Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Herbata z hibiskusa: właściwości i przeciwwskazania. Kto powinien ją pić?

Herbata z hibiskusa jest napojem, który warto pić nie tylko dla ulgi w upalny dzień, ale również dla zdrowia. W końcu kwiat hibiskusa to nie tylko piękna, ale też bardzo zdrowa roślina. Jakie są właściwości herbaty z hibiskusa i kiedy warto ją zażywać?
Herbata z rośliny hibiskus
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Herbata z hibiskusa to zdrowotny napój, który znali już starożytni Egipcjanie. Do tego roślinę, z której ją przygotujemy można wyhodować u siebie w ogrodzie.
  • Lista właściwości zdrowotnych herbaty z hibiskusa jest długa. Nic dziwnego, że hibiskus jest bardzo wysoko ceniony w medycynie naturalnej.
  • Mimo wszechstronnego działania, herbata z hibiskusa nie jest dla każdego. Pewne osoby powinny unikać picia tego naparu.
SPRAWDŹ TEŻ: Herbata na sen: ziołowa, zielona, a może konopna? Która najlepsza?
Spis treści

Hibiskus to roślina zielna z rodziny ślazowatych. Herbatę z hibiskusa przygotowywano już w starożytnym Egipcie, dlatego nie bez powodu jest on nazywany czerwonym złotem faraonów.

Mocno zaparzony i odpowiednio przyprawiony zastępował wino – do dziś w tej formie piją go mieszkańcy Afryki i Azji. Dzięki kwiatom o nasyconej, różowo-czerwonej barwie, niektóre odmiany hibiskusa są chętnie uprawiane w przydomowych ogródkach.

Reklama

Herbata z hibiskusa - jakie ma właściwości?

Hibiskus to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Nic dziwnego, że herbata z hibiskusa jest bardzo ceniona w medycynie naturalnej.

Badania przeprowadzone w 2004 roku przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego Chung Shan na Tajwanie potwierdziły, że właściwościwości herbaty z hibiskusa są niezwykłe - wzmacnia ona serce i układ krążenia, obniżając ryzyko wystąpienia zawału i miażdżycy.

Wszystko dzięki przeciwutleniaczom, które obniżają poziom cholesterolu LDL i zmniejszają ilość złogów tłuszczowych nagromadzonych w tętnicach.

Hibiskus wzmacnia również odporność organizmu, dlatego warto przyjmować go zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dzięki zawartości witaminy C, herbata z hibiskusa wspiera układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami, a także wykazuje działanie przeciwzapalne.

Napar z hibiskusa obniża również gorączkę i łagodzi kaszel. Działanie wzmacniające kwiatu hibiskusa powoduje, że warto po niego sięgać w okresie rekonwalescencji.

Oprócz przeciwutleniaczy i witaminy C, hibiskus zawiera również błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. To sprawia, że herbata z hibiskusa wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu.

Warto zatem sięgać po kwiat hibiskusa dbając o linię. Hibiskus wykazuje również działanie moczopędne i przeczyszczające. Mówi się też, że wspomaga leczenie cukrzycy i zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

Reklama

Hibiskus w ciąży i inne przeciwwskazania

Hibiskusa nie powinny zbyt często spożywać osoby z niskim ciśnieniem. Niektóre badania wskazują też, że regularne picie naparu z hibiskusa może wpływać na poziom estrogenów, dlatego kobiety w trakcie terapii hormonalnej powinny przyjmowanie hibiskusa omówić z lekarzem.

Mówi się, że w hibiskusie znajdują się substancje, które mogą wywołać poronienie. Choć nie jest to poparte żadnymi badaniami naukowymi, herbata z hibiskusa profilaktycznie nie jest zalecana kobietom w ciąży.

Reklama

Hibiskus: herbata dobra na zdrowie i... upały

Hibiskus suszony można kupić za kilka złotych w sklepach zielarskich. Wyciąg z hibiskusa jest także składnikiem wielu herbatek owocowych. To właśnie on jest odpowiedzialny za ich intensywny, różowy kolor.

Ze względu na delikatnie kwaśny smak, herbata z hibiskusa idealnie nadaje się na upalne dni. Wystarczy przygotować napar z rośliny (kilka płatków suszonego hibiskusa zalewamy gorącą wodą i zaparzamy przez 10 minut) i go ostudzić. Następnie dodajemy listki mięty, plasterek pomarańczy i kostki lodu. Napój do smaku można również osłodzić.

Reklama

Czy każdy hibiskus nadaje się na herbatę?

Jako składnik herbatek, które kupić możemy w sklepie z ziołami czy w aptece, wykorzystywane są przeważenie kwiaty ketmii szczawiowej (Hibiscus sabdariffa). Roślinę tę spotkać można w Meksyku, Sudanie czy Egipcie. Na szczęście jednak nie trzeba jechać aż tak daleko, by przyrządzić samodzielnie herbatę z hibiskusa.

Ketmię możemy zasadzić również w swoim ogrodzie i jeśli zapewnimy jej odpowiednie warunki: ciepło i ochronę przed wiatrem - wówczas pięknie wyrośnie i jej płatków będziemy mogli użyć do zaparzenia własnej herbaty z hibiskusa.

Czytaj również

Bibliografia

  • Priyanka, D., Dhanavel D. (2020). A review of medicinal and nutritional values and mutation breeding of Hibiscus sabdariffa L. International Journal of Botany Studies, 5(3), 157-164
  • Ali BH, Wabel NA, Blunden G. Phytochemical, Pharmacological and Toxicological aspects of Hibiscus sabdariffa L.: an overview. Phytother Res 2005; 19:369-75.
  • Arnal-Schnebelen BZ, Goetz P, Paris M. Lecznicze dary natury. Reader’s Digest. Warszawa 2004; 105. 3
  • Riaz, G., & Chopra, R. (2018). A review on phytochemistry and therapeutic uses of Hibiscus sabdariffa L. Biomedicine & Pharmacotherapy, 102, 575–586.doi:10.1016/j.biopha.2018.03.023
  • P. Znajdek-Awiżeń, I. Matławska, Właściwości lecznicze ketmii szczawiowej – Hibiscus sabdariffa L., wyd. Borgis, http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2011_197-201.pdf.
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Napoje
Syrop z imbiru, miodu i cytryny, czyli domowy sposób na przeziębienie i kaszel
Zastosowanie imbiru w leczeniu
Złote mleko - przepis z kurkumą. Jak zrobić i na co pomaga?
Filiżanka mleka z kurkumą
Nalewka z czosnku niedźwiedziego - właściwości. Jak ją zrobić i kiedy dawkować?
Nalewka z czosnku niedźwiedziego na białym tle
Podobne artykuły
Syrop z mleczu mniszka lekarskiego
Sprawdzony przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Na co pomaga i jak zrobić go w domu?
Wypicie piwa a jazda samochodem
Ile trzyma jedno piwo i jak dużo można wypić przed prowadzeniem auta?
Srebro koloidalne do picia na ból gardła
Srebro koloidalne do picia: dawkowanie i właściwości. Jakie?
Woda z brzozy
Jakie właściwości ma woda brzozowa? Poznaj działanie i zastosowanie
Parzenie melisy
Melisa - właściwości i działanie. Jak parzyć i ile razy dziennie pić?

Reklama