Co zrobić z czereśni? Ciasto, kompot, dżem, sok

Co zrobić z czereśni? Sezon na nie trwa od czerwca do połowy lipca, dlatego w tym krótkim czasie warto postawić właśnie na ten owoc. Czy czereśnie są zdrowe? Poznaj sprawdzone przepisy na ciasto, przetwory oraz kompot.
Czerwone czereśnie
Źródło: 123RF

Spis treści

Cena czereśni w 2020 roku może się od siebie różnić w zależności od wybranej odmiany, a także miejsca zakupu. Średni koszt waha się w granicach 10 – 13 złotych za kilogram. Warto zdecydować się na wykonanie przetworów z ich udziałem, ponieważ owoce te cechuje szereg wartości odżywczych. Jakich?

Czereśnia – właściwości lecznicze

Jakie są właściwości czereśni? Dlaczego warto sięgnąć po te owoce? Przede wszystkim cechują się zawartością:

  • witamin - z grupy B, A, E, K, C
  • minerałów – potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk,
  • kwercetyny,
  • jodu – mają go więcej niż niektóre ryby morskie,
  • przeciwutleniacze, które opóźniają proces starzenia

Znając już jej właściwości, warto zastanowić się co można zrobić z czereśni.

Ciasto z czereśniami

Ciasto z czereśniami to świetna propozycja na lato, ponieważ taki wypiek jest stosunkowo lekki i łatwy w przygotowaniu. Jednym z przykładów może być ciasto z czereśniami i budyniem. Jak je zrobić?

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna (3 szklanki),
  • żółtka jaj (3-4 szt.),
  • proszek do pieczenia lub soda (2 łyżeczki),
  • ¼ szklanki cukru,
  • kostka masła (200 g),

Masa budyniowa:

  • mleko – 1 litr,
  • budynie waniliowe lub śmietankowe – 2 szt.,
  • cukier – 5 łyżek,
  • mąka pszenna i ziemniaczana – po 1 łyżcze

Masa z czereśni:

  • cukier – 2 łyżki,
  • czereśnie w kompocie – 2 litry
  • kompot z czereśni – niecała szklanka,
  • kisiel wiśniowy – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto. Przesiana mąka wraz z proszkiem do pieczenia powinna być umieszczona w misce. Do tego należy dodać żółtka, cukier oraz pokrojone masło. Całość należy zagnieść na gładką masę. Kolejno należy odstawić ciasto na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 1/3 ciasta należy odłożyć na bok, a pozostałość rozwałkować i włożyć do brytfanny. Spód piec w piekarniku przez 15 min w temperaturze 180 stopni.

Kolejno należy przygotować masę z budyniu. W 1,5 szklance mleka umieścić budyń w proszku, mąki, a także cukier. Taką mieszaninę należy przelać do reszty mleka. Zdjąć z palnika, zakryć folią i poczekać do przestudzenia.

Następnie należy czereśnie odlać z kompotu, usunąć pestki, umieścić wydrylowane czereśnie w garnku i smażyć z dodatkiem cukru. W niepełnej szklance rozrobić kisiel i dodać do gotujących czereśni, starannie mieszając. Po przestudzeniu, na spód ciasta położyć masę budyniową, a następnie czereśnie z kisielem. Z pozostałości ciasto wykroić paski i położyć w formie kratki na wierzchu. Ostatnim krokiem jest wstawienie na 45 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.

Reklama

Kompot z czereśni

Czereśnie świetnie nadają się również do picia. Dobrym rozwiązaniem będzie kompot z czereśni do obiadu, czy na zimę.

Jak zrobić kompot z czereśni?

  • 500 g czereśni,
  • 12 łyżek cukru,
  • litr wody.

Owoce należy umyć, pozbyć się z nich ogonków. Wodę należy zagotować wraz z cukrem. Następnie owoce trzeba umieścić w wyparzonym słoiku, zalać wodą z cukrem i zakręcić. Gotować w wodnej kąpieli przez kilka minut (do czasu wrzenia wody). Gdy słoik będzie już zimny należy go wyjąć z garna i postawić w zacienionym miejscu. Gdy będzie zbyt intensywny można dodać do niego wody.

Dżem z czereśni

Kolejną propozycją są przetwory z czereśni. Można przygotować dżem, konfiturę czy frużelinę.

Jak zrobić dżem z czereśni? Przepis jest niezwykle prosty.

Składniki:

  • 1 kg czereśni,
  • szklanka cukru,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżka skórki z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj czereśnie.
  2. Usuń z nich ogonki i pozbądź się pestek.
  3. Włóż owoce do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem.
  4. Odstaw do chłodnego miejsca na kilka godzin, by owoce puściły sok.
  5. Gotuj owoce na średnim ogniu, do zagotowania, a później zmniejsz ogień.
  6. Dodaj skórkę i sok z cytryny.
  7. Smaż całość ok. 4h co jakiś czas mieszając, by nie doszło do przypalenia.
  8. Gorący dżem umieść w słoikach (umytych i wyparzonych wrzątkiem).
  9. Zakręć mocno słoiki, zwracając uwagę, by ich brzegi były czyste.
  10. Słoiki wstaw do garnka i pasteryzuj we wrzącej wodzie przez 20 minut na wolnym ogniu (woda powinna sięgać do 2/3 wysokości słoików).
  11. Wyjmij słoiki z garnka i postaw do góry dnem, dopóki nie ostygną.

Czytaj:

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

16687
Pytanie: Kiedy najchętniej sięgasz po probiotyk?

  w trakcie i po antybiotykoterapii

  podczas stosowania lekkostrawnej diety

  przy biegunce

  w zespole jelita drażliwego

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!