Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗

Olej z pestek śliwki - poznaj jego właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej z pestek śliwki to zbiór cennych składników. Ten wyjątkowo delikatny naturalny produkt, pielęgnuje włosy i skórę. Wystarczy rozgrzać go między palcami i delikatnie wklepywać w skórę. Poznaj jego wszystkie właściwości.
Pestki śliwek z których pozyskuje się olej
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Olej z pestek śliwki jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce i doceniany w branży kulinarnej.
  • Delikatny osad, który pojawia się na jego powierzchni nie wpływa na właściwości zdrowotne.
  • Olej śliwkowy aplikujemy na zwilżoną skórę, aby wzmocnić jego działanie.
Spis treści

Reklama

Czym jest olej z pestek śliwki?

Olej z pestek śliwki, nazywany potocznie także olejem śliwkowym jest produktem o wielu cennych właściwościach odżywczych. Pestki śliwki przez długi czas traktowane były, jako niepotrzebne odpady poprodukcyjne.

Na początku wykorzystywano je głównie na opał, ale z czasem dostrzeżono w nich duży potencjał od uzyskania wartościowego oleju.

W jaki sposób jest pozyskiwany olej śliwkowy? Metodą jest tłoczenie na zimno, które pozwala na uzyskanie jak najbardziej naturalnego produktu.

Nasiona znajdujące się wewnątrz pestki podlegają obróbce w niskiej temperaturze nieprzekraczającej 40° C.

Materiałem do wytwarzania oleju z pestek śliwek jest odmiana Prunus domestica, czyli śliwka domowa.

Ten gatunek to jedno z najpopularniejszych drzew owocowych w naszym kraju, które występuje w wielu odmianach - takich jak śliwa renkloda, węgierka czy kalipso.

Olej ze śliwki ma żółto-złocisty kolor, słodki zapach i migdałowo-marcepanowy smak. Jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce i ceniony w kuchni, szczególnie włoskiej i francuskiej. Produkt należy przechowywać w ciemnej butelce, aby zapobiegać jego utlenianiu się.

Reklama

Skład oleju z pestek śliwki

Wytworzenie oleju z nasion jakiejkolwiek rośliny jest możliwe tylko wtedy, gdy nasiona te zawierają minimum 15 proc. tłuszczu.

Pestki śliwki są idealnym produktem do takiej produkcji, ponieważ aż 38 proc. masy pojedynczej pestki stanowią tłuszcze, głównie kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone.

Niewielki procent stanowią kwasy nasycone i taka proporcja jest najzdrowsza dla organizmu.

Skład takiego oleju tworzą:

  • beta karoten,
  • fitosterole,
  • tokoferole, które odpowiadają za produkcję witaminy E,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina A,
  • kwas galusowy,
  • kwas linolowy (21%),
  • kwas oleinowy (70%),
  • antyoksydanty.

Z każdego składnika odżywczego oleju płyną jego zdrowotne korzyści. Olej z pestek śliwki działa przede wszystkim na skórę, twarz, paznokcie oraz na zniszczone włosy.

Sprawdzi się także w regeneracji suchych i spękanych ust oraz jako baza do masażu lub aromaterapii. Ten olej jest bardzo trwały, dlatego też stanowi element wielu produktów kosmetycznych - znacznie wydłuża ich żywotność.

Reklama

Jakie właściwości ma olej z pestek śliwki? 

Oto najważniejsze właściwości oleju z pestek śliwki:

  • wzmacnia zdolności regeneracyjne skóry, jej odporność i poziom nawilżenia, dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • utrzymuje właściwy poziom bariery lipidowej naskórka, dzięki obecności kwasu oleinowego. Ten składnik ułatwia skórze przepuszczanie w głąb aktywnych składników,
  • działa przeciwstarzeniowo,
  • zabezpiecza przed odwodnieniem,
  • chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych, dzięki zawartości witaminy E,
  • reguluje nadprodukcje sebum i zmniejsza niedoskonałości, redukując zaskórniki,
  • pobudza układ krążenia, w szczególności mikrokrążenie,
  • skutecznie koi niewielkie rany,
  • regeneruje rozdwojone końcówki włosów,
  • nawilża, wygładza i zmiękcza włosy.

Reklama

Zastosowanie oleju z pestek śliwki

Zastosowanie oleju z pestek śliwki to głównie branża kosmetyczna. Jego zaletą jest jedwabiste wykończenie pielęgnacji cery, szybkie wchłanianie oraz nie pozostawianie tak zwanego „tłustego filmu”.

Oznacza to, iż ten olej jest idealnym składnikiem do lekkich kosmetyków, które jednocześnie zapewniają odpowiednie nawilżenie.

Stosowanie takich kremów sprawia, iż twarz nie lepi się i nie błyszczy, a pielęgnacja zapewni nam pełen komfort codziennego używania kosmetyków z olejem.

Olej śliwkowy jest używany do produkcji kremów dla cery suchej, tłustej, mieszanej, z problemami zdrowotnymi (na przykład zmiany łuszczycowe czy atopowe), z nadmiarem sebum oraz skóry już dojrzałej.

Jest także składnikiem produktów do pielęgnacji włosów. Olej z pestek śliwki można stosować nie tylko na same końcówki włosów, (aby je odpowiednio nawilżyć), ale także na całą ich długość.

Olej może być też smacznym i pachnącym dodatkiem do różnych dań - idealnie sprawdza się przy przyrządzaniu sałatek, słodkich deserów (szczególnie w połączeniu z owocami), dressingów czy potraw z mięsa lub ryb. 

Jak stosować olej z pestek śliwki na twarz i włosy?

