia i września, a jego żółte kwiaty są świetnym elementem dekoracyjnym. Jadalne zaś są bulwy będące bogactwem wartościowej inuliny. Jej średnia zawartość to 17g na 100g produktu, a średnia waga jednej bulwy to ok.60g. W ten sposób organizm otrzymuje prawie 10g inuliny.
Reklama
Topinambur – co to jest?
Warto wiedzieć, że jadalne są jedynie bulwy, które swoim wyglądem przypominają imbir lub pofałdowane ziemniaki. Podawany jest najczęściej w takiej formie jak ziemniaki:
- ugotowany w osolonej wodzie,
- upieczony,
- na parze,
Ze względu na swoje właściwości zdrowotne zdecydowanie wygrywa z popularnym w Polsce ziemniakiem. Jest niskokaloryczny, ponieważ w 100g zawiera jedynie 70kcal, dając prawie 2g białka i błonnika.
Topinambur - właściwości
Słonecznik bulwiasty ma w sobie wiele wartości odżywczych i zdrowotnych, m. in.:
- zawiera inulinę - powinny sięgnąć po niego osoby, które borykają się z cukrzycą, ponieważ inulina przekształca się w organizmie we fruktozę, którą dobrze znoszą diabetycy, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Inulina jest bardzo dobrym probiotykiem, zapobiega także rozwojowi miażdżycy,
- białko – bulwy skutecznie wyizolowują białka, które uwalniają wolne rodniki, a więc ma działanie antynowotworowe,
- błonnik – zawarty jest on wewnątrz bulw i wpływa na perystaltykę jelit, redukuje zaparcia. Pomaga walczyć z nadwagą, ponieważ błonnik daje uczucie sytości na kilka godzin,
- potas - jego wysoka zawartość pozwala regulować ciśnienie tętnicze krwi,
Reklama
Topinambur – przepisy kulinarne
Większość osób stawia sobie pytanie: Jak przyrządzić topinambur? Sposobów jest naprawdę wiele, ponieważ można zrobić z niego zarówno sok, delikatne puree, jak i pyszny krem. Popularnością na kulinarnych blogach cieszą się również frytki z topinamburu.
Jednym z prostych przepisów na danie z wykorzystaniem topinamburu jest właśnie puree, którego czas przygotowania to niecałe pół godziny.
Potrzebne składniki to:
- 0,5 kg topinamburu,
- 6 łyżek masła (ok. 50g),
- ok. 150 ml śmietany 18%,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- łyżeczka soli,
- ½ świeżej cytryny
Słonecznik należy dokładnie umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Kolejnym krokiem jest umieszczenie go w wodzie z sokiem z cytryny na czas kilku minut, ponieważ poprzez wysoką zawartość żelaza lubi zmieniać swoją barwę na ciemnobrązową. Następnie należy włożyć topinambur do wrzącej wody z łyżeczką soli i gotować przez około pół godziny, po czym całą wodę odlać i odparować. Na koniec dodać masło oraz śmietanę w temperaturze pokojowej i ucierać na gładką masę. Dla wyraźniejszego smaku potrawę z topinamburu można doprawić solą, a także gałką muszkatołową otrzymując w ten sposób pyszny dodatek do obiadu. To świetna alternatywna dla pospolitych ziemniaków.