
Spis treści
O nadczynności tarczycy mówimy, gdy dochodzi do wzmożonego wydzielania hormonów przez ten gruczoł. Do najczęściej występujących objawów schorzenia należy m.in. chudnięcie, dlatego chory powinien dostarczać swojemu organizmowi większą ilość kalorii. Trzy posiłki warto zastąpić sześcioma, a nawet siedmioma. Pozwoli to na regularne uzupełnianie deficytów energetycznych.
Dieta na nadczynność tarczycy – zasady
To, że osoba zmagająca się z nadczynnością tarczycy zazwyczaj sporo chudnie, nie oznacza, że może pozwolić sobie na zjadanie fast foodów i słodyczy. Wręcz przeciwnie - należy przestrzegać następujących zasad:
- Jedz dużo białka, najlepiej pod postacią jaj, chudego mięsa, ryb, mleka i jego przetworów oraz warzyw.
- Pamiętaj, aby komponowane przez Ciebie posiłki były bogate w witaminy: A, B1 i C. Znajdziesz je m.in. w czerwonej papryce, marchwi, brzoskwiniach, pomidorach, produktach zbożowych, natce pietruszki i cytrusach. Swojemu organizmowi musisz dostarczać także wapnia, który znajduje się przede wszystkim w przetworach mlecznych.
- Posiłki powinny być lekkostrawne, aby uniknąć kłopotów z układem pokarmowym. Zamiast smażyć potrawy, piecz je, duś lub gotuj na parze. Oleje pochodzenia zwierzęcego zastąp roślinnymi.
- Jednym z objawów nadczynności tarczycy jest nadpobudliwość i nerwowość, dlatego jeśli zmagasz się z tym zaburzeniem, unikaj napojów zawierających kofeinę. Należą do nich kawa, herbata i Coca-Cola. Warto ograniczyć także używanie ostrych przypraw.
Przykładowy jadłospis
- DZIEŃ I
Śniadanie: Omlet z trzech jaj z serem żółtym, pomidorami i szczypiorkiem. Do picia woda lub herbata ziołowo-owocowa
II śniadanie: Garść orzechów włoskich
Obiad: Zupa krem z zielonego groszku, grillowana pierś indyka podana z kaszą jaglaną z warzywami
Podwieczorek: Koktajl bananowo-truskawkowy
Kolacja: Pieczony łosoś z brokułami gotowanymi na parze
Przekąska: Hummus podany z pokrojoną w paski czerwoną papryką i marchewką
- DZIEŃ II
Śniadanie: Owsianka na mleku z orzechami i owocami. Do picia świeżo wyciskany sok pomarańczowy
II śniadanie: Bułka maślana z masłem migdałowym
Obiad: Quesadilla z cheddarem, czerwoną fasolą, papryką i pastą z awokado
Podwieczorek: Koktajl bananowo-malinowy
Kolacja: Zupa-krem z brokułów
Przekąska: Jogurt naturalny, gruszka4
- DZIEŃ III
Śniadanie: Tosty francuskie z owocami. Do picia woda lub herbatka owocowa
II śniadanie: Kanapka z jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem
Obiad: Makaron ryżowy z kurczakiem, marchewką i czerwoną papryką
Podwieczorek: Koktajl ananasowo-jabłkowy
Kolacja: Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
Przekąska: Jogurt naturalny z brzoskwinią
Pamiętajmy, że ilość dostarczanych kalorii, a co za tym idzie – wielkość porcji – należy uzależnić od dynamiki przemiany materii i utraconych w wyniku schorzenia kilogramów.
Czytaj też:
Oceń artykuł
(liczba ocen 40)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!