Olej z pestek śliwki na twarz można nakładać w czystej postaci, ponieważ jest to olej typu lekkiego. Szczególnie taka forma zalecana jest przy cerach dojrzałych i suchych.

Takim olejem możemy zastępować kremy lub serum, ale możemy także łączyć go z innymi produktami, na przykład dodawać do używanego przez nas kremu przy codziennej pielęgnacji.

W przypadku mocno tłustych cer warto aplikować go w stężeniu 30% lub mniejszym. Dobre efekty przynosi zmieszanie oleju z kwasem hialuronowym. Takie połączenie tworzy dwufazowy nawilżacz. Olej śliwkowy do twarzy może również stanowić bazę pod makijaż. Stosowany punktowo pod oczy lub w formie okładów wygładzi i nawilży te delikatne części skóry twarzy.

Olej z pestek śliwki na włosy powinniśmy głównie używać do pielęgnacji rozdwojonych końcówek, aby je odpowiednio regenerować i nawilżać. Warto nakładać olej także na włosy puszące się, aby przywrócić im efekt wygładzenia (olejowanie). To także dobry dodatek do nawilżających odżywek i masek. Zastosowanie oleju śliwkowego na włosy kręcone znacznie osłabia ich skręt.

Czy można stosować olej z pestek śliwki w ciąży?

Olej z pestek śliwki jest delikatnym produktem, mogą go, zatem stosować kobiety w ciąży. Jest idealny do pielęgnacji włosów, które w czasie tak burzliwych zmian hormonalnych u niektórych kobiet mogą być słabsze i matowe.

Olej to także środek do nawilżania i ujędrniania ciała oraz dodatek do kąpieli. Niektóre panie stosują go, jako środek przeciwdziałający lub likwidujący rozstępy.

Reklama

Jakie opinie ma olej z pestek śliwki?

Większość opinii na temat oleju z pestek śliwki w Internecie i na forach jest zdecydowanie pozytywna. Badania konsumenckie, przeprowadzone przez firmy produkujące i sprzedające olej zawierają głównie pozytywne oceny ze strony klientów.

Wątpliwości pojawiają się przy ocenie stopnia komedogenności oleju z pestek śliwki, czyli zdolności do zapychania porów. W skali pięciostopniowej ten olej oznaczony jest pomiędzy 1 a 2 (mało komedogenny).

Taki wynik oznacza, iż co do zasady nie jest przyczyną zatykania porów, niezależnie od formy stosowania. Ale w pewnych sytuacjach może wywołać taki skutek - chodzi tu o osoby, które posiadają mocno problematyczne cery lub schorzenia skóry.

Warto wtedy sprawdzić, czy pory zatyka olej w czystej postaci, czy także dodany w niewielkiej ilości do innych kosmetyków.

Niekiedy zminimalizowanie dawki śliwkowego oleju likwiduje problem. W przypadkach wzbudzających nasze wątpliwości dobrze jest zasięgnąć opinii lekarza lub kosmetyczki.

Reklama

Cena oleju z pestek śliwki. Gdzie go kupić? 

Olej z pestek śliwki kupimy w aptekach, drogeriach, sklepach ze zdrową żywnością i naturalnymi produktami. Produkt dostępny jest zarówno w sprzedaży stacjonarnej, jak i internetowej.

Cena oleju wynosi 18- 34 zł za 30 ml. Warto kupować większe pojemności, aby zapłacić mniej.

Czytaj również

Bibliografia

  • A. Zielińska, I. Nowak „Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce”, CHEMIK 2014; 68 (2): 103-110
  • H. Bojarowicz, B. Woźniak „Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę”, Probl Hig Epidemiol 2008; 89 (4): 471-475
  • N. Schafer, M. Sobczyk i inni „Możliwości zastosowania olejow roślinnych w pielęgnacji skóry trądzikowej”, Katedra Farmacji i Chemii Ekologicznej, Wydział Chemii, Uniwersytet Opolski, Aesthetic Cosmetology and Medicine 2 / 2022 / vol. 11
  • A. Bazylko, Katedra Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego „Substancje roślinne, wskazania i przeciwwskazania do stosowania w czasie ciąży i przygotowania do porodu”, Farm Pol, 2010, 66(7): 478-483.
Jolanta Woźniak
Artykuł napisany przez
Jolanta Woźniak
Absolwentka Prawa na Uniwersytecie Łódzkim. Pierwsze doświadczenie zawodowe zdobywała, jako pracownik Działu Penitencjarnego i Organizacyjno-Prawnego w Areszcie Śledczym w Łodzi. Od 2004 roku Zastępca Prezesa i Członek Zarządu w Miejskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Od kilku lat copywriterka, głównie w tematyce prawnej, ale i medycznej i parentingowej. Prywatnie miłośniczka dobrego kina.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Olejki
Olejek żywokostowy - działanie, zastosowanie i cena. Na co pomaga?
Zywokost
Olej z rokitnika - poznaj jego właściwości i sprawdź, jakie ma dawkowanie
Pomarańczowe owoce rokitnika
Olejek narcyzowy - jak stosować? Działanie, właściwości i zastosowanie
Kwiaty narcyza
Podobne artykuły
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości, zastosowanie i skutki uboczne. Kiedy pić i jak stosować?
Nasiona i olej z rośliny czarnuszki
Olej z czarnuszki - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga?
Ostropest
Olej z ostropestu - właściwości, przeciwwskazania i opinie. Jak długo stosować?
Olej rycynowy w leczeniu
Olej rycynowy - działanie przeczyszczające i przeciwbólowe. Kiedy i jak stosować?
Olejek kamforowy
Jak stosować olejek kamforowy do ucha?

Reklama


Niesamowite ptaki, których śpiew słychać wiosną!
Sprawdź!