Zioła na wątrobę - ostropest, dziurawiec i mniszek lekarski

Zioła na wątrobę
Źródło: 123RF
Zioła na wątrobę poprzez swoje zdrowotne właściwości mogą znacząco poprawić jej kondycję. W wątrobie gromadzi się wiele trujących substancji, które przeszkadzają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Warto jej pracę uregulować poprzez popularnie zioła.

Kilka razy w roku warto zdecydować się na detoks wątroby, regularnie stosując zbilansowaną dietę, wzbogaconą właśnie o ziołolecznictwo. Dodatkowo powinno się ograniczać spożywanie alkoholu, tłustego jedzenia oraz nadmiernego przyjmowania lekarstw. Trzema najcenniejszymi ziołami, mającymi wpływ na regenerację wątroby są właśnie: ostropest plamisty, dziurawiec i mniszek lekarski. Jakie substancje w nich zawarte są za to odpowiedzialne?

Ostropest plamisty na wątrobę

Ostropest może być przyjmowany w różnych formach. Jako dodatek do sałatek, zup czy soków. Popularny jest także w formie herbaty oraz tabletek. Do jego leczniczych właściwości należą:

  • substancja sylimaryna – jest ona odpowiedzialna za stabilizację błon komórkowych, chroniąc wątrobę przed truciznami. Pomaga także narządowi na samoistną regenerację. Sylimaryna działa również antyoksydacyjnie, odtruwająco, przeciwzapalnie i spowalnia proces włóknienia wątroby,
  • flawonoidy – usuwają z organizmu wolne rodniki, a więc mają działanie przeciwnowotworowe,
  • zmniejszanie działania leukotrienów – lipidów, których zadaniem jest osłona organizmu przed przewlekłym zapaleniem wątroby,
  • niwelowanie problemów związanych z trawieniem – wzdęć, żylaków odbytu i odbijania,
  • utrzymanie odpowiedniego poziomu stężenia glukozy we krwi,
  • zmniejszenie poziomu złego cholesterolu,
  • wzmacnianie naczyń włosowatych,
  • utrzymanie właściwego poziomu hormonów – polecany jest dla kobiet, które cierpią na endometriozę,
  • regulowanie pracy pęcherzyka żółciowego – kontrola pracy całego układu żołądkowo-jelitowego,

Dziurawiec na wątrobę

Niektórzy uważają go za chwast, jednak warto docenić jego zdrowotne działanie. Można go stosować zarówno doustnie, jak i zewnętrznie. Na rynku dostępny jest w formie olejku, suszu, nalewki, maści, kremu czy tabletek. Działa przeciwbakteryjnie, regenerująco i oczyszczająco.

Dziurawiec zawiera między innymi:

  • garbniki – działają one ściągająco i antybakteryjnie na błony śluzowy w przewodzie pokarmowym oraz na uszkodzony naskórek. Przyspieszają one proces gojenia ran, odmrożeń, oparzeń, a także owrzodzeń,
  • azulen – ta substancja również ma działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, wpływając na zmniejszenie obrzęków,
  • flawonoidy – rozkurczają mięśnie gładkie w przewodzie pokarmowym i drogach żółciowych. Niwelują kolki i bóle, poprzez ułatwienie przepływu żółci do dwunastnicy. Z tego powodu dziurawiec jest zalecany osobom, których wątroba produkuje zbyt mało żółci,
  • olejek eteryczny – ma przyjemny zapach, zmniejsza stany przygnębienia i depresji. Działa antybakteryjnie na skórę – pomaga w redukowaniu objawów trądziku. Może być stosowany również przy reumatyzmie oraz rwie kulszowej. Sprawdza się również jako nawilżenie suchej skóry. Należy na niego uważać latem, ponieważ można dostać poparzenia słonecznego. Można go używać, jako olejek do masażu (w połączeniu z olejkiem bazowym, np. jojoba, migdałowym czy słonecznikowym), wlewać do kąpieli, smarować kark i skronie oraz aromatyzować się,
  • antocyjany – to naturalne barwniki, które w przemyśle spożywczym znakowane są jako E163. To antyutleniacze, które biorą udział w syntezie kolagenu, nadając skórze promienny wygląd. Pozytywnie wpływają także na kondycję włosów i paznokci,
  • hiperozyd – izolowany jest z ziela dziurawca, a ma działanie przeciwzapalne, moczopędnie oraz krótkotrwale obniża ciśnienie krwi,

Zobacz też: Zespół Gilberta

Mniszek lekarski na wątrobę

Mniszek lekarski bardzo dobrze smakuje w formie domowej herbaty. Sporządza się ją z korzeni i liści zioła, a najsmaczniejsza jest wiosną. Wystarczy zagotować szklankę wody, zmniejszyć gaz i włożyć dwie łyżki drobno pokrojonego korzenia. Następnie należy przykryć i zagotować przez kilka minut. Kolejnym krokiem jest zdjęcie wywaru z palnika i dodanie dwóch łyżek pociętych drobno liści. Całość należy parzyć przez około 40 min, przecedzić i pić nie więcej niż dwa kubki dziennie.

Sprawdź, też jak działa: Syrop z mniszka

Dlaczego warto pić taki wywar?

  • zawiera cenną inulinę – związek, który zmniejsza poziom cukru we krwi oraz zły cholesterol. Z tego względu powinny zażywać go osoby borykające się z cukrzycą oraz miażdżycą
  • pobudza wydzielanie żółci – dlatego warto stosować go w leczeniu chorób wątroby oraz woreczka żółciowego,
  • mniszek lekarski oczyszcza organizm – przede wszystkim usuwa toksyczne substancje z wątroby oraz pęcherzyka żółciowego.
  • działa moczopędnie – w ten sposób usuwa toksyny z nerek wraz z wydalanym moczem,
  • pomaga w reumatyzmie,
  • niweluje oznaki trądziku oraz łuszczycy,
  • zawiera związki, które zwiększają apetyt, a tym samym wydzielanie soków żołądkowych, dlatego zalecany jest osobom, które cierpią na zaburzenia trawienia

Czytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 21)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA