Karmienie piersią. Dlaczego warto karmić piersią?


 
Mimo zaawansowanej technologii, nie udało się opracować mieszkanki, która miałaby więcej substancji odżywczych i przeciwciał niż kobiecy pokarm. To absolutny fenomen. Mleko mamy jest lekkostrawne, wartościowe, a samo karmienie pomaga zbudować niesamowitą więź między mamą, a dzieckiem.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, wyłączne karmienie piersią jest zalecane przynajmniej przez sześć miesięcy. To oznacza, że w tym okresie nie podajemy dziecku innych pokarmów. Nie musimy nawet dopajać, ponieważ kobiece mleko zaspokaja zarówno głód, jak i pragnienie. Światowa Organizacja Zdrowia nie precyzuje tego, jak długo karmić piersią. To zależy od indywidualnych potrzeb mamy i dziecka.

Zalety karmienia piersią

- Karmienie piersią jest jedynym naturalnym sposobem karmienia dziecka – mówi Elżbieta Jochman, położna oddziałowa oddziału ginekologiczno-położniczego Szpitala Specjalistycznego Brzeziny. - Mleko mamy lekkostrawne, ponieważ trawi się od 1,5 do 2 godzin. Dzieci karmione piersią są zdrowsze, ponieważ wraz z mlekiem matki do przewodu pokarmowego przedostają się przeciwciała i dziecko nabywa odporności. Kobiecy pokarm jest bogaty w witaminy i mikroelementy. Poza tym dzieci karmione piersią są super rozwijającymi się dzieciaczkami zarówno pod względem psychoruchowym, jak i umysłowym.

Karmienie piersią pomaga też zbudować niezwykłą więź między mamą, a dzieckiem.

- Kiedy mama przytula dziecko, sprawia, że czuje się kochane. Czuje zapach jej skóry, słyszy bicie serca, przez co wie, że jest bezpieczne. Uspokaja się, ponieważ przypomina mu się, jak było w brzuchu mamy– mówi Elżbieta Jochman. – Często przytulając dziecko mama szybko nawiązuje z nim niezwykłą więź.

Karmienie piersią przynosi same korzyści zarówno karmionemu dziecku, jak i karmiącej mamie. Dzieci karmione wyłącznie piersią rzadziej chorują, mają lepszą odporność, a w przyszłości mniejszą skłonność do nadwagi, otyłości i cukrzycy.

Karmiące mamy nawiązują z kolei z dzieckiem bardzo silną więź, lepiej znoszą połóg, szybciej pozbywają się ciążowych kilogramów, a na dodatek w przyszłości są mniej obciążone ryzykiem zachorowania na raka jajnika i piersi. No i oszczędzają. Bo mleko mamy nic nie kosztuje.

Jaki jest skład mleka mamy?

Jest idealny dla każdego dziecka. Mimo zaawansowanych technologii, nikomu nie udało się jeszcze wyprodukować tak doskonałej mieszanki.

- Skład mleka mamy to przede wszystkim woda, cukry, tłuszcze, wapń, białko, mikroelementy, witaminy i immunoglobuliny, czyli ciała odpornościowe – mówi Elżbieta Jochman.

Skład mleka mamy zmienia się wielokrotnie w okresie karmienia piersią. Idealnie dopasowuje się do potrzeb rosnącego noworodka, a później niemowlęcia. Zaspokaja zarówno głód, jak i pragnienie.

Jak często karmić piersią?

- Generalnie karminy na żądanie, ale decydując się na wyłączne karmienie piersią w ciągu doby konieczne jest minimum osiem karmień. Nie wolno zaprzestawać karmień nocnych. W nocy powinniśmy karmić minimum 1-2 razy. Warto też obserwować, czy dziecko przybiera na wadze – mówi Elżbieta Jochman.

Wiele kobiet, które decyduje się wyłącznie na karmienie naturalne, ma wątpliwości, czy dziecko się najada. Jak to sprawdzić?

- Jeśli mama ma wątpliwości, może zważyć dziecko. W pierwszych trzech miesiącach życia dziecko powinno przybierać na wadze średnio 32 gramy na dobę. W kolejnych trzech miesiącach około 18 gramów na dobę – mówi Elżbieta Jochman. - Trzeba też zwracać uwagę na ilość wydalanych stolców oraz moczenie pieluszek. W pierwszych dobach dziecko oddaje mocz i stolec średnio po dwa razy na dobę. Od piątej doby dziecko powinno oddawać trzy, cztery żółte i papkowate stolce.

O udanym karmieniu piersią świadczy też nastrój i samopoczucie naszego malucha.

- Po jedzeniu dziecko powinno być zadowolone i spokojne. Piersi mamy powinny być opróżnione i miękkie – mówi Jochman. - Te wszystkie cechy świadczą o tym, że dziecko karmione piersią się najada.