Miedź – jakie ma właściwości lecznicze? Wpływ na zdrowie

Miedź znajduje się między innymi w wątróbce
Źródło:123RF
Miedź jest pierwiastkiem, który charakteryzuje się wieloma właściwościami leczniczymi. Dobrze działa na pamięć, koncentrację, nastrój ale też na prawidłową pracę układu krwionośnego, kostnego, oddechowego oraz na stan skóry. Jednak zasługi miedzi dla organizmu są dużo większe. Jakie? W których produktach znajduje się miedź i czy można ją przedawkować?
 

Czym jest miedź?

Miedź jest pierwiastkiem, który pomimo tego, że nie występuje w dużej ilości w ludzkim organizmie, stanowi ważny mikroelement dla całego ustroju. Miedź w organizmie pełni wiele ważnych ról., m.in. działa osłabiająco na inwazję wolnych rodników, których wraz z wiekiem jest coraz więcej, co doprowadza do uszkodzenia, a nawet degradacji komórek. 

Ponadto miedź odpowiada za:

  • transport tlenu do tkanek, 
  • wzmacnianie systemu odpornościowego, 
  • wspieranie prawidłowej pracy układu nerwowego i krwionośnego. 

Dzięki miedzi kondycja skóry i włosów jest na właściwym poziomie. Poza tym miedź warunkuje właściwą budowę układu kostnego.

Pierwotnie wydobywano ją na Cyprze, obecnie produkuje się ją także w Polsce. Miedź znajduje się także w pożywieniu, przede wszystkim dobrze wchłania się z produktów mięsnych, takich jak wątróbka. Zdarzają się sytuacje, chociaż bardzo rzadko, kiedy u pacjenta diagnozuje się niedobór miedzi lub jej nadmiar w organizmie.

Właściwości lecznicze miedzi

W przyrodzie występuje wiele pierwiastków, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jednym z nich jest waśnie miedź. Właściwości lecznicze tego mikroelementu są dość rozległe. 

Dzięki miedzi krzepliwość krwi jest na właściwym poziomie, a żelazo wchłania się w odpowiedni sposób. Ma działanie krwiotwórczeprzez to, że uczestniczy w budowaniu się czerwonych krwinek. Zapewnia to dobre funkcjonowanie układu krwionośnego.

Miedź ma także swój udział w nienagannej pracy układu nerwowego zapewniając:

  • dobrą pamięć, 
  • koncentrację, 
  • kreatywność,
  • stabilność emocjonalną.

Miedź wykazuje działanie bakteriobójcze.Wspiera także układ odpornościowy i uczestniczy w produkcji tkanki łącznej. Poprawia stan układu kostnego, a także wykazuje funkcje przeciwstarzeniowe.

Miedź ma także zasługi w kosmetyce, ponieważ dzięki temu pierwiastkowi włosy i skóra mają ładny kolor i wygląd. Dzięki eliminowaniu wolnych rodników naskórek ma lepszą kondycję, a zmarszczki nie są tak widoczne.

W jakim pożywieniu występuje miedź?

Ze względu na wszystkie te właściwości warto jeść produkty bogate w miedź. A w czym jest dużo miedzi? Pierwiastek ten jest czerpany przez człowieka przede wszystkim z mięsa. Mowa tutaj głównie o wątróbce cielęcej, ale także o mięsie drobiowym i wieprzowym

Miedź w pożywieniu obecna jest także m.in. w:

  • ziarnach słonecznika, sezamu, 
  • pestkach dyni, 
  • drożdżach piekarskich, 
  • kakao, 
  • orzechach laskowych, 
  • fasoli białej, 
  • soi, 
  • kaszy gryczanej, 
  • płatkach owsianych, 
  • otrębach pszennych, 
  • natce pietruszki,
  • groszku zielonym.

Warto wiedzieć, że miedź lepiej się przyswaja jeśli spożywa się także dużo węglowodanów oraz witaminy C.

Przeciętna, prawidłowo zbilansowana dieta powinna zaspokoić organizm jeśli chodzi o potrzebną dzienną dawkę miedzi, jaka musi zasilać organizm człowieka. Mogą się jednak zdarzyć niedobory oraz nadwyżki miedzi w ustroju, ale dochodzi do nich niezwykle rzadko.

Ile miedzi potrzebuje organizm?

Dorosły człowiek, niezależnie od tego czy jest to kobieta czy mężczyzna, potrzebuje około 0,9 - 1,0 mg miedzi na dzień. Większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek odnotowuje się u kobiet będących w ciąży – w tym wypadku jest to ok 1 mg i więcej na dzień oraz u pań karmiących piersią – aż do 1,3 mg dziennie. 

U dzieci zapotrzebowanie na podaż miedzi jest oczywiście mniejsze: 

  • dla niemowląt wynosi 0,2 mg na dzień, 
  • u dzieci między 5 miesiącem a 6 rokiem życia – 0,3 mg dziennie, 
  • u dzieci od 7 do 12 lat – 0,7 mg, 
  • u młodzieży między 13 a 18 rokiem życia – podobnie jak u dojrzałych kobiet i mężczyzn – 0,9 mg. 

Jeśli regularnie dostarcza się organizmowi żywność zawierającą miedź, nie powinno być problemu z niedostatkiem tego pierwiastka w codziennej diecie.

Jak rozpoznać niedobór miedzi i jego nadmiar?

Bardzo rzadko jednak zdarza się, że tego pierwiastka w ustroju nie wystarcza. 

Niedobór miedzi może przejawiać się m.in.:

  • brakiem koncentracji, 
  • problemami z pamięcią, 
  • obniżeniem nastroju (a nawet depresją), 
  • kruchością kości, 
  • anemią,
  • niską odpornością na infekcje. 

Na niedobór jej narażone są przede wszystkim osoby, które przebywają na diecie, szczególnie wegetariańskiej i wegańskiej.

Nadmiar miedzi w organizmiez kolei może manifestować się np.:

  • bólami mięśni, 
  • nudnościami, 
  • zaburzonym funkcjonowaniem serca, wątroby, oczu oraz układu oddechowego. 

O ewentualnej suplementacji miedzi powinien zdecydować lekarz po zbadaniu i pozyskaniu wyników badań konkretnej osoby.

Czytaj:

Oceń artykuł

(liczba ocen 8)

Pytanie: Przy wyborze suplementów diety sprawdzam:

  Skład

  Markę produktu

  Opinie o produkcie 

  Cenę 

  Czas na jaki wystarczy opakowanie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA