Zmiany w programie Profilaktyka 40 PLUS. Co nowego w 2024 roku? Sprawdź❗
Zmiany w programie Profilaktyka 40 PLUS. Co nowego w 2024 roku? Sprawdź❗
Zmiany w programie Profilaktyka 40 PLUS. Co nowego w 2024 roku? Sprawdź❗

Dieta przy nadczynności tarczycy – co jeść i czego unikać? Jadłospis

Osoby, u których zdiagnozowano nadczynność tarczycy, powinny przestrzegać odpowiedniej diety. Specjalny sposób żywienia zminimalizuje efekty uboczne zaburzenia i pomoże w dostarczeniu wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zdrowe produkty na stole
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Nadczynność tarczycy wymaga dopasowanej diety, która pomoże w zrównoważeniu gospodarki hormonalnej.
  • Należy mieć na uwadze wartość odżywczą potraw i spożyte kalorie, gdyż przy tym schorzeniu szczególnie powinno się spożywać ich odpowiednią ilość.
  • Niewskazane są pewne produkty, a także głodówki, które mogą doprowadzić do jeszcze poważniejszych problemów z tarczycą. Czego lepiej unikać?
SPRAWDŹ TEŻ: Nadczynność tarczycy - objawy. Czy grozi nieleczona?
Spis treści

Reklama

Jak często jeść przy nadczynność tarczycy?

O nadczynności tarczycy mówimy, gdy dochodzi do wzmożonego wydzielania hormonów przez ten gruczoł. Przyczynami takie stanu są: choroba Gravesa-Basedowa (choroba autoimmunologizcna) oraz guzki tarczycy (wole).

Do najczęściej występujących objawów schorzenia należy m.in. bezsenność, niepokój, biegunki oraz chudnięcie, dlatego chory powinien dostarczać swojemu organizmowi większą ilość kalorii.

Trzy posiłki warto zastąpić sześcioma, a nawet siedmioma. Pozwoli to na regularne uzupełnianie deficytów energetycznych.

Nadczynność tarczycy wystąpić może zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. W obu przypadkach należy kierować się odpowiednią dietą. Pamiętać jednak trzeba, że nie zastąpi ona leczenia, którego chorzy wymagają.

Reklama

Zasady diety na nadczynność tarczycy

To, że osoba zmagająca się z nadczynnością tarczycy zazwyczaj sporo chudnie, nie oznacza, że może pozwolić sobie na zjadanie fast foodów i słodyczy. Wręcz przeciwnie - należy przestrzegać następujących zasad:

  1. Jedz dużo białka, najlepiej pod postacią jaj, chudego mięsa, ryb, mleka i jego przetworów oraz warzyw.
  2. Pamiętaj, aby komponowane przez Ciebie posiłki były bogate w witaminy: A, B1 i C. Znajdziesz je m.in. w czerwonej papryce, marchwi, brzoskwiniach, pomidorach, produktach zbożowych, natce pietruszki i cytrusach. Swojemu organizmowi musisz dostarczać także wapnia, który znajduje się przede wszystkim w przetworach mlecznych.
  3. Posiłki powinny być lekkostrawne, aby uniknąć kłopotów z układem pokarmowym. Zamiast smażyć potrawy, piecz je, duś lub gotuj na parze. Oleje pochodzenia zwierzęcego zastąp roślinnymi.
  4. Jednym z objawów nadczynności tarczycy jest nadpobudliwość i nerwowość, dlatego jeśli zmagasz się z tym zaburzeniem, unikaj napojów zawierających kofeinę. Należą do nich kawa, herbata i Coca-Cola. Warto ograniczyć także używanie ostrych przypraw.

Czego unikać przy nadczynności tarczycy?

Uważać należy przede wszystkim na napoje energetyzujące, zarówno na kawę, jak i herbatę. Czego natomiast nie jeść przy nadczynnośći tarczycy? Niewskazane jest spożywanie soli oraz cukrów, zatem słodycze i fast foody powinny zostać wyeliminowane z diety.

Nie należy sięgać również po produkty goitrogenne, które są bogate w goitrogeny, jak np. brukselka, kapusta czy kalafior. Powinno się zminimalizować spożycie olejów rafinowanych, suszonych owoców, a także miodu oraz syropów klonowych.

Reklama

Czy dieta Dąbrowskiej jest dobra na nadczynność tarczycy?

Post dr. Dąbrowskiej jest często wspominany w kontekście chorób tarczycy. Jednak czy jest odpowiedni dla osób z nadczynnością? Niekoniecznie.

Dieta ta zakłada dostarczanie organizmowi około 600-800 kcal dziennie, co jest zdecydowanie niewystarczające przy nadczynności tarczycy. Bazuje ona na produktach owocowo-warzywnych, które pozbawić mogą organizmu potrzebnych minerałów.

Sama dieta składa się z 4 etapów:

  • fazy przygotowawczej do postu,
  • diety owocowo-warzywnej,
  • wyjście z postu,
  • racjonalne żywienie.

Na początku jej stosowania można zauważyć znaczną utratę masy ciała. Taki post jest niezdrowy, jeśli przed nim spożywało się znacznie więcej kalorii. W przypadku osób chorujących na tarczycę może stanowić problem dla gospodarki hormonalnej.

Reklama

Przykładowy jadłospis

  • DZIEŃ I

Śniadanie: Omlet z trzech jaj z serem żółtym, pomidorami i szczypiorkiem. Do picia woda lub herbata ziołowo-owocowa

II śniadanie: Garść orzechów włoskich

Obiad: Zupa krem z zielonego groszku, grillowana pierś indyka podana z kaszą jaglaną z warzywami

Podwieczorek: Koktajl bananowo-truskawkowy

Kolacja: Pieczony łosoś z brokułami gotowanymi na parze

Przekąska: Hummus podany z pokrojoną w paski czerwoną papryką i marchewką

  • DZIEŃ II

Śniadanie: Owsianka na mleku z orzechami i owocami. Do picia świeżo wyciskany sok pomarańczowy

II śniadanie: Bułka maślana z masłem migdałowym

Obiad: Quesadilla z cheddarem, czerwoną fasolą, papryką i pastą z awokado

Podwieczorek: Koktajl bananowo-malinowy

Kolacja: Zupa-krem z brokułów

Przekąska: Jogurt naturalny, gruszka4

  • DZIEŃ III

Śniadanie: Tosty francuskie z owocami. Do picia woda lub herbatka owocowa

II śniadanie: Kanapka z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem

Obiad: Makaron ryżowy z kurczakiem, marchewką i czerwoną papryką

Podwieczorek: Koktajl ananasowo-jabłkowy

Kolacja: Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą

Przekąska: Jogurt naturalny z brzoskwinią

Pamiętajmy, że ilość dostarczanych kalorii, a co za tym idzie – wielkość porcji – należy uzależnić od dynamiki przemiany materii i utraconych w wyniku schorzenia kilogramów.

Czytaj również

Bibliografia

  • Katarzyna Pastusiak, Joanna Michałowska, Paweł Bogdański, Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy, via Medica, 2017
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Dieta nerkowa - co jeść, a czego unikać? Jadłospis na chore nerki
Faszerowana papryka
Dieta przy i po radioterapii – co jeść i jak długo ją stosować? Przepisy
Jedzenie w czasie leczenia choroby nowotworowej
Podobne artykuły
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta przy kamicy żółciowej – co jeść? Przykładowy jadłospis
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - co jeść? Jadłospis
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis

Reklama