Gastropatia rumieniowa: dieta, leczenie, objawy i przyczyny

Gastropatia rumieniowa to zapalenie błony śluzowej żołądka charakteryzujące się nadmiernym przekrwieniem śluzówki. Jest ona najczęstszą postacią stanu zapalnego śluzówki żołądka. Sprawdź, jak się objawia gastropatia, jakie ma przyczyny, a także jak przebiega jej leczenie.

Spis treści

Co to jest gastropatia rumieniowa?

Gastropatia rumieniowa to określenie na zapalenie błony śluzowej żołądka, które charakteryzuje się nadmiernym przekrwieniem śluzówki. Zapalenie błony śluzowej żołądka jest bardzo powszechną chorobą układu pokarmowego, która często prowadzi do powikłania w postaci choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. 

Każdego roku zapalenie śluzówki żołądka wykrywa się u 1-2 proc. populacji dorosłych, ale szacuje się, że na chorobę w ciągu całego życia może zachorować nawet 10 proc. ludności. 

Zgodnie z obowiązującą i uznawaną przez środowiska lekarskie klasyfikacją opracowaną w Sydney, zapalenia błony śluzowej żołądka dzieli się na:

  1. ostre: 
  • krwotoczne
  • wywołane Helicobakter pylori
  • ropne 
  1. przewlekłe, w tym:
  • niezanikowe (wywołane H.pylori)
  • zanikowe (autoimmunologiczne i nieautoimmunologiczne) 
  1. specjalne postaci zapalenia śluzówki żołądka:
  • chemiczne 
  • ziarniniakowe 
  • eozynofilowe 
  • popromienne
  • limfocytowe  
  • infekcyjne (bakteryjne, wirusowe, grzybicze, pasożytnicze, kiłowe).

Ze względu na obraz makroskopowy klasyfikacja z Sydney wyróżnia następujące rodzaje zapaleń błony śluzowej żołądka:

  • rumieniowe lub wysiękowe
  • płaskonadżerkowe 
  • wyniosłonadżerkowe (grudkowe)
  • krwotoczne
  • zanikowe
  • przerostowe
  • refluksowe.

Gastropatia rumieniowa jest najczęściej obserwowanym przez gastrologów obrazem mikroskopowym zapalenia śluzówki żołądka. 

Objawy gastropatii rumieniowej

Gastropatia rumieniowa jest wykrywalna w badaniach endoskopowych i trudno wskazywać na objawy kliniczne tego schorzenia. U części pacjentów pojawiają się objawy dyspeptyczne, które skłaniają do wykonania badań, jednakże nie jest to normą. 

Do typowych objawów dyspeptycznych, które mogą być manifestacją stanu zapalnego błony śluzowej żołądka, należą:

  • bóle nadbrzusza
  • brak łaknienia 
  • odbijanie się
  • zgaga
  • szybkie uczucie sytości po posiłku lub nawet w trakcie jedzenia
  • nudności i wymioty 
  • zbyt luźne lub zbyt twarde stolce.

Reklama

Przyczyny  gastropatii rumieniowej

Wśród przyczyn gastropatii rumieniowej wymienia się:

  • predyspozycje genetyczne
  • drażniące działanie kwasu solnego na błonę śluzową żołądka
  • działanie czynników pobudzających wydzielanie kwasu solnego i pepsyny (m.in. stres)
  • wolne rodniki tlenowe
  • działanie niektórych leków, głównie niesteroidowych leków przeciwzapalnych i doustnych glikokortykosteroidów
  • działanie alkoholu na śluzówkę żołądka
  • niewłaściwą dietę
  • refluks żółciowy
  • zaburzenia motoryki żołądka
  • zakażenie bakterią Helicobater pylori
  • zakażenie wirusem cytomegalii 
  • zakażenie grzybicze.

Należy jednak zaznaczyć, że za większość zachorowań odpowiada zakażenie Helicobacter pylori, a także długotrwałe stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. 

Leczenie  gastropatii rumieniowej

Leczenie gastropatii rumieniowej polega przede wszystkim na wyeliminowaniu przyczyny, która doprowadziła do stanu zapalnego. U większości pacjentów przyczyną jest zakażenie Helicobater pylori, a wówczas niezbędna jest antybiotykoterapia, która powinna trwać około dwóch tygodni. Poza antybiotykiem, lekarze przepisują pacjentom także inhibitory pompy protonowej, które hamują wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Zażywa się je zwykle przez 4 tygodnie. 

Zakażenie H.pylorimożna wykryć już w czasie gastroskopii (wraz z pobraniem wycinków), czyli badania wykonywanego w diagnostyce gastropatii. Gastroskopia jest badaniem inwazyjnym, ale istnieją także mniej inwazyjne metody na wykrycie zakażenia H.pylori, takie jak:

  • badania krwi na obecność przeciwciał przeciwko Helicobacter pylori,
  • badanie kału pod kątem obecności H.pylori
  • test ureazowy (moczowy lub oddechowy). 

Jeśli gastroskopia lub inne badania nie wykażą zakażenia H.pylori, konieczna będzie dalsza diagnostyka w kierunku wykrycia przyczyny stanu zapalnego śluzówki żołądka. 

Dieta przy gastropatii rumieniowej

Rozpoznanie gastropatii rumieniowej powinno skłonić pacjenta do zmiany nawyków żywieniowych, przynajmniej na czas leczenia zapalenia błony śluzowej żołądka. Należy przede wszystkim unikać ostrych przypraw oraz pokarmów, które pobudzają wydzielanie kwasu solnego. Najlepiej przejść na lekkostrawną dietę. Ponadto posiłki powinny być spożywane regularnie - częściej, ale w mniejszych porcjach. Ostatni posiłek powinno się jeść najpóźniej 2 godziny przed snem. 

Zalecane jest także ograniczenie kawy oraz herbaty. Można je zastąpić naparami z ziół, zwłaszcza z rumianku, który wykazuje działanie przeciwzapalne oraz siemienia lnianego, który działa osłonowo na żołądek. 

Należy także bezwzględnie odstawić alkohol, który podrażnia błonę śluzową żołądka (abstynencja będzie także wymagana w czasie antybiotykoterapii). Niewskazane jest palenie papierosów, które wpływa na naczynia krwionośne odżywiające błonę śluzową żołądka. 

Czytaj też:

Bibliografia

  • Zbigniew Niestrata, Wpływ farmakologicznej modyfikacji reakcji zapalnej na wyniki leczenia zapalenia żołądka wywołanego zakażeniem Helicobacter pylori. Rozprawa doktorska, Poznań 2014.

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

<-- popup -->